▸ Έχουν περάσει τρεις ολόκληροι μήνες από τις 30 Οκτωβρίου, όταν και ο φονικός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» τη Σάμο, την Ικαρία και τα άλλα νησιά αλλά και την Τουρκία.
Τόσος χρόνος χρειάστηκε και για να συζητηθούν εκτενώς την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου οι επιπτώσεις που άφησε πίσω του το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου.
Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου.
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας έγινε αναφορά και στις ζημιές που προκάλεσαν στο νησί της Σάμου οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες επιδείνωσαν τα προβλήματα. Όπως σημειώνει η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά «από την συζήτηση έγινε φανερό πως ο συνδυασμός της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομική κρίση, το σεισμό και τις πλημμύρες, οδηγούν σε βέβαιη φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των κατοίκων της Σάμου».
«Η υποχρηματοδότηση δήμων και περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, η παροχή των χρηματοδοτήσεων με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, η κερδοσκοπία σε βάρος των σεισμοπλήκτων που έχουν χάσει τα σπίτια και τα καταστήματα τους δεν είναι μια στιγμιαία παθογένεια ή λάθος της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Αποτελεί κεντρική επιλογή του πολιτικού συστήματος της χώρας που σαν στόχο έχει την μεταφορά του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης.
Σύμφωνα με την αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση είναι φανερό ότι οι πόροι που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών (σε συνδυασμό με τις ζημιές από τις πλημμύρες) είναι ανεπαρκείς. Παράλληλα προτείνει μια σειρά μέτρα όπως η άμεση διάθεση πόρων για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων ή την επισκευή όσων μπορούν να επισκευαστούν, η ανοικοδόμηση των σπιτιών και των δημοσίων κτηρίων που έχουν καταστραφεί χωρίς καμία επιβάρυνση για τους κατοίκους από κρατικό οργανισμό, η διενέργεια συστηματικών και ουσιαστικών ελέγχων των δημόσιων κτηρίων και η απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων με ταυτόχρονη χρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.
«Καμία κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα χωρίς ουσιαστική πολιτική πίεση. {…} Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτούν οργανωμένους κοινωνικούς αγώνες από τους κατοίκους των νησιών μας. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό», σημειώνει η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά.