Ανοίγει ο δρόμος για να «παγώσουν» όλα τα πρόστιμα σε διαδηλωτές για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκέμβρη, μέχρι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της απόρριψης από την ΕΛΑΣ των ενστάσεων για τα 300άρια που έπεσαν «βροχή» σε αγωνιστές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε την εξέταση της απόρριψης των ενστάσεων από την αστυνομία κατά των προστίμων που επιβλήθηκαν για κινητοποιήσεις στις 15-18/11, στις 6/12 και 26/1-1/2. Μέχρι την εξέταση της υπόθεσης, το Συμβούλιο ορίζει αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών συναφών υποθέσεων που βρίσκονται σε διοικητικά δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Την πρωτοβουλία για την προσφυγή στο ΣτΕ είχαν αναλάβει μαχόμενοι αλληλέγγυοι δικηγόροι που συνδράμουν στις Επιτροπές Αλληλεγγύης, αλλά και σε όσους έχουν υποστεί πρόστιμα και διώξεις σε μια σειρά πόλεις. Απαιτείται, δε, να έχουν προσφύγει και στα τοπικά διοικητικά δικαστήρια. Το σκεπτικό της προσφυγής προσβάλλει ως παράνομες τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων με αστυνομικές διαταγές και ως καταχρηστικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και ζητά την ακύρωσή τους.
Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα στη μεγάλη μάχη για την ακύρωση-διαγραφή των προστίμων σε διαδηλωτές αλλά και ευρύτερα στους χιλιάδες ανθρώπους που «φορτώθηκαν» 300άρια λόγω του ζήλου με τον οποίο η ΕΛΑΣ εφαρμόζει στην πράξη το δόγμα της «ατομικής ευθύνης». Ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, ο αγώνας ενάντια στην οικονομική τρομοκρατία των προστίμων μόλις άρχισε, με τις επιτυχημένες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα στις 6 Φλεβάρη.
Διαδηλώσεις κατά προστίμων, διώξεων, απαγορεύσεων
Σημαντική κινηματική και πολιτική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Φλεβάρη με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στα πρόστιμα κατά αγωνιστών και τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους – Για την ελευθερία στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και αλλού, καθώς και αντίστοιχων Επιτροπών σε άλλες πόλεις. Στην Αθήνα εκατοντάδες διαδηλωτές/τριες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι, όπου ανοίχτηκαν πανό της Επιτροπής, σωματείων (όπως της ΠΕΝΕΝ και του ΣΜΤ), κινήσεων (όπως το LABour από την έρευνα), αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών (όπως το Κυριακάτικο Σχολείο μεταναστών), καθώς και πολιτικών φορέων [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Μ-Λ ΚΚΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔ κ.α.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν αρχικά στους διαδηλωτές να ανέβουν στο πάνω μέρος της πλατείας, για να υποχωρήσουν τελικά κάτω από την πίεση της Επιτροπής. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα (ιδιαίτερα μαζική), Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα και αλλού. Με τις συγκεντρώσεις της 6ης Φλεβάρη έκλεισε με επιτυχία ένας πρώτος κύκλος παρεμβάσεων της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους – Για την ελευθερία στις κινητοποιήσεις. Η ίδια η συγκρότηση και δράση της επιτροπής αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα αγωνιστικής παρέμβασης με κινηματικά χαρακτηριστικά, που υποστηρίζεται από αρκετές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς που αναπτύσσουν κοινή δράση.
Για το από δω και πέρα η επιτροπή δίνει άμεσα βάρος στην επαφή με συλλογικότητες του μαζικού κινήματος, στη συλλογή υπογραφών σε κείμενο καταδίκης προστίμων, διώξεων και απαγορεύσεων, στον πανελλαδικό συντονισμό και δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις.