Ματίνα Παπαχριστούδη
Είναι η δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες συνεχόμενη αναφορά των «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» για τις απόπειρες ελέγχου και περιορισμού της ελευθερίας ενημέρωσης και την κρατική αυθαιρεσία στην Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση, μετά την καταγγελία «ωμής βίας» και «αυθαίρετων απαγορεύσεων» στο έργο δημοσιογράφων από διεθνή ΜΜΕ για ρεπορτάζ για τοπροσφυγικό στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «απειλή» στην ελευθερία της ενημέρωσης. Αιτία το νέο δόγμα ασφάλειας Χρυσοχοϊδη στις διαδηλώσεις, για το οποίο οι εγχώριες συνδικαλιστικές ενώσεις, ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ, δεν έχουν μπει στον κόπο να καταγγείλουν. Αντιθέτως, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, βιάστηκαν, κυριολεκτικά, να θάψουν το θέμα. Για κακή τους τύχη, λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη ότι οι «δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν διαδηλώσεις και να βρίσκονται σε όποιο σημείο θέλουν», συνελήφθη στη διαδήλωση για τον Δ. Κουφοντίνα φωτορεπόρτερ του Documento! Μάλιστα, με ψευδή μαρτυρία των αστυνομικών ότι δεν είχε έγγραφα που αποδείκνυαν το ποιος είναι, όταν η εικόνα της μεταφοράς του στη ΓΑΔΑ με τα έγραφα που είχε στα χέρια του κυκλοφόρησε δημόσια. Η σύλληψή του και πάλι δεν προκάλεσε αντίδραση στις συνδικαλιστικές ενώσεις. Κάτι ψιθύρισαν πως δεν ήταν… μέλος! Επιχείρημα που τα κάνει ακόμη χειρότερα για την υποταγή τους. Με αυτό, προσφέρουν ανοιχτά και κραυγαλέα την υποστήριξή τους στην κατασταλτική πολιτική που επιχειρείται στον χώρο των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους.
Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου και στον χώρο των μίντια σχεδιάζεται η επιβολή καταστολής σε κάθε κάλυψη και ρεπορτάζ που δεν είναι υποταγμένα στην κυρίαρχη χειραγώγηση και προπαγάνδα. Είναι ένα βήμα μετά την επιβολή λογοκρισίας και ελέγχου της ενημέρωσης και θα προωθηθεί με σειρά άλλων μέτρων για τα κοινωνικά δίκτυα και την πληροφόρηση ανεξάρτητων μέσων και φωνών.
Η καταγγελία της κρατικής αυθαιρεσίας από διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό την κατάντια του συνδικαλισμού στον δημοσιογραφικό κλάδο.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα είναι οι συνδικαλιστικές ενώσεις για τη μείωση προσωπικού στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το νομοσχέδιο, όπως έγραψε το Πριν την περασμένη Κυριακή, προσφέρει τα πάντα στους ολιγάρχες, ικανοποιεί τους τοπικούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών στην περιφέρεια πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, χαρίζει εκατ. οφειλών από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας.
Για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς προβλέπει μείωση 60 θέσεων εργασίας. Οι συνδικαλιστές, προσκείμενοι πολιτικά στο κυβερνών κόμμα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κρύβονται πίσω από τις… διαθέσεις των εργαζομένων. Με πρόσχημα ότι όσοι είναι στα κανάλια δεν μπορούν να απεργήσουν, δηλώνουν πως η προηγούμενη απεργία πέτυχε όσα μπορούσε. Αρνούνται να οργανώσουν την αντίσταση και γίνονται έτσι συνένοχοι στη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.
Eξελίξεις θα υπάρξουν στην Ένωση Εκδοτών Τύπου. Η τοποθέτηση του εκδότη του Ελεύθερου Τύπου, Δ. Σκαναβή, κατηγορούμενου στο παρελθόν για το λουκέτο του Επενδυτή, στην προεδρία της ΕΙΗΕΑ είναι η αρχή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην ΕΙΗΕΑ θα μπουν και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, όπως της Καθημερινής και της Alter ego. Το ξεκλείδωμα επιδοτήσεων στον Τύπο έρχεται πιο κοντά με αυτή την εξέλιξη, ως επιβράβευση του ρόλου του υπέρ της κυβέρνησης.