«Παρούσα» δηλώνει με ηχηρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μαύρες μέρες που περνούν εργαζόμενοι και νεολαία στην Ελλάδα της πανδημίας. Όχι βεβαίως για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία ή για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων ή υπέρ των δικαιωμάτων και ελευθεριών που καταπατούνται βάναυσα (και) στη χώρα μας. Αλλά ακριβώς υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης των αντεργατικών τομών και αντιδραστικών ανατροπών.
Στο πλαίσιο της 9ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η Κομισιόν δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων», παρά την πανδημία, επιβεβαιώνοντας τη διακηρυγμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πρόθεση η υγειονομική κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση των ανατροπών σε μια σειρά τομείς.
Για να γίνει κατανοητό το «πνεύμα» των μεταρρυθμίσεων που επικροτεί η Κομισιόν, στην έκθεση γίνεται αναφορά συγκεκριμένα στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο οδήγησε στις εικόνες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, με την εισβολή των ΜΑΤ που κατέληξε στον βασανισμό φοιτητή που σύρθηκε ημίγυμνος στο έδαφος, χαρακτηρίζεται από την ΕΕ «των δικαιωμάτων και ελευθεριών» νομοθέτημα που στοχεύει «στην ενίσχυση της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης»!
Την ίδια στιγμή, με «καρότο» το επόμενο πακέτο για το χρέος, το «μαστίγιο» της Κομισιόν επιτάσσει επιτάχυνση των αντεργατικών ανατροπών με ψήφιση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα του αντεργατικού νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ενίσχυση των πλειστηριασμών.
Φτώχεια, καταστολή, αποχαλίνωση της εργοδοσίας, αδιαφορία για τη δημόσια υγεία. Ψηφίδα- ψηφίδα συντίθεται η εικόνα μιας ΕΕ πιο αποκρουστικής από ποτέ.