Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με πρόσχημα την πανδημία
Ψηφίστε-σκουπίστε-τελειώσατε. Αυτό συνέβη με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα… 160 άρθρων και με θέματα αρμοδιότητας 14 υπουργείων με το οποίο παρατείνονται για ένα τρίμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, διατάξεις που αφορούν μέτρα και ρυθμίσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή τα ξημερώματα στη Βουλή με διαδικασίες φαστ-τρακ και ψηφίστηκε τη Δευτέρα, σε μια σχεδόν άδεια ολομέλεια, μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, εν μέσω έντασης. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές της κυβέρνησης μιλώντας για παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ειδικά μετά και την κατάθεση επίμαχων τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η επίμαχη τροπολογία από τον Στέλιο Πέτσα για το νέο πακέτο κρατικής διαφημίσεων στα ΜΜΕ!
Μισό αιώνα (και πέντε χρόνια) πίσω πηγαίνει την εργατική νομοθεσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσω της διάταξης για το click away. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72 που εντάσσεται στις «επείγουσες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία, εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων». Λόγω της έκτακτης κατάστασης μάλιστα υπάρχει διευκρίνιση ότι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης.
Η κυβέρνηση μέσω των ρυθμίσεων έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις που δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Με το επίμαχο άρθρο 91 το… click away επεκτείνεται και στον συνδικαλισμό με την παράταση ως τις 31 Μαρτίου της διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων και αρχαιρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση επιμένει στις «τηλε-εκλογές» παρά το φιάσκο της σχετικής διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς και την καθολική αντίδραση σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων.
Το νομοθετικό τερατούργημα των 160 άρθρων περιλαμβάνει διατάξεις για τον κατώτατο μισθό, τον συνδικαλισμό και τις εργασιακές σχέσεις
Ελάχιστες και ελλιπείς είναι οι θετικές αλλαγές-διόρθωση στρεβλώσεων (π.χ. στο ζήτημα της αρπαγής της αποζημίωσης από τους εργοδότες). Στο μέτωπο της εργασίας, προβλέπεται η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 28-2-2021. Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο ανακαθορισμός του (υποτίθεται προς τα πάνω) αναβάλλεται για 4 επιπλέον μήνες. Επιπλέον η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση για να ενισχύσει τη συνεργασία-
παραχώρηση φιλέτων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες. Σειρά άρθρων διευκολύνουν τη συμμετοχή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες και άλλους τομείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με τη σειρά του επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία, προσπαθεί σαν τον κλέφτη να περάσει διατάξεις που είναι καθ’ υπαγόρευση των επιχειρηματικών ομίλων και ζήτησε την απόσυρση κάθε διάταξης που ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Συνολικά, το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο ισοδυναμεί με χαστούκι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα αλλά και ο τρόπος επιβολής του είναι βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία.