▸ Με αμείωτη ένταση –παρά τις «εκκλήσεις» λόγω… κορονοϊού της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κόμματος του Νόμου και της Τάξης– συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Πολωνία κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων και ενάντια στην καθολική εκκλησία, καθώς πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο ενέκρινε τον σχετικό νόμο. Εκδηλώσεις συμπαράστασης γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Η ώρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Ώρα εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς την ερχόμενη Τρίτη (από το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) ανοίγουν οι κάλπες για όσους έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην κρίσιμη αναμέτρηση — πέραν των 80 εκατ. και πλέον που έχουν ήδη ψηφίσει και αντιστοιχούν στο 60% περίπου όσων είχαν ψηφίσει το 2016. Φαβορί παραμένει ο Τζο Μπάιντεν, αν και τα δημοσκοπικά ποσοστά του Τραμπ εμφανίζουν τάσεις ανάκαμψης τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν σοβαρές ελπίδες να κερδίσουν και την πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 53 από τις 100 έδρες, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό Λευκός Οίκος και Κογκρέσο να βαφτούν μπλε και ο νέος πρόεδρος να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων — κάτι που δεν συμβαίνει ιδιαιτέρως συχνά. Στο ερώτημα τι θα την κάνει, πάντως, κρατήστε (πολύ) μικρό καλάθι.
Ισραήλ και σιωνιστές «έφαγαν» τον Κόρμπιν
Εκτός κόμματος έθεσαν οι Εργατικοί τον μέχρι πρόσφατα επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναστέλλοντας επ’ αόριστον την ιδιότητα του μέλους. Αιτία –ή μήπως αφορμή;– ήταν η έκθεση της επονομαζόμενης Επιτροπής για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία διαπίστωσε «κρούσματα αντισημιτισμού» όσο ο Κόρμπιν βρισκόταν στην ηγεσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του και οι εβραϊκές οργανώσεις πανηγύρισαν, διαπιστώνοντας ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής (και όχι μόνο…) ποινικοποίησης κάθε κριτικής απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, τα λόμπι που το στηρίζουν, τους απανταχού σιωνιστές και τα αμέτρητα εγκλήματά τους. Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον Κόρμπιν και την πολιτική του — όμως, αυτή η δίωξη σε βάρος του είναι άκρως επικίνδυνη. Γι’ αυτό και οι εσωκομματικές αντιδράσεις είναι σφοδρές.
Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν πόλεμος όπως παλιά…
Στην έκτη εβδομάδα εισέρχεται πλέον ο πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων και από τις δύο πλευρές ανέρχεται πλέον σε χιλιάδες και οι υλικές καταστροφές σε υποδομές και παραγωγικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Στο μεταξύ, δεν διαφαίνεται για την ώρα σοβαρή πρόταση εκεχειρίας και σχέδιο για διαπραγμάτευση, καθώς φαίνεται πως οι εμπλεκόμενοι –κυρίως Ρωσία και Τουρκία– έχουν επιλέξει το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στα πεδία των μαχών. Εκτός των άλλων, επειδή έχουν πολλούς αναλώσιμους μισθοφόρους για «ξόδεμα», ενώ έτσι καταναλώνουν το στοκ από τα οπλοστάσια και προσβλέπουν σε νέες παραγγελίες, δοκιμάζοντας παράλληλα και νέα προϊόντα και συστήματα στις πραγματικές συνθήκες ενός παραδοσιακού συμβατικού πολέμου ανάμεσα σε δύο οργανωμένα κράτη — σε πείσμα όσων ισχυρίζονται πως αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…