Σοφία Χατζοπούλου
Τα δέκα τεύχη έφτασε το περιοδικό Σελιδοδείκτης, με το τεύχος του φθινοπώρου, που κυκλοφορεί με το αφιέρωμα: Κρίση, Κοινωνία και Εκπαιδευτική Πολιτική.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος διερευνάται σε βάθος ο αντίκτυπος του νεοφιλελευθερισμού στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από άρθρα, όπως το «Νεοφιλελευθερισμός, αγοραίο σχολείο και αξιολόγηση» και το «Νεοφιλελευθερισμός και Υποεκπαίδευση της Εργατικής τάξης στη Βρετανία». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αξιοποίηση των συνθηκών κρίσης από τις κυρίαρχες δυνάμεις για την εγκαθίδρυση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως αναλύεται στο άρθρο «Διαστάσεις νεοφιλελευθεροποίησης της εκπαίδευσης στην περίοδο της κρίσης» και στο άρθρο που αφορά την «τηλεκπαίδευση στον καιρό της πανδημίας». Οι πολιτικές αυτές με τα αποτελέσματά τους βαθαίνουν ακόμα περισσότερο και παγιώνουν την κρίση σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως καταδεικνύει το άρθρο «Παιδική ηλικία, φτώχεια και εκπαίδευση». Τέλος, στο αφιέρωμα γίνεται η προσπάθεια να προσδιοριστούν οι «υποκειμενικές προϋποθέσεις για τον νικηφόρο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος» απέναντι σε αυτήν τη γενικευμένη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.
Το περιοδικό συνεχίζει με τις μόνιμες στήλες του, οι οποίες σε αυτό το τεύχος φιλοξενούν άρθρα σχετικά με τις αλλαγές στα Αναλυτικά Προγράμματα του Νηπιαγωγείου, την Τηλεκπαίδευση και τον έλεγχο και χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης, την ψηφιακή επιτήρηση στην εκπαίδευση και στην εργασία, τη διαχείριση της πανδημίας και το αντίκτυπό της πάνω σε παιδιά, εφήβους και ευάλωτες ομάδες. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα φαινόμενα φασιστοποίησης της κοινωνίας μέσα από τα άρθρα για το κίνημα στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, καθώς και μέσα από τη συζήτηση με την παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα της ταινίας μικρού μήκους Red Hulk, Ασημίνα Προέδρου, μιας ταινίας που αναπαριστά ακριβώς τη δράση της Χρυσής Αυγής πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Επίσης, στις μόνιμες στήλες του περιοδικού που αφορούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό, μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος των «Σκέψεων πάνω στον κατοχικό εμφύλιο και τα Δεκεμβριανά», με αφορμή το βιβλίο Παράταιρη Επανάσταση: σημειώσεις για την κοινωνική σύγκρουση 1943 – 1945, καθώς επίσης και την κριτική ανάλυση πάνω στη σοβιετική ταινία “ Κι αν αυτό είναι η Αγάπη;” (1961) και το άρθρο πάνω στη μορφωτική και χειραφετική διάσταση της τέχνης με τον τίτλο «Δημιουργώντας με τους νόμους της ομορφιάς». Τέλος η Βιβλιοπαρουσίαση είναι αφιερωμένη σ το βιβλίο του Κώστα Σκορδούλη «Από την Περιβαλλοντική Ηθική στην Πολιτική Οικολογία. Η οικοσοσιαλιστική προοπτική».