Γιώργος Μουρμούρης
▸ Μεθοδευμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών υποδεικνύει η διαχείριση από ΕΛΑΣ και εισαγγελία της υπόθεσης των πέντε μαθητών, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
Οι οποίοι κρατήθηκαν επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ χωρίς δυνατότητα επαφής μέσω επισκεπτηρίων με τους οικείους τους, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και πέρασαν από ανακριτή και εισαγγελέα στην Ευελπίδων. Προσπάθεια εκφοβισμού που προκύπτει τόσο από την παρατεταμένη κράτηση καθ’ εαυτήν όσο και από τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα.
Η υπόθεση έγινε γνωστή το μεσημέρι της Κυριακής μέσω επώνυμης καταγγελίας της προέδρου του συλλόγου γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, όπου φοιτά ο 14χρονος στον οποίον κατά την προανάκριση αποδόθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Δήμου Χαλανδρίου, η Χριστίνα Χρηστίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, ο νεαρός μαθητής «πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ».
Η δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της προέδρου του συλλόγου γονέων, καθώς και η επώνυμη καταγγελία της συνηγόρου ενός εκ των συλληφθέντων, της Χρυσάνθης Χατζηδημητρίου, για τις συνθήκες κράτησης στη ΓΑΔΑ, είχαν ως αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας ένα ανθρώπινο «ποτάμι» μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων αλληλέγγυων να υποδεχτούν τους νεαρούς μαθητές στην Ευελπίδων. Και μπορεί οι πέντε νέοι να αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της παρακολούθησης από επιμελητή ανηλίκων να επιβάλλεται στον 14χρονο από το Χαλάνδρι, όμως τα ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και για το τι μέλει γενέσθαι.
Και αυτό γιατί ο Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για τη μεταχείριση συλληφθέντων ανηλίκων, με τις διαδικασίες που προβλέπονται να διαφοροποιούνται αισθητά από τις προβλέψεις για αντίστοιχα αδικήματα ενηλίκων. Η παραμονή στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα, ή έστω να περιοριστεί σε μια μόλις διανυκτέρευση αν οι πέντε μαθητές δεν είχαν αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες αποκλειστικά και μόνο λόγω της συμμετοχής τους στη διαδήλωση. Είναι ακριβώς η συμμετοχή στην μαθητική κινητοποίηση που οδήγησε σε μία ενιαία, «σκληρή» γραμμή αντιμετώπισης ανθρώπων που συνελήφθησαν σε διαφορετικό χώρο και χρόνο, δηλαδή σε διαφορετικά σημεία της πόλης και διαφορετικές ώρες. Το αμιγώς πολιτικό σκεπτικό της μεταχείρισης των συλληφθέντων αποκαλύπτει εξάλλου και η ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει μαθητής στην εισαγγελέα, αν δηλαδή «ανήκει σε κάποια ακροαριστερή οργάνωση» και αν «θα κατέβει ξανά σε πορείες».
Ακόμα όμως και με τη συνειδητή επιλογή της «σκληρής» γραμμής, η απαγόρευση στους γονείς των μαθητών να επισκεφθούν τα παιδιά τους κατά την τετραήμερη κράτησή τους στη ΓΑΔΑ αλλά και η άρνηση, τα πρώτα τρία εικοσιτετράωρα, να χορηγηθούν καθαρά ρούχα στους κρατούμενους, ακόμα και η καταγγελία του 14χρονου ότι «κοιμήθηκε στο πάτωμα», είναι ενδεικτικά της τιμωρητικής διάθεσης με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι νεαροί διαδηλωτές, χωρίς καν να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους, αφού δεν είχε κινηθεί κάποια άλλη διαδικασία πέρα από την προανάκριση στη ΓΑΔΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα τρομοκράτησης των μαθητών δεν φαίνεται να απέδωσε, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη μαζική συμμετοχή νέων στο συλλαλητήριο μαθητών-φοιτητών το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας.