▸ Εστίες διάδοσης του κορονοϊού δεν είναι μόνο οι «κλειστές δομές» αλλά και οι χώροι εργασίας και ιδίως τα εργοστάσια, όπου τα μέτρα προστασίας και ελέγχου συχνά είναι ανύπαρκτα. Αυτό φανερώνει και ο ανατριχιαστικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων (114) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στον νομό Πέλλας. Θύματα της κρατικής και της εργοδοτικής αδιαφορίας, οι 114 εργαζόμενοι δίνουν ένα ισχυρό ράπισμα στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η καταπολέμηση της πανδημίας επαφίεται στο αίσθημα της «ατομικής ευθύνης». Την ίδια ώρα που τα γηροκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου, οι μαθητές που αγωνίζονται για να μη συμβεί το ίδιο και στα σχολεία, τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο εξαιτίας κρουσμάτων, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως… «κακομαθημένοι» και εχθροί της κοινωνίας.
Την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής αποτυπώνει και το «μαύρο» ρεκόρ στην Αττική με 272 νέα κρούσματα την Πέμπτη και η εκτίναξη των διασωληνωμένων στους 89 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στο διάστημα 16 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση όσον αφορά τα κρούσματα, αλλά στην 14η θέση σε νεκρούς. Οι τραγικοί αριθμοί διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη ότι «είμαστε σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τις άλλες χώρες».
Είναι πολλοί οι εργασιακοί χώροι που εδώ και μήνες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όμως τα ρεπορτάζ των καναλιών περιορίζονται στις πλατείες όπου συγκεντρώνονται οι νέοι και στα… κλειστά περίπτερα, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι βγάζουν το ψωμί τους στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε κονσέρβα.