Εισαγγελείς και αστυνομία αντί για εκπαιδευτικούς
Γιώργος Κρεασίδης
Αγωνιστικά απαντάνε οι μαθητές στην εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησε η κυβέρνηση με την ουσιαστική έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα σχολεία. Αυτές οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες μέσα στην κρίση που προκαλούν στο σχολείο οι συνέπειες των δέκα χρόνων μνημονίου και η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Χιλιάδες ώρες χάνονται λόγω των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, καταργούνται τμήματα προσανατολισμού και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ ως δήθεν «ολιγομελή», λείπουν βιβλία, αίθουσες, υποδομές…
Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των ΕΛΜΕ της Αθήνας ότι μόνο για τρεις ειδικότητες υπάρχουν 40 κενά, παρά τις δυο φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπαιδευτικοί που ζητούν άδεια λόγω πανδημίας γιατί βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες. Στην ανατολική Αττική μόλις 45 αναπληρωτές για πάνω από 150 κενά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας των καθηγητών της περιοχής. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις προχώρησαν σχολεία της Αθήνας και της Αττικής σε Αγ. Ανάργυρους-Καματερό, Πετρούπολη, Ίλιον, Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, Ν. Ιωνία, Πειραιά, Κερατσίνι, Μενίδι, Γέρακα, Παιανία, Αγ. Παρασκευή, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, αλλά και δεκάδες σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Δράμα, Πρέβεζα, Γιάννενα, Άρτα, Θεσπρωτία, Καβάλα, Κιλκίς, Εύβοια, Κομοτηνή, Γρεβενά, Ικαρία, Σύρο, Τήνο κ.α.
Η κυβέρνηση απάντησε ως συνήθως. Πρώτα με ένα κύμα προπαγάνδας που βαφτίζει τις καταλήψεις ως «αρνητές μάσκας», σε μια προσπάθεια να διαστρεβλωθεί ο χαρακτήρας τους και να απομονωθούν οι μαθητές. Και στη συνέχεια με εισαγγελείς και αστυνομία, κατά πως συνηθίζει για τα κοινωνικά προβλήματα.
Τι κι αν οι μαθητές, για παράδειγμα, από τα γυμνάσια Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ζητάνε να μην συνωστίζονται στις τάξεις, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, προσωπικό καθαριότητας, αλλά και να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων του νόμου Κεραμέως που σημαίνει ταξικούς φραγμούς; Ή στο 1ο ΓΕΛ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, αν ζητάνε λιγότερα άτομα ανά τμήμα, καθαρίστριες, συνεχή απολύμανση αλλά και να καλυφτούν τα κενά εκπαιδευτικών; Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει μόνο «αρνητές μάσκας» και ζητά να γυρίσουν στις τάξεις, έστω και χωρίς καθηγητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις λίγες περιπτώσεις που οι καταλήψεις είχαν μόνο αίτημα να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα, λόγω παρέμβασης ακροδεξιών μαθητών και γονιών, η αστυνομία κράτησε αποστάσεις.
Η μαθητική κινητοποίηση δείχνει σε όλη τη διάσταση τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει την κοινωνία στο έλεος του κορονοϊού και κρύβεται πίσω από τη μάσκα και το εύρημα της ατομικής ευθύνης. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζει τη σκληρότητα της κρατικής καταστολής.
Προσαγωγή από την αστυνομία μαθητών του 4ου Γυμνασίου στο Κερατσίνι, τηλέφωνα της ασφάλειας σε γονείς από τα ΕΠΑΛ της Κομοτηνής με απειλές για εισαγγελέα, απειλητικές «συστάσεις» στο 1ο ΕΠΑΛ Γρεβενών, τηλέφωνα σε διευθυντές σχολείων στο Ηράκλειο να δώσουν ονόματα υποκινητών. Στην Πετρούπολη κλήθηκαν οι διευθυντές σχολείων στην αστυνομία. Στην Καβάλα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι μαθητές απειλήθηκαν με συλλήψεις από την αστυνομία, ενώ στη Δράμα με διώξεις από εισαγγελέα. Στη Θεσσαλονίκη η εισαγγελέας ανηλίκων Δ. Τσιαρδακλή παρήγγειλε από την αστυνομία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και να διαπιστωθεί «συμμετοχή ενηλίκων»!
Η μαχητικότητα των μαθητών δεν υποχωρεί με την απόπειρα τρομοκράτησης. Ο αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για τη δημόσια υγεία και την υπεράσπιση του σχολείου μόλις τώρα ξεκινά.
Ελπίδα οι αγώνες των μαθητών, η παιδεία παίρνει τη σκυτάλη
Γιώργος Παπανικολάου
Εκατοντάδες καταλήψεις έχουν ξεσπάσει στα σχολεία όλης της χώρας τις τελευταίες μέρες — περίπου σε 200 υπολόγισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, με τα 100 από αυτά να είναι στην Αθήνα. Μπροστά σε αυτό το κύμα μαθητικής οργής, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα γνωστά και αγαπημένα της μέσα.
Η άθλια πραγματικότητα που βιώνουν, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα των καθεστωτικών μέσων και τη θέση της πήραν «ψεκασμένοι» αρνητές της μάσκας, τεμπέληδες νέοι που θέλουν να χάσουν μάθημα ή που διαμαρτύρονται για την… τετράγωνη τυρόπιτα. Φαίνεται όμως πως αυτήν τη φορά η επικράτηση της μιντιακής προπαγάνδας δεν θα είναι τόσο εύκολη, αφού απέναντί της δεν έχει μόνο το μαθητικό κίνημα αλλά και την –πλέον αδύνατο να κρυφτεί ή να δικαιολογηθεί– σκληρή πραγματικότητα. Πώς άλλωστε να δικαιολογηθεί ο καταφανώς επικίνδυνος συνωστισμός –μέχρι και 30 μαθητές– που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα σχολικά τμήματα, ειδικά στην Αθήνα που ο κορονοϊός «θερίζει»; Πώς να δικαιολογηθούν οι τουλάχιστον ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, η έλλειψη καθηγητών, δασκάλων και καθαριστριών;
Τα ΜΜΕ τα έχουν χάσει στην προσπάθεια τους να βαφτίσουν τα παιδιά «αρνητές της μάσκας» και «ψεκασμένους», φτάνοντας στο έσχατο σημείο της διαστρέβλωσης ακόμα και των δηλώσεων των καταληψιών. Φυσικά, κι η ακροδεξιά επιχειρεί να παίξει ρόλο και είναι προφανές ότι οι σκοταδιστικές αυτές απόψεις είναι υπαρκτές και στον μαθητικό πληθυσμό, κάτι απόλυτα αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς την έκτασή τους στην κοινωνία. Είναι, δε, εντυπωσιακή η έκπληξη κι η απέχθεια γι’ αυτές των κυβερνώντων που τις τροφοδοτούν καθημερινά. Η εμπειρία όμως δείχνει πως στην πλειοψηφία τους, και προς απογοήτευση των διάφορων δημοσιολόγων, οι μαθητές απομονώνουν τις ακροδεξιές απόψεις αρνητών της μάσκας που με δήθεν ανεξάρτητο-αγαθό προσωπείο προσπαθούν να μπολιάσουν τα παιδιά με μίσος και ανορθολογισμό.
Τα ίδια τα κυρίαρχα αιτήματα των καταλήψεων είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και να διαψεύσουν την κυβερνητική παραφιλολογία στην πράξη: 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης για την παιδεία, ώστε να προσληφθούν καθαρίστριες και να αξιοποιηθούν καινούργιες κτηριακές εγκαταστάσεις. Έτσι τώρα η τακτική αλλάζει: από φόβο για την οργή των μαθητών, επιχειρείται η καταστολή και η τρομοκράτηση του μαθητικού κινήματος. Στο έργο αυτό, την προσπάθεια των μίντια συνδράμουν δήμαρχοι και λοιποί τοπικοί άρχοντες, αλλά και «αγανακτισμένοι γονείς» και οι –πάντα χρήσιμοι για την εξουσία– διευθυντές, οι οποίοι αναμετρήθηκαν αποφασιστικά με τις καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις κι αμέλειες: ειδοποίησαν την αστυνομία και τους εισαγγελείς να συνετίσουν τους ταραξίες.
Το όλο σκηνικό, ωστόσο, γίνεται ακόμα πιο φαιδρό από την ανικανότητα των… αξιοκρατικά διορισθέντων αρμοδίων. Οι δήθεν υπερασπιστές της μάσκας και προστάτες της υγείας μας έστειλαν στα σχολεία δεκάδες χιλιάδες ακατάλληλες μάσκες, με τον λογαριασμό φυσικά… στην υγεία των κορόιδων.
Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην παιδεία δεν είναι καθόλου αστεία. Ενώ το φιάσκο με την προμήθεια μασκών έγινε σημαντικό θέμα της επικαιρότητας, η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά μεθοδικά στις απαραίτητες, σύμφωνα πάντα με την ίδια, «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της παιδείας, αξιοποιώντας την πανδημία σαν ευκαιρία. Σε αυτήν την κατεύθυνση βάζει σε εφαρμογή τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως, προωθώντας ένα σχολείο για τις ανάγκες της αγοράς. Υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, προωθεί ταξικούς φραγμούς σε όλες τις βαθμίδες, μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και τις εξαγγελίες για θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή. Δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω η συζήτηση για τη στράτευση στα 18 και την πλήρη πειθάρχηση των νέων.
Η νΚΑ, σε ανακοίνωσή της για τις καταλήψεις, αφού πρώτα χαιρετίζει το αγωνιστικό αυτό ξέσπασμα των μαθητών, τονίζει ότι αφού η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως από τα απολύτως απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τώρα κρύβεται πίσω από την επίκληση στην ατομική ευθύνη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως «θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να πέσει στο κενό η συκοφάντηση και η τρομοκρατία των αγωνιζόμενων μαθητών. Για να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση! Αυτή η μάχη είναι μάχη όλης της νεολαίας και των εργαζομένων! Οι μαθητικές καταλήψεις να είναι η αρχή, ώστε να διευρυνθεί το κίνημα στα πανεπιστήμια, σε αγωνιστικές δράσεις στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς».
Στη μάχη αυτή για ζωή, παιδεία, υγεία η κυβέρνηση πρέπει να χάσει!
«Ως μαθητές εναντιωνόμαστε σε αυτήν την κρίση παραλογισμού, στην κυβέρνηση και το υπουργείο που μας θεωρούν αναλώσιμους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ανυπότακτος Μαθητής. Τη στήριξή της στις μαθητικές καταλήξεις εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Για ακόμα μια φορά η παιδεία παίρνει τη σκυτάλη των αγώνων. Σε αυτό το μέτωπο, καθώς και σε εκείνο της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, φαίνεται πως θα συμπυκνωθεί η πολιτική-ταξική αναμέτρηση της αμέσως επόμενης περιόδου. Ήδη η Πέμπτη έδωσε ένα πρώτο μήνυμα, με ταυτόχρονες μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών, την απεργία των γιατρών και των ναυτικών. Στη μάχη αυτή για ζωή, παιδεία, υγεία, εργασία η κυβέρνηση πρέπει να χάσει. Και θα χάσει!
Μακρύ χέρι του κράτους ξανά οι τοπικοί άρχοντες
Κώστας Παπαγεωργίου
Σε πρόθυμο υλοποιητή της κυβερνητικής πολιτικής, χρήσιμη μόνο για τους μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η τοπική διοίκηση και στο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας στον κρίσιμο χώρο των σχολείων τα οποία άνοιξαν πριν δυο βδομάδες. Δεν διστάζουν, μάλιστα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, να συκοφαντούν τους αγώνες των μαθητών ταυτίζοντάς τους με τις αντιδραστικές αντιλήψεις που αρνούνται τη χρήση μάσκας.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, όπου αντί για καθαρίστριες η δημοτική αρχή, με πρόσχημα την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, έστειλε εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία της περιοχής που υπήρχαν μαθητικές καταλήψεις. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω. Έκανε λόγο για «αήθη» μεθόδευση των μαθητικών καταλήψεων από το ΠΑΜΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας μάλιστα πως «θα πρέπει όλοι μαζί να βρεθούμε απέναντι σε αυτούς που επιδιώκουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τη νέα γενιά». Ενώ, την Τρίτη, σε κινητοποίηση στο δημαρχείο, «υποδέχτηκε» τους μαθητές και τους γονείς με ψέματα και ύβρεις.
Αλλά και στον Δήμο της Αθήνας, η αρχή Μπακογιάννη αδιαφορεί πλήρως, ενώ όπως καταγγέλλει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα «τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Θυμίζουμε ότι απέλυσαν με απίστευτο κυνισμό 47 μετανάστ(ρι)ες καθαρίστ(ρι)ες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ».
Η αντικαπιταλιστική πτέρυγα σε δήμους και περιφέρειες δίνει τη μάχη της υπεράσπισης των μαθητικών καταλήψεων και των δίκαιων αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά και της συντριβής της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει ανοχύρωτα τα σχολεία. Πρώτο σημαντικό βήμα αποτέλεσε η κοινή ανακοίνωση 11 περιφερειακών και 22 δημοτικών κινήσεων με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς, οι δεκάδες παρεμβάσεις που πραγματοποιούν τα μέλη των κινήσεων στα σχολεία καθημερινά, η ουσιαστική στήριξη των κινητοποιήσεων.
Σε αυτή τη μάχη, όμως, δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχα τα δημοτικά συμβούλια! Με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης της Ν. Ιωνίας Εκτός Σχεδίου κατατέθηκε και υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τονίζοντας την ανάγκη για ολιγομελή τμήματα, μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ και μόνιμους διορισμούς επιπλέον εκπαιδευτικών άμεσα.