Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸ Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι αυτή την στιγμή διεξάγονται όλες οι μορφές του σύγχρονου πολέμου, με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιθέσεων εντός της ΕΕ και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας.
Καταρχήν, τον επικοινωνιακό πόλεμο που στοχεύει εντός και εκτός συνόρων, ενώ κανείς δε θέλει να φανεί υπεύθυνος του θερμού επεισοδίου! Τον αμείωτο πόλεμο κατά των προσφύγων με πλήρη δραστηριοποίηση στρατού, αστυνομίας και συνοριοφυλάκων και την επέκταση του «Τείχους του Αίσχους» στον Έβρο. Το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση της Ευρώπης-Φρούριο, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο.
Παράλληλα, απαιτούν «θυσίες» για πολεμικούς εξοπλισμούς 10 δισ. ευρώ που ήταν δρομολογημένοι. Εκφράζουν όχι μόνο τη διάθεση πολεμικής αναβάθμισης του ελληνικού κράτους, αλλά επίσης εντάσσονται στους σχεδιασμούς αναδιοργάνωσης του καπιταλιστικού παραγωγικού μοντέλου με πυλώνα τον τομέα άμυνας/ασφάλειας (ταυτόχρονα ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, σύνδεση ΑΕΙ-πολεμικής βιομηχανίας). Στο παζλ της στρατιωτικοποίησης ψηφίδα η πρόσληψη χιλιάδων ΕΠΟΠ και οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, σε ένα κράτος που σταδιακά αποκτά χαρακτηριστικά Ισραήλ. Τέλος, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να εθιστεί στον πόλεμο. Χειροπιαστό παράδειγμα η αποστολή χιλιάδων φύλλων πορείας επιστράτευσης, σε συνδυασμό με την τεράστια χειραγώγηση των ΜΜΕ.
Στις δύο αλλεπάλληλες πολεμικές κινητοποιήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπήρχε το αντίστοιχο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φαντάροι των οποίων τα δικαιώματα καταργούνται και διαπαιδαγωγούνται ως σκλάβοι και αναλώσιμοι.
Επίσης διαπιστώνονται κάποιες κρίσιμες αλλαγές στο δόγμα αποτροπής. Από την διατυπωμένη απειλή ότι «το κόστος κάποιας δράσης θα υπερβεί το όφελος» (η ακραία διατύπωση του πρώην ΥΕΘΑ Αποστολάκη ότι θα ισοπεδώσει τη βραχονησίδα που θα ανέβει ο Τούρκος), περάσαμε στις NAVTEX και αντι-NAVTEX, στην εξώθηση σε «προκλητική» επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, στην πραγματοποίηση ερευνών και σε ενίσχυση των κραυγών από τους πολιτειακούς παράγοντες του τουρκικού κράτους που τις παίρνει ο αέρας καθώς στην πράξη ακυρώνονται από την αντιπαραβολή στρατιωτικής ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους.
Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε την τουρκική αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, οδηγώντας στην προσπάθεια διεμβολισμού των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ», αλλά και στην απειλή επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ αν το καθεστώς Ερντογάν δεν αναθεωρήσει την προκλητική του πολιτική.
O εργαζόμενος λαός πρέπει να εθιστεί στον πόλεμο. Χειροπιαστό παράδειγμα η αποστολή χιλιάδων φύλλων πορείας επιστράτευσης, σε συνδυασμό με την τεράστια χειραγώγηση των ΜΜΕ.
Η τουρκική NAVTEX νοτίως της Κρήτης απαντήθηκε από την ελληνική αντι-NAVTEX, κυρίως όμως από την άσκηση Γαλλίας-Ιταλίας-Κύπρου-Ελλάδας που την έκανε «σουρωτήρι» και στο πλαίσιο της οποίας προσγειώθηκαν μαζικά ελληνικά F-16 στην Κύπρο.
Στην απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έχουμε την δημόσια και διεθνώς καταγεγραμμένη ενίσχυση των δυνάμεων στο Καστελόριζο, που εξωθούν το τουρκικό καθεστώς σε νέες ακρότητες, οι οποίες το εκθέτουν, ενώ η ελληνογαλλική συμμαχία ενισχύεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» με σοβαρή αρμάδα πλέει στην περιοχή για νέες ασκήσεις με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε δημοσίευμα της, υποστηρίζει ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε πριν μερικές ημέρες από τους στρατιωτικούς να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο. Η διαπλοκή καθεστωτικού τύπου και αστικών κρατών είναι γνωστή. Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν στόχο μόνο την ενημέρωση του κοινού, αλλά επίσης περνούν μηνύματα που στοχεύουν είτε στην ακύρωση σχεδιασμών είτε είναι καλέσματα για να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει διάθεση συνδιαλλαγής, διαμέσου της προβαλλόμενης απειλής!
«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο. Προειδοποιήσεις; Προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος μέσω διεθνούς παρέμβασης;
Κυρίως όμως υπάρχει μια σημαντική σύγκλιση στρατηγικών στόχων Ελλάδας-Γαλλίας που αναδεικνύεται αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση με την Τουρκία που διεκδικεί αυτόνομο ρόλο, ενώ ο Μακρόν διαλαλεί ότι κάτι τέτοιο απαντιέται μόνο με τον πόλεμο και όχι τον οικονομικό κατευνασμό που προωθεί η Γερμανία! Βρίσκει όμως απέναντί του και τις ΗΠΑ.
Το αντιπολεμικό κίνημα, μεγάλος «απών», πρέπει να παρέμβει.