▸Οι αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, όμως σε αυτή τη συγκυρία για τις αστικές τάξεις των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης η προτεραιότητα είναι διαφορετική: Να σώσουν το οικοδόμημα της ΕΕ. Το προσπαθούν, δε, «πουλώντας» τα κεφάλαια που πρέπει να διατεθούν όχι ως βοήθεια στους αδύναμους (που ούτως ή άλλως δεν είναι), αλλά ως «επένδυση στο μέλλον».
Aνασχηματισμός για Μακρόν
Η συντριβή που υπέστησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής δεν προμηνύει ομαλή πορεία για τον Μακρόν προς τις εκλογές του 2022. Η αντιλαϊκή του πολιτική και η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχουν ξεθωριάσει το άστρο του πάλαι ποτέ υποψηφίου του «δημοκρατικού τόξου» και «αναμορφωτή της Ευρώπης» και τα δύσκολα είναι μπροστά. Πάντως, το διαζύγιο με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ ήταν μάλλον συναινετικό. Τόσο γιατί ο Μακρόν δεν ήθελε να έχει σε αυτή τη θέση κάποιον πιο δημοφιλή –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– πολιτικό όσο και επειδή ο (τυπικά) ανεξάρτητος Φιλίπ δεν έχει διάθεση να ακολουθήσει τον πρόεδρο στον γκρεμό και προτίμησε τα καθήκοντα του δημάρχου στη Χάβρη, όπου επανεξελέγη με περίπου 60%.
Η τελευταία μελωδία του αγωνιστή
«Δεν ήξερα πώς να γράφω στίχους και μελωδίες προτού βρεθώ μέσα στο κελί», δήλωσε το 2017 στο BBC ο Χατσαλού Χουντέσα, ο τραγουδοποιός ο οποίος παρέμεινε φυλακισμένος για πέντε χρόνια την περασμένη δεκαετία, εξαιτίας της ενεργού συμμετοχής στους αγώνες για τα δικαιώματα της πολυπληθέστερης φυλής της Αιθιοπίας, τους Ορόμο. Η δράση του και τα τραγούδια του τον μετέτρεψαν σε σύμβολο για εκατομμύρια Αιθίοπες, κυρίως τους νέους της φυλής του και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος του Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, το 2018. Του κόστισαν όμως και τη ζωή, την οποία του αφαίρεσαν ένοπλοι την περασμένοι Δευτέρα, εκτελώντας τον στα περίχωρα της Αντίς Αμπέμπα. Η δολοφονία του πυροδότησε μεγάλες και βίαιες διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι την Παρασκευή είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 90 άνθρωποι.
Νέο φονικό στα ορυχεία της Μιανμάρ
Ξεπερνούν τους 160 οι νεκροί εργάτες από την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ορυχείο νεφρίτη στη βόρεια Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), ενώ τα συνεργεία συνεχίσουν να ανασύρουν πτώματα. Σε κανέναν, βεβαίως, δεν προκάλεσε έκπληξη το νέο φονικό, καθώς παρόμοια περιστατικά είναι συχνά, με θύματα κακοπληρωμένους μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στα έγκατα της γης, για την ασφάλεια των οποίων δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα. Σημειώνεται πως η περιοχή είναι πλούσια σε πολύτιμα μεταλλεύματα, μεγάλο μέρος των οποίων αγοράζει η Κίνα (τα σύνορα είναι πολύ κοντά στο σημείο του δυστυχήματος), ενώ από τη μαύρη αγορά γεμίζουν τα ταμεία και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο που μαίνεται εδώ και δεκαετίες. Ο τζίρος των εξορύξεων στην περιοχή ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια ετησίως — τα οποία καταλήγουν στις τσέπες των εταιρειών και τους φυλάρχους.