Μέχρι το τέλος του έτους 12.000 άνθρωποι την ημέρα θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα, που συνδέεται με το Covid-19! Η ανησυχητική αυτή εκτίμηση της Oxfam αναδεικνύει την επιδημία πείνας που εξαπλώνεται ραγδαία λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων μοίρασαν πάνω από 18 δισ. δολάρια στους μετόχους από τον Ιανουάριο.
Βαθαίνει η κόντρα στις ΗΠΑ
Τα ζητήματα της ταξικής και φυλετικής καταπίεσης στις ΗΠΑ, που βίαια ανέδειξε η δολοφονία Φλόιντ, δεν φαίνεται να ξεθωριάζουν. Ο Ντ. Τραμπ σε μια άκρως εμπρηστική ομιλία στο όρος Ράσμορ, όπου βρίσκονται οι προτομές πρώην Προέδρων, κήρυξε τον «πόλεμο» στη «ριζοσπαστική αριστερά, τους μαρξιστές, τους αναρχικούς, τους ταραχοποιούς» και τους «οργισμένους όχλους» που διαδηλώνουν. Σηκώνοντας το «γάντι» της ιδεολογικής αναμέτρησης, είπε ότι οι διαδηλωτές: «Έχουν στόχο να εξαλείψουν την Ιστορία μας, να διαγράψουν τις αξίες μας και να κάνουν κατήχηση στα παιδιά μας». Τις ίδιες ώρες, ένα πάνοπλο τάγμα αφροαμερικανών (Not Fucking Around Squat) διαδήλωνε για το γκρέμισμα ρατσιστικού αγάλματος στην Τζόρτζια (προπύργιο της ΚΚΚ). Ο επικεφαλής των διαδηλωτών, μιλώντας σε μεγάφωνο, τόνιζε: «Δεν βλέπω παραστρατιωτικές οργανώσεις λευκών. Εμείς είμαστε εδώ. Εσείς… πού είστε; Είστε σπίτι σας!».
Ο στριμωγμένος «θριαμβευτής» Βούτσιτς
Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει η ανθρωπότητα ελέω Covid-19 θα επιφέρουν νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θριαμβευτής προ 20ημέρου στις εκλογές με 61% –αλλά με συμμετοχή κάτω του 50%– αναγκάστηκε σε πολιτική αναδίπλωση, αναιρώντας την αρχική του απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, λόγω έξαρσης του κορονοϊού. Ο λόγος ήταν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νέου lockdown, τις οποίες ο Βούτσιτς έσπευσε να χρεώσει σε «ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ο σέρβος πρόεδρος επέβαλλε τελικά μόνο περιοριστικά μέτρα. Πολλοί, πάντως, κατηγορούν τον Βούτσιτς για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της δημόσιας υγείας, καθώς εκτιμούν πως η Σερβία κατάργησε πολύ νωρίς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με αποκλειστικό στόχο να γίνουν οι εκλογές της 21ης Ιουνίου.
Οι φτηνές ζωές της Αφρικής
Δεν αποτελεί πρώτο θέμα στα κανάλια, καθώς μάλλον οι ζωές στην αφρικανική ήπειρο δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στον…. πολιτισμένο κόσμο. Παρόλα αυτά, η επιδημιολογική κατάσταση στην Αφρική, όπως αναμενόταν, χτυπάει «κόκκινο». «Με περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών της Αφρικής να διπλασιάζουν τα κρούσματά τους τον περασμένο μήνα, η απειλή των “εύθραυστων” συστημάτων υγείας αυξάνεται», δηλώνει ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Αφρική. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική: Παρότι χρειάστηκαν περίπου 100 ημέρες, ώστε η Αφρική να μετρήσει 100.000 κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 18 ημέρες ώστε αυτά να διπλασιαστούν στις 200.000, ενώ τις επόμενες 20 ημέρες έφτασαν στις 400.000. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η ανοδική τάση στην Αφρική αρχίζει να μοιάζει με άλλα μέρη του κόσμου που έχουν πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό». Θα φτάσει, άραγε, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στις χώρες της Αφρικής;