Η ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας έφερε στο προσκήνιο το πιο επιθετικό προφίλ του καθεστώτος του Πεκίνου που εκτιμά ότι, καθώς η χώρα βγαίνει πρώτη από την κρίση, είναι ευκαιρία να τακτοποιήσει ανοιχτούς λογαριασμούς στην περιοχή. Ο νέος γύρος της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ και το ανέβασμα των τόνων απέναντι στην Ταϊβάν, σε συνδυασμό φυσικά με την προκλητικότητα των ΗΠΑ, οδηγούν ξανά το θερμόμετρο στα κόκκινα.
«Πόλεμος» στη Βαρκελώνη με τη Nissan
Οργισμένοι εργάτες στο εργοστάσιο της Nissan στη Βαρκελώνη που προορίζεται για κλείσιμο, κατέλαβαν τις εισόδους του και έστησαν οδοφράγματα, με κύριο σύνθημά τους το «πόλεμος!». Η κυβέρνηση Σάντσεθ περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ιάπωνες να επανεξετάσουν την απόφασή τους και τους Γάλλους συνεταίρους τους της Renault να μην προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονται άμεσα 3.000 άνθρωποι και έμμεσα (μέσω αλυσίδων εφοδιασμού και συντήρησης) άλλοι 25.000, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία συνεισφέρει συνολικά το 10% του ισπανικού ΑΕΠ. Πάντως, η Nissan δεν δίστασε προτού ανακοινώσει το «λουκέτο», όταν έγραψε τις πρώτες ζημιές μετά από 11 συνεχόμενα έτη κερδοφορίας — ούτε φυσικά σκέφτηκε να διαθέσει κάτι από τα περίπου 25-30 δισ. ευρώ ρευστότητας και ανοιχτών πιστώσεων που διαθέτει…
Φάρμακα και εμβόλια μόνο για κέρδος
Ίσως κάποιοι… αφελείς πιστεύουν πως οι φαρμακοβιομηχανίες νοιάζονται για την υγεία των λαών και διεξάγουν νυχθημερόν έρευνες για να ανακαλύψουν τα κατάλληλα φάρμακα, χωρίς να έχουν ως βασικό κριτήριο το κέρδος – το οποίο προκύπτει παρεμπιπτόντως. Όσοι, πάντως, δεν έχουν πειστεί από τη σκανδαλώδη στάση τους αναφορικά με τις πατέντες, τα πρωτότυπα και τα γενόσημα, δεν έχουν πια πού να κρυφτούν, εάν συνεχίσουν να ισχυρίζονται το ίδιο στην εποχή του Covid-19. Δεν φτάνει που μια σειρά εταιρείες του κλάδου έχουν δηλώσει ξεδιάντροπα ότι θα πουλήσουν τα δικαιώματα φαρμάκων και εμβολίων σε εκείνους που πληρώνουν περισσότερο, τώρα αποδεικνύεται –σε έρευνα της εφημερίδας Guardian– ότι προ ετών οι μεγαλύτερες από αυτές είχαν αρνηθεί επιδοτήσεις της ΕΕ για έρευνες σχετικά με τους κορονοϊό, προτιμώντας τα σίγουρα κέρδη των αντικαρκινικών σκευασμάτων. Αιδώς!
Πάνω από 40 εκατ. άνεργοι στις ΗΠΑ!
Συνεχίζεται η «σφαγή» του κόσμου της εργασίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, μέσα στους τελευταίους δυόμιση μήνες, στις στρατιές των ανέργων προστέθηκαν 40 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις από τις τάξεις του εργατικού δυναμικού της χώρας! Η τεράστια αυτή πληγή, που όμοιά της δεν έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ από την εποχή μετά το Κραχ του 1929, ασφαλώς έχει και σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις, ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών. Πάντως, ούτε στην ευρωπαϊκή πλευρά του ωκεανού τα πράγματα είναι ρόδινα, παρά τη (σχετικά) διαφορετική τακτική κεφαλαίου και κυβερνήσεων. Τα επίσημα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται να δείξουν ότι οι άνεργοι στην ΕΕ πλησιάζουν τα 20 εκατ. – με τους μισούς περίπου να αναλογούν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.