Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Οι συνθήκες πανδημίας άλλαξαν τους τρόπους της διαδήλωσης αλλά έδωσαν επιπλέον λόγους για κινητοποίηση. Στη φωτογραφία εργαζόμενοι διαδηλώνουν οργανωμένα στη Νότια Κορέα.
Εκεχειρία τέλος από τον ELN
Η μονομερής εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει για τον Απρίλιο ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Κολομβίας (ELN), με σκοπό την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής του νέου κορονοϊού, αποτελεί παρελθόν από την 1η Μαΐου. Η ηγεσία του, στην ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση του ακροδεξιού και φιλοαμερικανού Ιβάν Ντούκε ότι υπονομεύει συστηματικά τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Αβάνα, «κωφεύοντας στις εκκλήσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του ΟΗΕ και αγνοώντας την ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνει ο λαός της Κολομβίας». Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει με τον FARC συμφωνία που προέβλεπε τον αφοπλισμό του και την ένταξή του στην πολιτική ζωή το 2016, έκτοτε όμως εκατοντάδες πρώην αντάρτες και οπαδοί του έχουν πέσει θύματα δολοφονικών επιθέσεων από παρακρατικές συμμορίες που αλωνίζουν.
Στις «φλόγες» πάλι ο Λίβανος
Με 725 καταγεγραμμένα κρούσματα και 24 θανάτους (ως την Πέμπτη), ο Λίβανος δεν βρίσκεται σε κακή συγκριτικά θέση όσον αφορά στην πανδημία. Δεν είναι, όμως, αυτή η βασική αιτία που έβγαλε ξανά στους δρόμους τον λαό και κυρίως τη νεολαία, με ένα από τα βασικά συνθήματα να είναι «Επανάσταση!» – και με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας νεκρός από την αστυνομική καταστολή. Είναι η κρίση που συνεχίζεται και βαθαίνει ακόμη περισσότερο, οδηγώντας μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόλυτη φτώχεια. Η απάντηση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου (που κήρυξαν στάση πληρωμών τον περασμένο μήνα) ήρθε με ένα πενταετές πρόγραμμα λιτότητας, με «όπλο» το οποίο ελπίζει να πείσει το ΔΝΤ να της δώσει νέο δάνειο. Λεπτομέρεια: Ο πρωθυπουργός είναι εκλεκτός του συνασπισμού τον οποίο ελέγχει η Χεζμπολάχ.
Η Γερμανία «πυροβολεί» Χεζμπολάχ
Προφανώς, πάντως, δεν ήταν αυτή η στάση της Χεζμπολάχ που ενόχλησε το Βερολίνο, αλλά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ ενοχλητικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Ουάσινγκτον. Έτσι, αποδεικνύοντας πού ανήκει και ποιους θέλει να έχει συμμάχους, η Μέρκελ και τα κόμματα που την στηρίζουν ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θεωρούν πλέον παράνομη τρομοκρατική οργάνωση την Χεζμπολάχ, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν έφοδοι σε στέκια και τζαμιά όπου συχνάζουν μέλη και οπαδοί της. «Καλώ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ να πράξουν κάτι ανάλογο», δήλωσε αμέσως μετά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, όμως θεωρούν (μέχρι στιγμής…) νόμιμη την πολιτική της δράση.