Δημήτρης Γκόβας
1990-91 καταλήψεις, δολοφονία Τεμπονέρα
Τον Νοέμβριο του 1990 ξεσπούν καταλήψεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και σχολεία, ενάντια στο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο ΝΔ-Κοντογιαννόπουλου που θα οδηγήσουν στο μεγαλειώδες νεολαιίστικο κίνημα του ‘90-91, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα. Τεράστια συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, καταλήψεις σχεδόν σε όλα τα σχολεία και τις σχολές. Το νομοσχέδιο αποσύρεται, ο Κοντογιαννόπουλος παραιτείται, έχοντας καταγγείλει δημόσια τον ρόλο της «ομάδας Γράψα» και του ΝΑΡ στις κινητοποιήσεις.
1995 νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Τον Μάρτιο του 1995 πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του ΕΜΠ το συνέδριο μετεξέλιξης της ΚΝΕ-ΝΑΡ και ίδρυσης νέας οργάνωσης. Το συνέδριο καταλήγει σε πολιτική απόφαση και ανάμεσα σε τρεις προτάσεις υπερψηφίζεται το νέο όνομα της οργάνωσης. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση έχει δημιουργηθεί, συσπειρώνοντας μια νέα γενιά αγωνιστών που πολιτικοποιήθηκε μετά το 1989. Θα συμβάλλει αποφασιστικά στους αγώνες της νεολαίας, ενώ με το «κομμουνιστική απελευθέρωση» στο όνομά της σηματοδοτεί τη στρατηγική της κατεύθυνση.
1996 πρώτη ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 συγκροτούνται σε κλάδους και χώρους δουλειάς τα πρώτα εργατικά σχήματα-παρεμβάσεις και κινήσεις. Την 1η Μάη 1996 διοργανώνεται η πρώτη ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην πλατεία Λαυρίου δίπλα στην Ομόνοια. Ξεκινά μια ολόκληρη πορεία ρήξης με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται η 1η Εργατική Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ με βασικό πρόταγμα ένα Νέο Εργατικό Κίνημα.
1997 το φεστιβάλ Αναιρέσεις ξεκινά το ταξίδι του
Τον Οκτώβριο πραγματοποιείται στο Πολυτεχνείο το πρώτο φεστιβάλ Αναιρέσεις (περιοδικό της νΚΑ), το οποίο από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις, με πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι. Από το 2006 διοργανώνονται τα ετήσια camping των Αναιρέσεων, ενώ το 2011-2012 ανοίγουν οι πρώτες λέσχες των Αναιρέσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
1998 η μάχη των εξεταστικών, επίθεση σε Δ. Κουσουρή
Τον Ιούνιο ξεσπά ο ηρωικός αγώνας ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έξω από τα εξεταστικά κέντρα σε 32 πόλεις, εκπαιδευτικοί φοιτητές και εργαζόμενοι δίνουν μάχες για τη ματαίωσή του, με ενεργό ρόλο των αγωνιστών νΚΑ και ΝΑΡ. Δύο μέρες μετά, τρεις αγωνιστές της νΚΑ δέχονται δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με πλήρη κάλυψη από τα ΜΑΤ, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος του ΚΣ της νΚΑ, τραυματίζεται πολύ βαριά. Για τη δολοφονική επίθεση θα καταδικαστεί πολύ αργότερα μόνο ο Α. Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος), ηγετικό στέλεχος τότε της ΧΑ.
1998 1ο συνέδριο ΝΑΡ
Το 1ο συνέδριο του ΝΑΡ πραγματοποιείται από 3 έως 5 Ιουλίου 1998 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, με κεντρικό σύνθημα «Επανάσταση και πάλη ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό». Ψηφίζονται πολιτική απόφαση και αρχές λειτουργίας του ΝΑΡ, ενώ εκλέγεται η νέα Πολιτική Επιτροπή (αντί Συντονιστικής Επιτροπής). Με το πρώτο συνέδριό του, το ΝΑΡ εμβαθύνει τις επεξεργασίες του για τον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό, για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και τη μετάβαση προς τον κομμουνισμό, για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και τα αίτια της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
2003 Πρωτοβουλία Αγώνα κόντρα στις «κόκκινες ζώνες»
Η Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003 συγκροτείται από δυνάμεις και σχήματα της ανατρεπτικής Αριστεράς, ενάντια στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, στον απόηχο και της Γένοβας το 2001. Η Πρωτοβουλία Αγώνα αρνείται την ένταξη στο ρεφορμιστικό Κοινωνικό Φόρουμ και πρωτοστατεί σε μαζικές κινητοποιήσεις με έντονο αντιΕΕ στίγμα. Η πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ προσδίδει έντονο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό. Συγκρούσεις στην «κόκκινη ζώνη» στις 16 Απρίλη στην Αθήνα αλλά και στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής, όπου γίνεται πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Περίπου 10.000 διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αγώνα διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη.
2006-7 το μεγάλο φοιτητικό κίνημα
Τον Μάιο 2006 ξέσπασε δυναμικό φοιτητικό κίνημα ενάντια στον νόμο πλαίσιο Γιαννάκου. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν έως τον Μάρτη-Απρίλη του 2007, επιτυγχάνοντας την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με πρωτοπόρα συμβολή της ΕΑΑΚ και της νΚΑ. Στις 8 Μάρτη 2007, ημέρα ψήφισης του νόμου, η μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση της δεκαετίας περικύκλωσε τη Βουλή, για να δεχθεί άγρια καταστολή.
2008 μέσα στην έκρηξη του Δεκέμβρη
Οι άμεσες μαχητικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν αμέσως μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς, θα συνεχιστούν και γεννούν την εξεγερτική έκρηξη του Δεκέμβρη 2008. Χιλιάδες νέοι και νέες κυρίως ξεδιπλώνουν πολύμορφες δράσεις με πορείες, καταλήψεις και δράσεις τόσο κεντρικά, όσο και στις γειτονιές. Το ΝΑΡ και η νΚΑ θα παρέμβουν μαχητικά από το πρώτο βράδυ στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη 2008, απλώνοντας κοινωνικά το μήνυμα της εξέγερσης και ενισχύοντας τις πολιτικές αιχμές του αγώνα.
2009 από το Σπόρτινγκ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Με την έμπνευση του Δεκέμβρη, διοργανώνεται τον Ιανουάριο του 2009 μεγάλη συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο γήπεδο Σπόρτινγκ. Ξεκινά έτσι μια διαδικασία διαλόγου για το αναγκαίο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Στις 22 Μάρτη 2009, ύστερα από κύκλο αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Αθηναΐδα πανελλαδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών, στην οποία ιδρύεται η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
2010-2011 η καυτή διετία
Από τον Απρίλιο 2010 ξεκινούν τα προγράμματα ανάταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που ονομάστηκαν μνημόνια. Η σκληρή αντιλαϊκή επίθεση οδηγεί σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις με σειρά πανεργατικών απεργιών, πολύ μαζικών συλλαλητηρίων, πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων σε όλη τη χώρα (π.χ. πλατείες). Μαζί με τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων αυξάνεται η καταστολή και ο αυταρχισμός. Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνουν με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και συμβάλλουν στην οργάνωση του λαού.
2015 ταξικό «Όχι» στο δημοψήφισμα
Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι από την πρώτη στιγμή δύναμη αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οργανώνουν την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στις 23/2, μετά τη συμφωνία –
μνημονιακή γέφυρα στις 20 Φλεβάρη. Παρεμβαίνουν στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο, με τη γραμμή του τριπλού όχι: «Όχι» στο νέο μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «όχι» και «έξω» από την ΕΕ. Μετά το δημοψήφισμα η αντικαπιταλιστική αριστερά πήρε πρωτοβουλίες («Συνελεύσεις του όχι μέχρι τέλος») ενάντια στην μετατροπή του «Όχι» σε «Ναι» και το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ακροδεξιά, κλπ).
2017 4ο συνέδριο, πορεία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα
Το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση πραγματοποιείται 1-3 Δεκέμβρη 2017. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αποτίμηση των μεγάλων αγώνων της περιόδου 2010-2015, η αναβάθμιση της παρέμβασης του ΝΑΡ και η πορεία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Τον Δεκέμβριο του 2018, το Πανελλαδικό Σώμα υπερψηφίζει την Προγραμματική Διακήρυξη, ενώ το πρόσφατο Σώμα του ΝΑΡ (Ιανουάριος 2020) συζήτησε τα βήματα συσπείρωσης των κομμουνιστικών δυνάμεων. Από το φθινόπωρο του 2017 έχει συγκροτηθεί η Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα.