Δήμητρα Παπανικολάου
Σε μαζική κινητοποίηση προχώρησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στο Καβούρι, εν όψει της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου παρευρέθηκε χθες και η υπουργός Παιδείας Κεραμέως. Σε συνέχεια του κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους δύο μήνες στους φοιτητικούς συλλόγους, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες και κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με πιο πρόσφατη την πορεία της 28ης Νοέμβρη, στη συγκέντρωση της Παρασκευής συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές. Παρότι η Σύνοδος έγινε σε «μυστική» τοποθεσία, μακριά από το κέντρο, το φοιτητικό κίνημα, που κάνει την επανεμφάνισή του, ήταν εκεί για να επιβάλλει τα αιτήματά του.
Η κυβέρνηση προωθεί αξιολόγηση των ΑΕΙ με τα κριτήρια της αγοράς και χρηματοδότηση με βάση την κατάταξη των ιδρυμάτων
Δυναμική, βέβαια, ήταν και η παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Ούτε δυο εβδομάδες δεν έχουν συμπληρωθεί από τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, που έκαναν φανερό σε όλη την κοινωνία τι ακριβώς σημαίνει ο «διάλογος» και η «ομαλότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, κι όμως, τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να χτυπήσουν ξανά άοπλους φοιτητές (τέσσερις τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο), να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους δακρυγόνα και βομβίδες κρότου – λάμψης. Σε μια απροκάλυπτη απόπειρα επίδειξης δύναμης, μάλιστα, αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν εκβιαστικά ελέγχους σε φοιτητές και στα οχήματά τους, τους ανάγκασαν να σταθούν με τα χέρια στα καπό, ενώ ένα από τα οχήματα βρέθηκε με σκισμένα λάστιχα.
Προς τι όμως όλος ο αναβρασμός; Το νομοσχέδιο-σκούπα για την Παιδεία που παρουσίασε η Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων αποτελεί ένα βαθύτατα αντιλαϊκό σχέδιο, που, σε συνέχεια των ρυθμίσεων του ν. Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύει περαιτέρω κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας, πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές ΕΕ-ΟΑΣΑ-κεφαλαίου. Οι αλλαγές της κυβέρνησης αφορούν την αξιολόγηση των ιδρυμάτων, με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Μάλιστα, όσο πιο «ανταγωνιστικά» και «αποτελεσματικά» κρίνονται τα ιδρύματα, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του ήδη πετσοκομμένου κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση θα δικαιούνται. Δίνεται, επίσης, χώρος σε επιχειρήσεις να έχουν λόγο για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μέσω της αυτονόμησης των ιδρυμάτων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Παραπέρα μέτρα, που δυσχεραίνουν τόσο την εισαγωγή όσο και την περάτωση της φοίτησης ειδικά για τα λαϊκά στρώματα, αποτελούν οι περικοπές των μετεγγραφών, η μείωση των εισακτέων, οι διαγραφές στα ν+2 έτη, ο καθορισμός βάσης του 10 για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, αλλά και οι ΣΔΙΤ στη μέριμνα. Μέσω αυτών, ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες και στις εστίες, κάτι που σημαίνει μέχρι και ενοίκια.
Η επιχειρούμενη καταστολή του φοιτητικού κινήματος εξυπηρετεί ακριβώς την απρόσκοπτη εδραίωση αυτών των αναδιαρθρώσεων. Εξού και η προσπάθεια απονομιμοποίησης των αγώνων των φοιτητών, με το αφήγημα περί «ασύλου ανομίας», περί «μειοψηφικών καταληψιών» που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολών. Με πρόσχημα την δήθεν «αντιδημοκρατικότητα», μάλιστα, γίνεται λόγος για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε εκλογές και συνελεύσεις, όπως ακριβώς προσπαθούν να επιβάλλουν και στα σωματεία. Το κίνημα, όμως, ούτε ελέγχεται ούτε καταστέλλεται. Στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με κόμβο τις 6 Δεκέμβρη, οι φοιτητές θα ξαναβγούν στο δρόμο, κόντρα στην τρομοκρατία, για μόρφωση-δουλειά-ελευθερίες.