Κυριάκος Νασόπουλος
▸Αναστολή της πρώτης από τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες
Φρένο στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» αποφάσισε να βάλει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι είχαν εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με ώρα έναρξης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18/11 έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/11 , ενώ τη συμμετοχή της είχε αναγγείλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ). Εκτός από την απεργία, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε να ματαιώσει και το συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.
Στις κεντρικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, με εμπνευστή τον υπουργό ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, είναι η ισοπεδωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, πάντοτε με το επιχείρημα η επιχείρηση να γίνει πιο «ευέλικτη και ανταγωνιστική». Έτσι, μεταξύ άλλων, προωθείται η πλήρης κατάργηση της μόνιμης εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους (ήδη από το 2016 όσοι προσλαμβάνονται σε ΔΕΚΟ και σε άλλους κρατικούς οργανισμούς υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου), ενώ ανοίγει διάπλατα και ο δρόμος για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων μέσω «εθελούσιων» εξόδων και μη ανανέωσης συμβάσεων. Επίσης, για το σύνολο των εργαζομένων καταργείται ουσιαστικά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ το ύψος του μισθού πλέον θα καθορίζεται από τη νεοσυσταθείσα «επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων». Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ από πελάτες με οφειλές, μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το δημόσιο, καθώς και εξαίρεσης της ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς δρομολογείται η τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και η πώληση του 65%, δηλαδή του συνόλου που κατέχει το δημόσιο στις δυο πρώτες εταιρείες, σε ιδιώτες. Ενώ, βέβαια, αναμένεται να ακολουθήσει η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων θυγατρικών της ΔΕΗ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η υποστολή της σημαίας του αγώνα από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις, αποδεικνύει περίτρανα πως κλειδί για να υπάρξει μαχητική απάντηση είναι ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων και ταξικών σωματείων και να μετατραπεί σε έναν πανεργατικό λαϊκό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Η ΓΕΝΟΠ, όχι τυχαία, εστιάζει μόνο στον διαχωρισμό σε «παλιούς και νέους», αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική ξεπουλήματος της ΔΕΗ. και η ΠΟΕ, όμως, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος αγωνιστικών κινητοποιήσεων», κάπου στο… μέλλον.