Ο Μοχάμεντ Χασάν, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων, βρίσκεται σε μια από τις πολιορκημένες από τον τουρκικό στρατό και τους τζιχαντιστές συμμάχους του πόλεις της βορειοανατολικής Συρίας. Από εκεί μίλησε στο Πριν για τα εγκλήματα των εισβολέων, για την ηρωική αντίσταση των λαών της περιοχής, για τη συμφωνία με το καθεστώς της Συρίας και για την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός.
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά
▶ Ήταν αναμενόμενη από εσάς η εισβολή της Τουρκίας και των συμμάχων της;
Αναμέναμε την εισβολή γιατί γνωρίζαμε ότι η Τουρκία δεν θα δεσμευόταν από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αποκαλούμενη ασφαλή ζώνη. Από την πλευρά μας, είμασταν πολύ συνεργάσιμοι και ευέλικτοι και εκπληρώσαμε όλους τους όρους της συμφωνίας αυτής. Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη βορειοανατολική Συρία, να επανεγκαταστήσει τους πρόσφυγες στην περιοχή μας για να επιβάλει την αλλαγή στο δημογραφικό της, όπως ακριβώς έκανε και στο Αφρίν. Χρησιμοποιεί ομάδες τζιχαντιστών, υπολείμματα του ISIS και της αλ-Νούσρα, τους οποίους αποκαλεί «Εθνικό Συριακό Στρατό». Όλα τα βίντεο από αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες αποδεικνύουν περίτρανα την πραγματική τους ταυτότητα. Είδαμε τον αποτρόπαιο τρόπο με τον οποίο σκότωσαν τη Χαβρίν Καλάφ, τη Γραμματέα του κόμματος Μέλλον της Συρίας, μαζί με άλλους εννέα αμάχους.
▶ Αισθάνεστε «προδομένοι» από τους Αμερικανούς; Ελπίζετε σε κάτι από τους Ρώσους και το καθεστώς Άσαντ;
Όταν ξεκινήσαμε την επανάστασή μας στη Ροζάβα το 2011, αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε το δικό μας δημοκρατικό εγχείρημα που βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, στην ενδυνάμωση των γυναικών και στο κτίσιμο μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης κοινωνίας. Η συριακή αντιπολίτευση ξεκίνησε ως κίνημα πολιτών που ζητούσε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα στη Συρία. Στην πορεία ποδηγετήθηκε από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, με τη στήριξη της Άγκυρας. Εδώ επιλέξαμε τον τρίτο δρόμο, που σήμαινε να μην είμαστε μέρος του δικτατορικού καθεστώτος της Δαμασκού, ούτε αυτών των ομάδων. Το 2014, στη μάχη στο Κομπάνι, οι συνασπισμένες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις παρενέβησαν και έγιναν εταίροι μας στον πόλεμο κατά του ISIS. Από τότε ως σήμερα χάσαμε πάνω 11.000 μαχητές, περισσότεροι τραυματίστηκαν, για να προστατεύσουμε τον λαό μας και να απαλλάξουμε τον κόσμο από την τρομοκρατική απειλή. Προσδοκούσαμε έπειτα από αυτήν τη θυσία πως οι ΗΠΑ και οι συνασπισμένες χώρες θα ισχυροποιούσαν ακόμη περισσότερο την εταιρική μας σχέση, αλλά σοκαριστήκαμε από την αιφνίδια απόφαση του Ντ. Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συρία, παρά τα πολυάριθμα άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη του ISIS και της τρομοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, ποτέ δεν υπολογίσαμε στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να προστατέψουν τον λαό μας. Στηριζόμασταν πάντοτε στην αντίσταση και στη βούληση του λαού μας για την επίτευξη των στόχων μας για ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα.
▶ Μετά τη συνεργασία σας με την κυβέρνηση της Συρίας θα μπορέσετε να λειτουργείτε με το ίδιο σύστημα της αυτονομίας;
Η συμφωνία με τη Δαμασκό αφορά μόνο το στρατιωτικό σκέλος. Ο συριακός στρατός θα έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων. Και αυτό ευθυγραμμίζεται με το πολιτικό μας εγχείρημα που δίνει έμφαση στην ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Όσον αφορά τους θεσμούς της Αυτόνομης Διοίκησης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
▶ Η εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια ποια είναι; Έχει ενώσει το εγχείρημά σας τους λαούς της περιοχής;
Νομίζω πως η σπουδαία αντίσταση όλου του λαού της βορειοανατολικής Συρίας στην τουρκική εισβολή αποδεικνύει πως το εγχείρημά μας λειτουργεί. Αν οι Άραβες και οι άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες δεν ήταν υποστηρικτικές απέναντι στην Αυτόνομη Διοίκηση, εμείς, ως Κούρδοι, δεν θα είχαμε μπορέσει να αντισταθούμε σθεναρά. Αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα του πώς καταφέραμε να συνενώσουμε τις διάφορες κοινότητες της ΒΑ Συρίας για να συνεργαστούν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Οι Άραβες, οι Κούρδοι, οι Χριστιανοί, οι Γιεζίντι και άλλοι δουλεύουν όλοι μαζί στους πολιτικούς θεσμούς μας και πολεμούν μαζί μας ενάντια στην τρομοκρατία για την προστασία της ΒΑ Συρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πετύχει όλους τους στόχους μας ή ότι το εγχείρημά μας είναι αψεγάδιαστο. Όμως η πρόοδος που επιτεύχθηκε, κάτω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι ικανοποιητική.
▶ Υπάρχουν αντιδράσεις στην Τουρκία, στο Βόρειο Κουρδιστάν, για την εισβολή;
Γνωρίζετε καλά πως η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε να κάνει να σιγήσουν όλες οι φωνές των αντιφρονούντων φυλακίζοντας δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημάρχους κλπ. Αυτό, παράλληλα με την πολύχρονη καταπίεση των Κούρδων, εξασθένησε σημαντικά τις δραστηριότητες του κουρδικού λαού μας στο Μπακούρ (Βόρειο Κουρδιστάν).
▶ Με την εισβολή, χιλιάδες κάτοικοι της ΒΑ Συρίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους. Πως το αντιμετωπίσατε αυτό;
Δυστυχώς, η τουρκική εισβολή προκάλεσε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Έως τώρα πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Προς το παρόν διαμένουν σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία. Η Αυτόνομη Διοίκηση απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους, διότι η ικανοποίηση των αναγκών τους είναι πέρα από τις δυνατότητές μας.
▶ Πόσο έχουν προχωρήσει οι Τούρκοι στο σχέδιο τους; Είναι αποτελεσματική η αντίσταση των αγωνιστών Κούρδων;
Η τουρκική εισβολή δεν πέτυχε τα σχέδιά της χάρη στη σκληρή αντίσταση του λαού μας. Η αντίσταση υπήρξε πολύ αποτελεσματική, ιδιαίτερα στην πόλη Σάρι Κάνι, όπου ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επί 10 μέρες να την ελέγξουν, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς. Ο τουρκικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει κάθε είδους όπλα, πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό. Πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας των βομβαρδισμών, σε καθημερινή βάση καταγράφουμε παραβιάσεις και εγκλήματα.
▶ Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση έπειτα από τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός;
Ανακοινώσαμε τη συμμόρφωσή μας στην κατάπαυση του πυρός για να προστατεύσουμε τον λαό μας. Επιζητούσαμε πάντοτε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα με την Τουρκία με διάλογο, αλλά δεν βρήκαμε την ίδια πρόθεση από την τουρκική πλευρά. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα διασαφηνιστεί, παρά τα όσα ανακοινώθηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα. Ελπίζουμε η κατάπαυση του πυρός να είναι το πρώτο βήμα μιας διαρκούς εκεχειρίας και το τέλος αυτού του καταστροφικού, για τον λαό μας, πολέμου.