Δημήτρης Σταμούλης
Πρωτοβουλίες παρέμβασης και ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πρώτα και κύρια μέσα στο εργατικό κίνημα
Μπορεί να βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο «κατακαλόκαιρο» αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για μια μαζική πολιτική εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Γεωπονική την Τετάρτη, με θέμα τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη νέα φάση. Το αμφιθέατρο της Γεωπονικής γέμισε από κόσμο, από ένα ευρύ φάσμα ρευμάτων και τάσεων της ανατρεπτικής Αριστεράς, τόσο εντός όσο και εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όσο για τις πάνω από 10 παρεμβάσεις του ακροατηρίου που ακολούθησαν τις δύο εισηγήσεις, αυτές αποτύπωσαν μια πραγματική εικόνα προβληματισμού και αναζήτησης κοινών δρόμων στο κίνημα και στον αγώνα για τη σύγχρονη επαναστατική Αριστερά της εποχής μας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Α. Δραγανίγος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών «σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα πολιτική περίοδο, κλείσιμο του κύκλου των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών των τελευταίων χρόνων και συντηρητική πολιτική στροφή». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισήμανε πως αν και έχει αυτοδυναμία στη βουλή, δεν έχει στην κοινωνία και εκτίμησε πως «θα αντιμετωπίσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύει, τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της».
Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο Α. Δραγανίγος εκτίμησε ότι αποκρυστάλλωσε ανάμεσα στα άλλα και τα συνολικότερα πολιτικά, προγραμματικά, κοινωνικά, ταξικά και οργανωτικά όρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση σε αντικαπιταλιστική αριστερά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να μείνει «ως έχει». Κατέθεσε δε και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για το που μπορεί να εκφραστούν πρωτοβουλίες της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Πρώτο, συμβολή στη συσπείρωση πρωτοπόρων αγωνιστών για τη δημιουργία ταξικής κίνησης στο εργατικό κίνημα, με επεξεργασία σχεδίου διακήρυξης και ένα πρώτο προγραμματισμό δράσης. Δεύτερο, πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από περιφερειακές κινήσεις για τη διοργάνωση διαδικασίας πανελλαδικής συνάντησης περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων, που συμφωνούν ή θέλουν να συμμαχήσουν με το αντικαπιταλιστικό/ αντιδιαχειριστικό ρεύμα. Τρίτο, πρωτοβουλία στη φοιτητική νεολαία για συγκρότηση των πιο πρωτοπόρων μάχιμων δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση και θέλουν να συμβάλλουν από πιο προχωρημένες θέσεις στην υπέρβαση της κρίσης της ΕΑΑΚ.
Από τη μεριά του ο Μ. Ρίζος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικό», τόνισε πως ζητούμενο είναι η εργατική τάξη στη νέα φάση να έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Σημαντικός κρίκος στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος είναι η αυτοτελής συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, όπως π.χ. έχει επιτευχθεί ενάντια στην αντιδραστική συμμαχία των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ τον Μάιο 2018, ή στις εργατικές διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Με τι πρόγραμμα όμως; Όπως είπε χαρακτηριστικά, με γνώση του αντιπάλου και στοχοποίηση του κεφαλαίου, της ΕΕ και του αντιδραστικού πολιτικού συστήματος, με επιμονή στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, με αιτήματα όπως αυξήσεις μισθών παίρνοντας από τα κέρδη του κεφαλαίου, με εξωκοινοβουλευτικό μαζικό αγώνα και όχι υποταγή των σωματείων στον κοινοβουλευτικό «αγώνα» όπως κάνει το ΚΚΕ (βλ. σχέδιο νόμου για ΣΣΕ κ.α.). Αναφερόμενος στο επικείμενο σχέδιο κατάργησης του ασύλου, σημείωσε ότι απαιτείται συνολική αντίσταση στην επιχείρηση επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση στενά φοιτητική, αλλά συνολική του μαχόμενου ταξικού κινήματος, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο μέτωπο θα είναι η εφαρμογή του αντιαπεργιακού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μ. Ρίζος τόνισε πως όρος ανασυγκρότησης του κινήματος είναι η ρήξη με ΓΣΕΕ και αστικοποιημένο συνδικαλισμό, και η οργάνωση αγώνων με βάση τα πρωτοβάθμια όργανα, με ανυπακοή στην αστική νομιμότητα και σε αντιπαράθεση με λογικές «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που θα προωθούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά θα κριθούν στο κατά πόσο θα υπάρξει και ένα μακρόπνοο σχέδιο ανατροπής από το ταξικό κίνημα, που καλείται να απαντήσει σε κομβικά ερωτήματα όπως, εάν μπορεί να υπάρξει αγώνας χωρίς σύγκρουση με τα «ματωμένα» πλεονάσματά τους ή π.χ. μείωση χρόνου εργασίας και αυξήσεις χωρίς ανατροπή της δημοσιονομικής φυλακής.
Παρεμβάσεις αγωνιστών και οργανώσεων
Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου παρέμεινε ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια της περίπου της τρίωρης συζήτησης και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν. Η Α. Βαφειάδου (ΕΚΚΕ) τόνισε πως απαιτείται επαναπροσδιορισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπέρβαση της εσωτερικής κρίσης κόντρα σε αδιέξοδες λογικές «παναριστεράς» ή απλού ακτιβισμού. Ο Ν. Σκούφογλου (ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) είπε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ιστορική κατάκτηση παρά τα σημερινά προβλήματα. Ο Σ. Μιχαήλ (ΕΕΚ) έκανε λόγο για ενωτική προσπάθεια στην αντικαπιταλιστική Αριστερά χωρίς συμβιβασμούς στο περιεχόμενο. Ο Δ. Παπαζαχαρίας (Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά) υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου-συνύπαρξης με διάθεση πειραματισμών, ενώ διαφώνησε με λογικές βιαστικής ενότητας. Ο Δ. Μπουγιούκας [ΚΚΕ(μ-λ)] μίλησε για κοινή δράση που θα λειτουργήσει θετικά στο κίνημα. Ο Π. Μαυροειδής επισήμανε πως οι καλύτερες στιγμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν όταν συνέβαλε στο κίνημα και σε αγώνες που δημιουργούσαν πολιτική κρίση (π.χ. 2012) ενώ εκτίμησε πως είχε υποχωρήσεις στο πρόγραμμα, στο εργατικό κίνημα και στο κομμουνιστικό της όραμα. Άλλοι αγωνιστές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να εξωτερικευθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να μην κρύβουμε πράγματα από τον κόσμο (Στ. Μαρίνης), στο πώς θα οργανωθεί η συνδιάσκεψη του μετώπου κόντρα στον μαρασμό και εκφυλισμό των τοπικών επιτροπών, προτείνοντας π.χ. οι αποφάσεις του ΠΣΟ να τίθενται για κρίση στη βάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Θ. Βουρεκάς), και στην ανάγκη αυτοκριτικής όλων των συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Δ. Γεωργάκης). Ο Μ. Κλωνιζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι έκλεισε ο κύκλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνοντας ως πιο ώριμο έναν χώρο που θα συνενώνει όλες τις δυνάμεις της μαχητικής αντιπολίτευσης και όσους δε λύγισαν στηνB «αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ».
Βίντεο από την ιστοσελίδα Παντιέρα