Μιχάλης Ρόθος
Tο 1999, μια παρέα πιτσιρικάδες εμφανίστηκαν σε μια χοροεσπερίδα του συνοικιακού σχολείου τους στο Ηράκλειο και άρχισαν να ραπάρουν εκπλήσσοντας τους παρευρισκόμενους με το ρυθμό, τον ήχο και τον κοινωνικοπολιτικό τους στίχο. Η παρέα μεγάλωνε και μίκραινε, χανόνταν και βρισκόταν και από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια κι ακόμα ραπάρουν.
Το συγκρότημα γιορτάζει μαζί με το κοινό δύο δεκαετίες με πολυάριθμες εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους, κοινωνικά κέντρα, καταλήψεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα
Ο λόγος, φυσικά, για τους Social Waste. Βαθιά πολιτικό ραπ συγκρότημα, με πέρασμα από τη low bap σκηνή, δημοφιλές σε όλους τους ακροατές της σκηνής και όχι μόνο. Με βασικά μέλη τον Λεωνίδα και τον Χρήστο, από τους Social Waste έχουν περάσει πολλοί, με έναν κοινό παρανομαστή: τον επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό στίχο και τον συνδυασμό διαφόρων μεσογειακών ήχων με τις «μπότες» του ραπ.
Σε πολύ μικρή ηλικία, εισήλθαν στη Freestyle Productions, τη δισκογραφική που ανήκε στη low bap σκηνή, υπό την αιγίδα του Μιχάλη Μυτακίδη, γνωστού και ως BD Foxmoor των Active Member. Εκεί έκαναν ορισμένα κομμάτια, όντες κομμάτι του ιδιαίτερου εγχειρήματος της low bap, ωστόσο ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν.
Μετά από το τέλος της low bap εποχής της, η μπάντα υπήρξε ανενεργή για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, το 2013, η κρίση ένωσε ορισμένα από τα μέλη στο να κάνουν και πάλι μουσική, συνδυάζοντας folk μουσικές με χιπ χοπ ήχους, για να εξυμνήσουν ιστορίες και σύμβολα του κινήματος, καθώς και να θίξουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και,δη, τους καταπιεσμένους εντός της.
Η πρώτη στάση της νέας εποχής έγινε τον Νοέμβριο του 2013, όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Στη γιορτή της Ουτοπίας». Με στίχο που καταδίκαζε τον φασισμό και τον ρατσισμό, ασκούσε κριτική σε κυβερνητικές πολιτικές, έκανε λόγο για το κίνημα των Ζαπατίστας (με τρόπο πολιτικό, όχι σαν αυτόν του «Colombiano»), το νέο εγχείρημα των Social Waste έγινε αγαπητό γρήγορα στον κόσμο του κινήματος, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της νεολαίας με κοινωνικές ανησυχίες και χειραφετητικές τάσεις.
Το Δεκέμβριο του 2015 ακολούθησε το άλμπουμ «Με μια πειρατική γαλέρα». Με αυτόν τον δίσκο, το συγκρότημα ενέπνευσε τους ακροατές του ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και μετέδωσε άψογα τις ιστορίες αγωνιστών της κατοχής και του εμφυλίου, με το δημοφιλές κομμάτι «του Χρόνη».
Τέλος,τον Φεβρουάριο του 2017, μαζί με το συγκρότημα «Αντίποινα» κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Το hip hop της Μεσογείου». Δέκα κομμάτια, στους εξεγερσιακούς ρυθμούς της γκάιντας και αντίστοιχους στίχους, όπως μας έχουν συνηθίσει, με μία πιο μεγάλη μουσική ποικιλία, χάρη στη συνεισφορά των «Αντιποίνων». Ποιος μπορεί να φανταστεί τι μέλλεται να έρθει;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσικής τους παρουσίας, έχουν συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες από πολλές σκηνές που φάνταζαν ξένες για τη χιπ χοπ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο Manu Chao, ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου και οι Λάργκο, ο Γιάγκος Χαιρέτης και πολλοί άλλοι.
Εκτός από μουσικά ενεργοί, οι Social Waste είναι και έντονα συμμετέχοντες και αλληλέγγυοι σε κινήματα. Έχουν συμμετάσχει πολλές φορές σε αυτοοργανωμένα φεστιβάλ, σε συναυλίες αλληλεγγύης για διωκόμενους και αγωνιστές και πολλά άλλα. Και ο κόσμος δεν έπαψε ποτέ να τούς απολαμβάνει.
Τα 20 τους χρόνια επιχειρούν,λοιπόν, να γιορτάσουν μαζί με το κοινό. Σε ένα μεγάλο live στο Piraeus Academy στο οποίο καλεσμένοι θα είναι όλοι οι φίλοι τους: Όλοι όσοι έχουν περάσει από τους Social Waste ή έχουν συνεργαστεί μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια. Το Σάββατο 4 Μαΐου στο Piraeus 117 Academy, θα γίνουμε όλοι 20!