Μιχάλης Ρόθος
Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Τριανόν η πρώτη δημοσιογραφική προβολή του νέου ντοκιμαντέρ Make the economy scream (Κάντε την οικονομία να ουρλιάξει) για τη Βενεζουέλα, από τη Moviementa Productions, του Άρη Χατζηστεφάνου. Το ΠΡΙΝ ήταν εκεί.
Λόγω της κομβικής σημασίας του ζητήματος της Βενεζουέλας, ο ‘Αρης αποφασίζει να πάει ο ίδιος εκεί, για να διαπιστώσει πως είναι, στην πραγματικότητα, οι συνθήκες στη χώρα που, όπως αποκαλεί ο ίδιος, είναι το «μεγαλύτερο θύμα προπαγάνδισης στον 21ο αιώνα» .
Το ταξίδι του άρχισε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Στη διαδρομή του προς τον χώρο που θα έμενε, τράκαρε με ταξί, του οποίου ο οδηγός έφυγε γρήγορα από το συμβάν. Έτσι, συνάντησε, από πολύ νωρίς, το σύστημα υγείας της Βενεζουέλας. Εκεί, διαπίστωσε πως υπήρχε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και ανταλλακτικών για τις ακτινογραφίες. Η έλλειψη αυτή οφείλεται στην άρνηση των κοντινών κρατών – ΗΠΑ και άλλες λατινικές χώρες- να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και να τους πουλήσουν φάρμακα. Έτσι, η Βενεζουέλα αναγκάζεται να εισάγει φάρμακα από την Ινδία και την Κίνα.
Τα φάρμακα, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα προϊόντα που παρουσιάζουν έλλειψη στη Βενεζουέλα. Και η έλλειψη αυτή βασίζεται, όχι στην ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά κυρίως στην άρνηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ενώ η πλειοψηφία των απαραίτητων προϊόντων παράγονται ή εισάγονται στη Βενεζουέλα, στα καταστήματα εμφανίζεται μεγάλη έλλειψη βασικών προϊόντων, λόγω των αμερικάνικων κυρώσεων και της τακτικής των επιχειρηματιών. Και η κατάσταση αυτή οξύνεται, όταν έρχονται οι εκλογές, ως μέσο πίεσης κατά του Μαδούρο.
Ωστόσο, και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει σημαντικές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση. Καθ΄όλη τη διάρκεια της Μπολιβιριανής Επανάστασης, επιμένει να διατηρεί σταθερή την ισοτιμία του νομίσματος, θεωρώντας πως έτσι θα επιτευχθεί η χαμηλή τιμή στα βασικά προϊόντα. Ωστόσο, η ύπαρξη της μαύρης αγοράς ανεβάζει και τις τιμές των βασικών προϊόντων, ενώ 40% αυτών, πουλιέται παράνομα στην Κολομβία.
Ένα άλλο πρόβλημα που διαχειρίζεται λανθασμένα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι το πετρέλαιο. Η οικονομία τους βιώνει τη λεγόμενη «Ολλανδική ασθένεια» . Αυτό σημαίνει πως , επειδή υπάρχει πετρέλαιο, η αξία του νομίσματος ανεβαίνει, αλλά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις υποβαθμίζονται . Η ολλανδική ασθένεια ήρθε να συνδυαστεί με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο, η ποιοτική διαφορά μεταξύ των τσαβικών κυβερνήσεων και των προηγούμενων είναι ότι τα έσοδα του κράτους διανέμονται στον λαό. Στα λεγόμενα barios, τις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας, οι κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο έφτιαξαν τελεφερίκ στο Καράκας , εργατικές κατοικίες, όπου δόθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια σπίτια σε απόρους, και πολλά άλλα.
Στο πολιτικό σκηνικό , το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε στο λεγόμενο «πρώτο μιντιακό πραξικόπημα» του 2002, όπου τα ιδιωτικά Μέσα, σε συνδυασμό με το στρατό ανέτρεψαν την κυβέρνηση Τσάβες για 36 (!) ώρες . Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τέταρτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στις λατινικές χώρες.
Στη συνέχεια, εξιστορήθηκε η αντιπαλότητα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, καθ’ όλη τη διάρκεια του τσαβισμού, κάνει εκκλήσεις στην ΗΠΑ να επέμβει στρατιωτικά στην ίδια τους τη χώρα, ενώ έχει προσπαθήσει με κάθε μέσο να ρίξει την κυβέρνηση.
Τέλος, ο ‘Αρης αναρωτιέται αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι σοσιαλιστική. Σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι αρνητική. Τότε, παρουσιάζει τον πρώην υπουργό Εμπορίου Εντουάρδο Σαμάν, ο οποίος μιλάει για έλλειψη σοσιαλισμού και εισαγωγή νεοφιλελεύθερων πρακτικών στις τσαβικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ κλείνει με το συμπέρασμα ότι, ακόμα και αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει, είναι αρκετά για να επέμβουν οι ΗΠΑ και οι προσκείμενες σε αυτή δυνάμεις.
Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στην ενότητα Πολιτική του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα προβληθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 22:30 στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης [Αποθήκη 1, Λιμάνι] και την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 15:45 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές [Αποθήκη 1, Λιμάνι]. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί και για τις δύο προβολές.
Από τις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι κινηματογραφικές προβολές στην Αθήνα και από τις 14 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Από εμάς, είναι μία σίγουρη πρόταση για τους αναγνώστες μας, καθώς η δουλειά της ομάδας της Moviementa είναι άρτια και τα πολιτικά συμπεράσματα πολλά και ενδιαφέροντα!
Εκτός από τον Άρη Χατζηστεφάνου, που βρίσκεται στο σενάριο και τη σκηνοθεσία , η Μυρτώ Συμεωνίδου έχει αναλάβει την οργάνωση παραγωγής, ο Λεωνίδας Βατικιώτης την έρευνα, τη μουσική επιμέλεια ο Ερμής Γεωργιάδης, το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου, και την post production ο Θάνος Τσαντάς.