Γιάννης Παπαδόπουλος-Σενής*
Όσα την περασμένη χρονιά φάνταζαν μακρινά σενάρια σε μερικούς τα βλέπουμε να υλοποιούνται, με πλήρη εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, στο τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αγρίνιο.
Ένα τμήμα που δημιουργήθηκε στα τέλη του ’90, και από τότε ενσάρκωνε πλήρως την έννοια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, μιας και δεν είχε κλασικές διοικητικές δομές αλλά λειτουργούσε με διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από μεγαλοκαθηγητάδες, επιχειρηματίες και επιστημονικούς φορείς. Πλέον, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από το 2009, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος παλεύει για την κατοχύρωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων, με αίτημα την αντιστοιχία των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτή των μηχανικών περιβάλλοντος και τη μετονομασία του σε αντίστοιχο τίτλο. Δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις μένουν στα ντουλάπια τόσα χρόνια. Από πέρυσι όμως κάτι άλλαξε. Το υπουργείο Παιδείας και το πανεπιστήμιο σχεδιάζουν το κλείσιμο του τμήματος. Γι’ αυτό το λόγο, από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, το τμήμα τελεί υπό κατάληψη από τον φοιτητικό σύλλογο και έχουν λάβει χώρα μια σειρά από κινητοποιήσεις (καταλήψεις σε δημαρχείο, εφορία, γραφεία ΣΥΡΙΖΑ). Ο φοιτητικός σύλλογος έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν υποχωρεί και πως θα πάει τα πράγματα μέχρι τέλους. Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές τονίζουμε πως «το πανεπιστήμιο οφείλει να επιμορφώνει και να δημιουργεί ολοκληρωμένους επιστήμονες που θα προσφέρουν στην κοινωνία».
Η κατάληψη διεκδικεί, εκτός από την πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και τη μετονομασία του τμήματος, την άρση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων και σχολών, καθώς και την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων. Η τελευταία μπορεί μόνο να επιτευχθεί με την πρόσληψη μελών ΔΕΠ για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, σε ένα πρόγραμμα σπουδών βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
ΥΓ: Το παρόν κείμενο γράφτηκε μέσα από την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
*φοιτητής του τμήματος ΔΠΦΠ και μέλος της νΚΑ