Καθώς ο Μακρόν αδειάζει χωριά από τους… ανεπιθύμητους και επιβάλει συνθήκες κατοχής για να πουλήσει τον «εθνικό διάλογό» του, με στόχο να συνετιστούν αυτοί που «έχουν ξεφύγει», τα στοιχεία από την αστυνομική και κρατική βία κατά των διαδηλωτών είναι συγκλονιστικά: Περισσότεροι από 100 είναι οι σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον έξι έχουν πλέον μόνιμη αναπηρία.
Μπλόκο στο EMEP για τις εκλογές
Τον αποκλεισμό του Κόμματος Εργασίας από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου σε 41 περιφέρειες της Τουρκίας αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, επικαλούμενο τυπικά επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση του κόμματος και ερμηνεύοντας αυθαίρετα τη νομοθεσία. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτή την αντισυνταγματική, παράνομη και αντιδημοκρατική στάση, η οποία ποινικοποιεί το κόμμα και τους ψηφοφόρους του (…) Αργά ή γρήγορα, η δημοκρατία θα θριαμβεύσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του EMEP. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε αυτή την αναμέτρηση ο Ερντογάν και το ΑΚΡ κινδυνεύουν να υποστούν μια σημαντική ήττα, χάνοντας πολλούς δήμους – ενώ και τα σύννεφα πάνω από την οικονομία πυκνώνουν.
Δώρο Μπολσονάρου στον Σαλβίνι
«Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για το νέο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Ματέο Σαλβίνι την έκδοση του καταδικασμένου σε ισόβια «αντάρτη πόλεων» Τσέζαρε Μπατίστι από την βραζιλιάνικη κυβέρνηση – το δώρο του Ζαΐχ Μπολσονάρου προς τον ακροδεξιό ομοϊδεάτη του και από τους πρώτους Ευρωπαίους οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για την ανάληψη της προεδρίας. Παράλληλα, ο Σαλβίνι κάλεσε τον Μακρόν να μην επιτρέπει στους εννιά (σύμφωνα με τα ΜΜΕ) καταζητούμενους Ιταλούς που βρίσκονται στη Γαλλία (όπου έζησε και ο Μπατίστι επί 15ετία) να «πίνουν σαμπάνια στον Πύργο του Άιφελ». Αν εξαιρέσει κανείς την κόντρα μεταξύ τους ενόψει ευρωεκλογών, δεν νομίζουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει σοβαρή αντίρρηση να τους εκδώσει – όπως δείχνει και η εμπειρία της ΕΤΑ.
Η Βενεζουέλα προς την τελική σύγκρουση
Ο Νικόλας Μαδούρο μπορεί να ορκίστηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, όμως η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βουλή τον χαρακτήρισε «σφετεριστή» και διεμήνυσε ότι θα θεωρούνται άκυρες όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Τον Μαδούρο αρνούνται, επίσης, να αναγνωρίσουν ως πρόεδρο η Βραζιλία του Μπολσονάρου, η Αργεντινή του Μάκρι και πολλά ακόμη κράτη της Λατινικής Αμερικής, ενώ στις ΗΠΑ, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της βουλής, Χουάν Γκουάιντο. Όπως είναι φανερό, δημιουργείται ένα σκηνικό απόλυτης δυαρχίας στη Βενεζουέλα, η οποία αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μια αιματηρή αναμέτρηση για την εξουσία – κάτι που σχεδιάζουν εδώ και χρόνια τόσο το ντόπιο κεφάλαιο όσο και η Ουάσινγκτον με τις υπηρεσίες της.