Τους 85 φτάνουν μέχρι στιγμής επισήμως οι πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» με την κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 2016, η οποία είχε ως προϋπόθεση και τον αφοπλισμό του FARC. «Οι περισσότερες δολοφονίες έλαβαν χώρα σε περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί από τους πρώην μαχητές του FARC και η παρουσία του κράτους είναι περιορισμένη», αναφέρει η σχετική έκθεση του ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως υπεύθυνους «παράνομες ένοπλες ομάδες και εγκληματικές οργανώσεις». Παράλληλα, στην ίδια έκθεση επιβεβαιώνονται, για την ίδια περίοδο, οι δολοφονίες 163 αριστερών, αγωνιστών των κοινωνικών κινημάτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα – ενώ ο συνήγορος του πολίτη στην Κολομβία κάνει λόγο για 423 δολοφονίες.
Η ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων προκάλεσε τη διαμαρτυρία ακόμη και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επικοινώνησε με τον νυν πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ζητώντας του να αποκαταστήσει την τάξη. Φυσικά, αυτός δεν πρόκειται να το κάνει μιας και, εκτός των άλλων, έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας με το FARC, που πλέον δρα ως πολιτικό κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία, που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016, είχε απορριφθεί οριακά (τυχαία;) σε δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση και να επιβληθούν ακόμη πιο σκληροί όροι στους αντάρτες και την ηγεσία τους, η οποία υπέκυψε στον εκβιασμό.
Προφανώς δε, τα όσα ακολούθησαν τον αφοπλισμό δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας σε τέτοιες περιπτώσεις, έστω κι αν ορισμένοι εξακολουθούν να μην διδάσκονται και να δίνουν βάση και πίστη στις υποσχέσεις και τα χαμόγελα (και τα ανταλλάγματα για λίγους…) των δολοφόνων και των υποστηρικτών τους – που κατά τα άλλα, διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα.