Νίκος Ξηρουδάκης
Ο Τάσος Κατιντσάρος ήταν εμβληματική μορφή της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα
Μια ζωή αφιερωμένη στο κομμουνιστικό κίνημα, συνυφασμένη με την ιστορία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα. Ενός ιδεολογικού και πολιτικού χώρου που παρά την μεγάλη συμβολή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της μεταπολίτευσης δεν απέκτησε την ανάλογη εμβέλεια. Ήταν ένα ερώτημα αυτό που απασχολούσε τις συζητήσεις μας με τον Τάσο, που με τιμούσε με τη φιλία του.
Έδωσε το παρών σε όλες τις μάχες, σε όλα τα ορόσημα. Σταχυολογώ επιγραμματικά:
– Συμμετέχει από νεαρή ηλικία στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, οργανωμένος στο Μαχητή και την μετεξέλιξή του, την Κ.Ο. Μαχητής. Δικάζεται με τους τέσσερις της Κ.Ο. Μαχητής για ηθική αυτουργία στα γεγονότα της 25 Μάη του 1976. Κρατάει περήφανη στάση στο δικαστήριο και αθωώνεται.
– Συμμετέχει στην Επιτροπή για την υπεράσπιση από την κρατική καταπίεση και καταστολή, κατά του ν.774/78. Θέτοντας για πρώτη φορά πολιτικά το ζήτημα της καταστολής δίπλα σε αυτό της κρατικής τρομοκρατίας, η επιτροπή διοργάνωσε πετυχημένη εκδήλωση στο κατάμεστο Σπόρτινγκ.
– Ήταν στην πρώτη αλυσίδα του μπλοκ που στο Πολυτεχνείο του 1980 διεκδίκησε την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Μια πορεία με δύο νεκρούς, τον Ιάκωβο Κουμή και τη Σταματίνα Κανελλοπούλου που δολοφονήθηκαν βάρβαρα από τα ΜΑΤ. Το μπλοκ της πορείας, φτάνοντας στις αύρες που είχαν αποκόψει το δρόμο στη Βουλή, είχε χιλιάδες διαδηλωτές και στη σύγκρουση έσπασε από τη μέση και όχι από τις πρώτες αλυσίδες που μάχονταν για αρκετή ώρα.
– Συμμετείχε στην «Επιτροπή για το στρατό» με την σημαντική δράση για «κίνημα μαζικό μέσα κι έξω απ’ το στρατό». Στο Πολυτεχνείο του ’81, για πρώτη φορά έξι φαντάροι με στολή και καλυμμένα πρόσωπα με κόκκινα μαντήλια, συμμετέχουν στη διαδήλωση με πανό: «Πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στους φαντάρους». Ένας από αυτούς ήταν ο Τάσος. Η εμφάνισή τους προκάλεσε αίσθηση και επαναλαμβάνεται την Πρωτομαγιά του ’82, με 13 πλέον στρατευμένους. Κάθε φορά, στο τέλος της πορείας ο κόσμος δημιουργεί προστατευτικό κλοιό, οι φαντάροι αλλάζουν ρούχα και φυγαδεύονται με συνοδεία.
Στο Πολυτεχνείο του ’82 συμμετέχουν δεκάδες φαντάροι και των τριών όπλων, με τα πανό των επιτροπών τους και περιφρούρηση από χιλιάδες διαδηλωτές. Μετά από αυτές τις κεντρικές εμφανίσεις, εμφανίζονται Επιτροπές Στρατιωτών-Ναυτών-Σμηνιτών στα στρατόπεδα όλης της χώρα, που αρχίζουν να κάνουν καταγγελίες και να δημοσιεύουν προκηρύξεις. Τον Αύγουστο του ’82 πραγματοποιείται η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των δεκάδων Επιτροπών Στρατιωτών-Ναυτών-Σμηνιτών. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πανελλαδικό υποστηρικτικό δίκτυο πολιτών, σχεδόν σε κάθε πόλη και στα νησιά του Αιγαίου.
– Συμμετείχε στη σύγκρουση του Κάραβελ, το 1984, ενάντια στην επίσκεψη του φασίστα Λεπέν.
– Απαρασάλευτα τοποθετημένος στην επαναστατική αριστερά, έδωσε το παρών και πρωτοστάτησε σε όλες τις προσπάθειες για την πολιτική σύγκλιση διαφορετικών ιστορικών ρευμάτων, τόσο στο κίνημα όσο και στην κεντρική πολιτική συγκρότηση. Συμμετέχει στις εκλογές του ’81 με την Κίνηση για μια Επαναστατική Αριστερά. Τον Ιούνιο του 1989 συμμετέχει στην ΕΑΣ (Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), το Νοέμβρη στην Αριστερή Πρωτοβουλία, ενώ στις εκλογές του 1990 συμμετέχει στη Λαϊκή Αντιπολίτευση. Αργότερα στη Μαχόμενη Αριστερά και στο ΜΕΡΑ, ενώ πρωτοστατεί στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σίγουρα του οφείλει πολλά. Πάντοτε μέλος της ΚΣΕ ή του ΠΣΟ, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, από το οποίο αποχώρησε τον Απρίλιο του 2018. Εντάχθηκε στη Μετάβαση καθώς και στο Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο. Γεννήθηκε και έζησε στο Περιστέρι και ήταν ιδρυτικό μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι με την αποχώρηση του Τάσου, αποχωρεί ένα κομμάτι της ιστορίας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα. Ήταν κινητό αρχείο λεπτομερειών, γεγονότων, και πληροφοριών. Είχαμε συμφωνήσει να δώσει μια συνέντευξη στην Παντιέρα. Τηλεφωνηθήκαμε αλλά μου είπε «Νίκο, άστο από βδομάδα, ελπίζω να είμαι καλύτερα». Δεν προλάβαμε όμως…
Παρακαταθήκες ζωής ενός αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος
Σύντροφε Τάσο, μπορείς να φύγεις ήσυχος, έκανες το χρέος σου
Θάρρος και αγωνιστικότητα. Πάντα στην πρώτη αλυσίδα, μέχρι το τέλος. Σε δύσκολες εποχές, ήταν υπεύθυνος απέναντι στο νόμο στο έντυπο της οργάνωσής του, «Προλετάριος Μαχητής». Η συγκλονιστική απολογία του σε νεαρή ηλικία στο δικαστήριο, αξίζει να μελετηθεί από τους νέους κομμουνιστές. «Αυτά που λέω δεν είναι απολογία στο δικαστήριό σας. Η μόνη απολογία που κάνουν οι κομμουνιστές είναι η απολογία τους για τις πράξεις τους στην οργάνωσή τους, στην εργατιά και στο λαό… Η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή έγινε κουρελόχαρτο, και όχι σε διαβούλια και διαπραγματεύσεις αλλά εκεί που δίνονται πραγματικά οι πολιτικές μάχες, στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.» Περιστεριώτης και Ατρόμητος, όνομα και πράγμα.
Το θάρρος συνοδευόταν από σεμνότητα, λαϊκότητα και απλότητα. Ιδιαίτερα αγαπητός, προσιτός στον κάθε σύντροφο, ήταν μια προσωπικότητα που κέρδιζε ευρύτερη αναγνώριση και εμβέλεια.
Ανοιχτός στο διάλογο και την άλλη άποψη. Σταθερός στις απόψεις αλλά ευγενής στην πολιτική αντιπαράθεση.
Το ενδιαφέρον του για την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος ήταν πολιτικό, με το βλέμμα στο σημερινό «δια ταύτα», όχι ακαδημαϊκό. Η αριστερή του οπτική για την εαμική επανάσταση, το Δεκέμβρη, τον Άρη και τον ΔΣΕ, έχει αποτυπωθεί στα δύο μνημειώδη άρθρα του στο Πριν.
Μια ζωή αφιερωμένη στο κομμουνιστικό κίνημα. Μπολιασμένος «βαριά» με το μικρόβιο της πολιτικής. Η δύναμη και η αγωνιστικότητα στην προσωπική ζωή. Αναμετρήθηκε στα ίσα με τον καρκίνο. Ο Τάσος ενδιαφερόταν ουσιαστικά για τα προβλήματά του διπλανού του. Με τη ζωή και τη στάση του, κέρδισε όχι μόνο το σεβασμό και την εκτίμηση αλλά και την αγάπη όλων των συναγωνιστών του.
Σύντροφε Τάσο, θα σε θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση. Να φύγεις ήσυχος, έκανες το χρέος σου. Το ίχνος που χάραξες με τη διαδρομή σου στη ζωή, ο τρόπος που σμίλεψες τους γύρω σου, όπως άλλοι αγωνιστές σμίλεψαν εσένα, λάμπρυνε τη σύγχρονη κομμουνιστική ελπίδα. Νέοι κομμουνιστές, θα πάρουν τη θέση σου στην πρώτη αλυσίδα.