Κώστας Πετρόπουλος
«Επιθετική» και πρωτόγνωρη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ. Αυτό σχετίζεται με την παρουσία των ΗΠΑ, ως τιμώμενη χώρα και τις «δουλειές» που κλείνονται τελευταία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με την προσπάθεια ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ), να γίνει ακόμα πιο οικείος στην ελληνική κοινωνία.
Μπορεί να ξάφνιασε η φωτογράφιση του πρωθυπουργού πίσω από πάνοπλους πεζοναύτες, αλλά αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν το κερασάκι στη «τούρτα» της παρουσίασης των ελληνικών στρατευμάτων στη ΔΕΘ. Έξω από το περίπτερο 1 λειτούργησε ένα … πάρκο γνωριμίας με τα στελέχη των ειδικών δυνάμενων του ΕΣ. Τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης παιδιά ακόμα και δημοτικού, που επισκέπτονταν τη ΔΕΘ, είχαν τη δυνατότητα να «παίξουν» με πραγματικό οπλισμό υπό την καθοδήγηση μασκοφορεμένων στρατιωτικών. Σε γειτονικό σταντ γυναίκες στελέχη του ΕΣ, έβαφαν το πρόσωπο των παιδιών με τα χρώματα παραλλαγής και την ελληνική σημαία.
Δηλωτική των σχεδιασμών σε κρατικό επίπεδο ήτανε και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/9 το απόγευμα στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολεμικής βιομηχανίας, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, του αντιπρύτανη και καθηγητών του ΑΠΘ. Θέμα της εκδήλωσης η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τριών που προαναφέραμε. Από τη εκδήλωση προέκυψε ότι από το 2021, οι πολεμικές δαπάνες γίνονται επιλέξιμες για τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ, με ένα πρόγραμμα ύψους 1,5 δις ευρώ, όπως και από το πρόγραμμα Horizon 2020 με 600 εκ. ευρώ. Προφανώς η διάθεση αυτών των κονδυλίων, αλλά και η υπηρέτηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων του ελληνικού κράτους στη περιοχή, αποτελούν τη … «συγκολλητική» ουσία για τους τρεις παίκτες της πολεμικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Προκλητική ήταν η παρουσία καθηγητών του ΑΠΘ, που βρέθηκαν στην εκδήλωση και του αντιπρύτανη συμπεριλαμβανομένου, οι οποίοι διαλαλούσαν τις επιστημονικές τους περγαμηνές, προκειμένου να προσελκύσουν πολεμικές επενδύσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η πρόκληση αυτή, προφανώς και θα πρέπει να λάβει την απάντηση που της αναλογεί από το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, από τα παιδιά των εργαζομένων και του λαού μας. Αμφισβητώντας στη πράξη το μέλλον που τους σχεδιάζουν είτε ως κρέας για τα κανόνια είτε ως φθηνό επιστημονικό/εργατικό δυναμικό για να φτιάχνονται τα κανόνια…