Γιώργος Τσαντίκος
Ένα περιστατικό που καταγράφτηκε σε βίντεο την περασμένη βδομάδα από την περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, στον Δήμο Ζίτσας, καταγράφει το κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Κάτοικοι του χωριού ζητούν από τους δύο εργαζόμενους της εταιρίας Geotec να φύγουν από το χωριό. Εκείνοι, εμφανώς αμήχανοι, απαντούν ότι «είμαστε απλά εργαζόμενοι» και οι κάτοικοι τους απαντούν «η δουλειά σας, η ζωή μας».
Ο επερχόμενος χειμώνας στη ζώνη ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, δεν προμηνύεται ήσυχος. Περιστατικά σαν το παραπάνω είναι όλο και πιο συχνά και γενικώς, η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο, από όλες τις απόψεις.
Μετά το πρώτο, μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο που κάλεσαν οι επιτροπές αγώνα και συμμετείχαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τα πλαίσιά τους (πλην του ΚΚΕ), υπάρχει μια εικόνα κινηματικής αποκλιμάκωσης. Το συλλαλητήριο που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων είχε πολύ λιγότερο κόσμο και άφησε και μια αίσθηση «μαγαζοποίησης» του αγώνα. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στην οποία πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ, άλλαξε μόλις δύο μέρες πριν το συλλαλητήριο, το σημείο συγκέντρωσης, από το Εργατικό Κέντρο στο δημαρχείο. Έτσι, προέκυψαν δύο συγκεντρώσεις με λίγο γενικά κόσμο και περισσότερο θεσμική έννοια στον τίτλο «πανηπειρωτική», που είχε η κινητοποίηση.
Το πλαίσιο ωστόσο πολιτικοποιείται και αποκτά περιεχόμενο πέρα από το «αποστειρωμένα οικολογικό» που έχει μεν πρόβλημα με τις έρευνες, αλλά υπογράφει με τα δύο χέρια μνημόνια και στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Το ζήτημα του σχεδιασμού της πολιτικής ενέργειας στην περιοχή και στη χώρα δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι πολιτικό» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, τονίζουν ότι «αφού πρώτα ερήμωσαν τα χωριά της Ηπείρου με την αντιαγροτική τους πολιτική, αφού γονάτισαν ένα λαό με τις αλλεπάλληλες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, τώρα θέλουν να χαρίσουν τα πάντα στις πολυεθνικές και στα συμφέροντα τους, κατηγορώντας τον ίδιο λαό που τρέχουν πίσω του στις εκλογές, ως “τεμπέλη” και “οπισθοδρομικό”». Συμπληρώνουν δε ότι «ο αγώνας αυτός μόνο οπισθοδρομικός δεν είναι. Παλεύουμε να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, να κάνουμε εμείς κουμάντο για το πώς θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους, για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για μισθούς αξιοπρεπείς, για ειρήνη στην περιοχή μας».