Φωτεινή Θανάσουλα, Κώστας Αρβανίτης
Αναδρομή
Ήταν Οκτώβρης του 1993 όταν έγινε το πρώτο δειλό βήμα από την τότε ΚΝΕ-ΝΑΡ για την διοργάνωση ενός πολιτικού και πολιτιστικού τριήμερου στο ΕΜΠ. Η επιτυχία του τριήμερου απέδειξε την σχέση που αναπτυσσόταν ανάμεσα στα πρώτα βήματα της νέας απόπειρας επαναθεμελίωσης του επαναστατικού εγχειρήματος με πλατιά τμήματα της νεολαίας που αγωνίζονταν και αναζητούσαν.
Μεσολαβεί η μετονομασία της οργάνωσης σε νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, οι μαζικοί αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας και το ξέσπασμα του κινήματος των Ζαπατίστας έως την διοργάνωση των «Αναιρέσεων 97» που συμβολίζει την τομή και τη συνέχεια των πολιτικών-πολιτιστικών τριημέρων των προηγούμενων χρόνων. Η διοργάνωση παίρνει τη σημερινή της μορφή. Ακολουθούν οι πρωτοφανείς αγώνες της εκπαίδευσης αλλά και το 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ όπου επιχειρείται η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος. Με σύνθημα «Επανάσταση η δική μας απάντηση», οι «Αναιρέσεις 98» φιλοξενούνται πλέον στη παλιά Γεωπονική Σχολή και αλλάζει ριζικά η όψη τους. Εν μέσω της έξαρσης του αντιπολεμικού κινήματος το 2003, οι «Αναιρέσεις» οργανώνουν διεθνιστικό, αντι-ΕΕ διήμερο το Μάη με αφορμή και τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική και το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη με σύνθημα «Κανείς εθελοντής στην πολιτική τους».
Το 2007 το Φεστιβάλ αλλάζει χρονική περίοδο από το φθινόπωρο στις αρχές του καλοκαιριού κι έτσι καθιερώνεται το ραντεβού του Ιούνη. Χρονιά ορόσημο αποτέλεσε το 2010, όταν το Φεστιβάλ κάνει άλμα στη μαζικότητά του που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια Τα επόμενα 10 χρόνια συνεπείς στο ανατρεπτικό τους ραντεβού οι Αναιρέσεις διευρύνονται τόσο σε πλούτο πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων όσο και ως προς την νεολαιίστικη απεύθυνση τους, φιλοξενώντας εκατοντάδες πολιτικές συζητήσεις, συμμετοχές από τα διεθνή κινήματα και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.
«Τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών»
Το Φεστιβάλ «Αναιρέσεις» ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του στις 15-16-17 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή, στην Αθήνα σαν κορύφωση των φεστιβάλ στις υπόλοιπες πόλεις που θα γίνουν στις 1-2 Ιούνη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και στις 8-9 Ιούνη σε Γιάννενα, Βόλο και Λάρισα. Με κεντρικό σύνθημα «Τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών», οι «Αναιρέσεις» φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία, σε πείσμα των νόμων της αγοράς, των απαγορεύσεων και των επιθέσεων, με κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα. Ταυτόχρονα, προσφέρει πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις σε χιλιάδες νέες και νέους καθώς και εργαζόμενους και εργαζόμενες που δε βολεύονται στο ασφυκτικό πλαίσιο της κρίσης και των μνημονίων.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφηγείται μια «έξοδο από τα μνημόνια», προσπαθώντας να ολοκληρώσει την 4η αξιολόγηση με νέα αντιλαϊκά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων, πιστή στην πολιτική των κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου, καλούμαστε να συμβάλλουμε με το δικό μας ειδικό βάρος στην πάλη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Ενάντια στην «κοινωνική συμμαχία» που επιδιώκει την πλήρη παράλυση του εργατικού κινήματος και την απειλή του πολέμου να «χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου» για ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή, το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» καλείται με το δικό του τρόπο να συμβάλει στην αναγκαία συσπείρωση των εργαζόμενων και της νεολαίας, ώστε να παλέψουν για την ανατροπή των παλιών και νέων αντιλαϊκών πολιτικών, στην αναγκαία αντεπίθεση του μαζικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του μετώπου της, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ένα τριήμερο στην Αθήνα που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, με πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που ακουμπούν στα φλέγοντα θέματα της περιόδου. Σαν βασικές θεματικές του φετινού φεστιβάλ ξεχωρίζουν την Παρασκευή με τίτλο «1818-2018: 200 χρόνια Μαρξ: μήπως είχε δίκιο;», η συζήτηση για την επικαιρότητα του μαρξισμού και την επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής απάντησης στο σήμερα. Το Σάββατο με την εκδήλωση «Ο κοινός μας αγώνας θα σιγήσει τα πολυβόλα τους!» αναδεικνύεται το ζήτημα του πολέμου και η αναγκαία συγκρότηση αντιπολεμικής-διεθνιστικής απάντησης για την αποτροπή του πολέμου, με διεθνείς συμμετοχές, και τέλος την Κυριακή μας απασχολούν οι μάχες στον εκπαιδευτικό χώρο διεθνώς και η εμπειρία τους, εκδήλωση με τίτλο «Διεθνής αγώνας για την παιδεία των αναγκών μας», συζήτηση αναγκαία με την παιδεία να βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης. Παράλληλα, πολλές θεματικές εκδηλώσεις θα προσεγγίσουν ειδικές πλευρές που αφορούν τη ζωή της νεολαίας.
Η διασκέδαση δεν θα λείψει και από τη φετινή διοργάνωση. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ της Αθήνας είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό, με ποιοτικές επιλογές από ένα ευρύτατο φάσμα.
Η εκκίνηση του φεστιβάλ της Αθήνας δίνει το τόνο για το τι θα ακολουθήσει όλο το τριήμερο. Την Παρασκευή, στην πρώτη σκηνή, ξεκινάμε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Every Single Day» του Σπύρου Γερούση, που ασχολείται με τις προκλήσεις και πολιτικές επιλογές ανθρώπων της γενιάς των 90’s υπό την υποκουλτούρα της Hip Hop και συνεχίζουμε με τους Andri J και Ghetto rock, αλλά και τους 2ΚΓ (Sadomas, ΔΠΘ, DJ Waif) με αφηγήσεις από το αστικό τοπίο να πλημυρίζουν την ατμόσφαιρα. Κομβικό act της μέρας τον εκρηκτικό Εισβολέα με τη μπάντα του, The Tedds. Οι SKG Dub Alliance κλείνουν τη βραδιά με reggae ρυθμούς. Στη δεύτερη σκηνή ο Νίκος Φάκαρος με τους Musicarous θα κλείσει τη βραδιά με μια συναυλία-αποθέωση των ικαριώτικων ρυθμών. Θα έχει προηγηθεί η έντεχνη αλλά και πολυσυλλεκτική προσωπικότητα της Ματούλας Ζαμάνη, γνωστή από τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και από τις πολυσχιδείς συνεργασίες της. Το άνοιγμα της βραδιάς αναλαμβάνουν μερικοί νέοι και ταλαντούχοι πρωταγωνιστές της stand-up κωμωδίας της χώρας. Οι Χρύσα Κατσαρίνη, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Πάρις Ρούπος, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Οδυσσέας Μαυρομμάτης μας κάνουν να γελάσουμε πολύ σαν ιδανική εκκίνηση της βραδιάς.
Το Σάββατο, στην πρώτη σκηνή ο χώρος της Γεωπονικής μετατρέπεται σε dancefloor. Dub, funk, soul, hip hop, old school, breakbeats, ηλεκτρονικά samples και electro ήχος θα έχουν την τιμητική τους με μερικούς από τους σπουδαιότερους ντόπιους παραγωγούς και Djs. Με τους Mononome, Kill Emil, Supersan, Blend Mishkin, Cayetano το party θα ξεκινήσει από νωρίς και θα συνεχίζεται ασταμάτητα. Την ίδια στιγμή, οι λάτρεις του λαϊκού ρεπερτορίου θα έχουν τη χαρά να δουν επί σκηνής τον μοναδικό Γιώργο Μαργαρίτη. Ο μεγάλος λαϊκός μουσικός θα οδηγήσει το κοινό στους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού με τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Μαζί του η Χριστιάνα Γαλιάτσου και ο Πέτρος Σκάρος. Στη συνέχεια, το εξαιρετικό μουσικό σύνολο των Αρμανιάκ θα πάρει τη σκυτάλη για να συνεχιστεί το γλέντι.
Την Κυριακή, το ψυχεδελικό, heavy, alternative και stoner rock θα αναλάβει το κλείσιμο του φεστιβάλ, με τις Αναιρέσεις να υποδέχονται τους Αμερικάνους Lionize. To κουαρτέτο από το Maryland συνεχίζει μια μεγάλη heavy rock παράδοση, εμπλουτίζοντας την όμως με reggae, dub, go-go, και funk ήχους. Μαζί τους, ένας θρύλος του μουσικού στερεώματος o Jean Paul Gauster γνωστός για τη μακροχρόνια παρουσία του στους Clutch θα αναλάβει τα drums. Τους Lionize πλαισιώνουν οι δικοί μας post – stoner μπάντα Tuber, οι alternative rockers Noise Figures και οι garage rockers Breath After Coma.
Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή ο βιρτουόζος Γιώργης Μανωλάκης και οι Couleur Locale θα μας ταξιδέψουν με τις δικές τους ερμηνείες στον παραδοσιακό ήχο της Κρήτης και όχι μόνο. Ο κιθαρίστας και συνεργάτης πολλών γνωστών καλλιτεχνών Δημήτρης Μυστακίδης θα μας βάλει ήδη στο κλίμα, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν οι πατρινοί The Halay Lamba.
Τέλος, στο φετινό φεστιβάλ επιδιώκουμε ένα άνοιγμα στο πεδίο του πολιτισμού φιλοξενώντας και άλλες καλλιτεχνικές μορφές, όπως τα ντοκιμαντέρ «Παρτιζάνοι των Αθηνών», ενώ επιπλέον, ο χώρος θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας, θεατρική παράσταση και παιδικό στέκι.
Αναιρέσεις 2018: Πρώτος σταθμός του φετινού ταξιδιού σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (1-2/6)