Μακρόν και Μέρκελ πάνε στον Τραμπ
Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη και την Παρασκευή αντιστοίχως, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος. Στις συνομιλίες με τον Τραμπ θα επιχειρήσουν να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μιας και οι εταιρίες τους σχεδιάζουν πολλές μπίζνες εκεί. Δύσκολα, όμως, θα τα καταφέρουν, όπως δύσκολα θα πείσουν τον συνομιλητή τους να κάνει πίσω στο ζήτημα των δασμών, καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρώπης στις διμερείς συναλλαγές (μόνο με τη Γερμανία φτάνει τα 65 δισ. δολάρια ετησίως). Οι πύραυλοι που έριξαν παρέα στη Συρία δεν αρκούν για να τα βρουν σε όλα.
«Αναβλήθηκαν» οι νέες κυρώσεις
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι Μακρόν και Μέρκελ είχαν στόχο να… δελεάσουν τον Τραμπ, προσφέροντάς του ως «δώρο» ένα σετ νέων (ήπιων) κυρώσεων κατά του Ιράν. Μόλις, όμως, προσπάθησαν να το περάσουν από την ΕΕ, βρέθηκαν μπροστά σε τείχος άρνησης από μια σειρά χώρες, όπως η Ιταλία, που δεν έχουν πρόθεση να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των δύο ισχυρών της Ευρώπης, καθώς έχουν τις δικές τους επιχειρηματικές και πολιτικές προτεραιότητες. Αλλά και οι Αμερικανοί, που φέρονταν έτοιμοι να ανακοινώσουν νέα οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, αποφάσισαν ξαφνικά να βάλουν το όπλο παρά πόδα, τουλάχιστον για την ώρα. Φαίνεται πως η ασυμφωνία και οι ανταγωνισμοί στο στρατόπεδο της Δύσης επιβάλλουν στους πρωταγωνιστές να ξανασκεφτούν τον σχεδιασμό τους.
Το μεγάλο παζάρι για την Κορέα
Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Απριλίου, είναι προγραμματισμένες οι πρώτες, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που θα γίνουν στην «ουδέτερη ζώνη» η οποία υπάρχει ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες, με βάση την εκεχειρία του 1953 (συνθήκη ειρήνης δεν έχει υπογραφεί ποτέ…). Από το αποτέλεσμά της θα φανεί, σε μεγάλο βαθμό, εάν θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Κιμ με τον Τραμπ, που προσδιορίζεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Αυτήν ακριβώς τη συνάντηση συζήτησε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο απερχόμενος αρχηγός της CIA και νέος υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, στο μυστικό ταξίδι του στην Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή του Πάσχα. Φυσικά, τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο θα έχει το Πεκίνο.