Γιώργος Μουρμούρης
Ξεκίνησε το Εφετείο, επόμενη συνεδρίαση στις 10/5
Σε αρκετά διαφορετικό κλίμα από το καθεστώς… έκτακτου στρατοδικείου που επικράτησε στις δύο εκδικάσεις της αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής, ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου το Εφετείο της Ηριάννας και του Περικλή. Χωρίς και αυτή τη φορά να λείψουν εριστικά σχόλια από πλευράς της Έδρας και με ισχυρή αστυνομική παρουσία τόσο μέσα όσο και έξω από την δικαστική αίθουσα, ήταν σαφές ότι η έκταση που έχει λάβει το ζήτημα της βαριάς καταδίκης των δύο νέων βάσει ενός έωλου κατηγορητηρίου και το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης των τελευταίων μηνών, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Από νωρίς η αίθουσα του Εφετείου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από αλληλέγγυους και φίλους των δύο νέων, ενώ δεκάδες αλληλέγγυοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, βρίσκονταν έξω από το κτήριο. Η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού Γεώργιου Γουλιαμάκη, που ήταν παρών κατά την ανεύρεση των όπλων στην Πανεπιστημιούπολη, για την ύπαρξη των οποίων η αστυνομία ενημερώθηκε μέσω ενός μυστηριώδους μάρτυρα. Οι απαντήσεις του αστυνομικού στις ερωτήσεις της υπεράσπισης για το πώς εντοπίστηκαν τα όπλα δεν ήταν πειστικές, ωστόσο, ευθέως δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει τον οπλισμό με την υπόθεση της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).
Ακολούθησε η εξέταση του πατέρα του Περικλή, ο οποίος κατέθεσε για τον χαρακτήρα του καταδικασθέντος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είχε πιάσει ποτέ στη ζωή του όπλο, με τον Πρόεδρο να απαντάει με ένα γεμάτο νόημα σχόλιο για την «ανταρτομάνα Θεσσαλία». «Φλερτάροντας» με το «ιδιώνυμο» αλλά αποφεύγοντας προσεκτικά χοντροκομμένες διατυπώσεις, ο Πρόεδρος ρώτησε σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκε ο Περικλής και γιατί τον υπερασπίζονται συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο ίδιο κλίμα ακολούθησε η εξέταση της μητέρας του Περικλή.
Έπειτα, στις δικές τους καταθέσεις, συγγενείς της Ηριάννας ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους η νεαρή πανεπιστημιακός δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται. Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ΣΠΦ αλλά είχε αθωωθεί. «Το δικαστήριο έκρινε στην περίπτωση τη δικιά μου, που είχα πρωτογενή, προσωπική σχέση, ότι δεν εμπλέκομαι με την οργάνωση και έκρινε ένοχη, άλλο δικαστήριο, την Ηριάννα για τη δευτερογενή σχέση, με εμένα», κατέθεσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, το «στίγμα» της δικάσιμου έδωσε το σχόλιο του Προέδρου, ότι ένα δείγμα DNA από μόνο του δεν αρκεί, «ούτε καταδικάζει, ούτε αθωώνει».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου, με την υπεράσπιση της Ηριάννας να ζητά να κλητευθεί ο μάρτυρας που βρήκε τα όπλα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμία προηγούμενη δικάσιμο.
«Στα πρόσωπα της Ηριάννας και του Περικλή, ο μηχανισμός του τρομονόμου βρήκε δύο από τα πολλά θύματα του […]. Πιστεύουμε βαθιά πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη του Εφετείου που πλησιάζει», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οργανώσεις της αριστεράς, μεταξύ των οποίων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ.