Αρχοντούλα Βαρβάκη
Δεκάδες χιλιάδες οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την χώρα
Όλο και περισσότερο δυσκολεύονται τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας εφημερίας. O αριθμός των ασθενών που φτάνουν σε αυτά αυξάνεται και η έλλειψη προσωπικού δυσκολεύει την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κινητοποιούνται, ζητώντας μόνιμο και επαρκές προσωπικό και το υπουργείο Υγείας μένει σταθερό στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή μας μίλησε για τους λόγους αύξησης του αριθμού των ασθενών. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης, ενώ είχαμε ακόμα και το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων και Κέντρων Υγείας. Έτσι η πλειοψηφία των ασθενών συνωστίζονται στις συρρικνωμένες δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Παράλληλα, η ίδια πολιτική σπρώχνει στα νοσοκομεία που εφημερεύουν ανθρώπους που πριν κάποια χρόνια θα επισκέπτονταν έναν ιδιώτη γιατρό, τον οποίο τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν. Τέλος, φαίνεται αρκετά πιθανό (αν και δεν υπάρχουν οι σχετικές μετρήσεις) η αύξηση των ασθενών να οφείλεται και σε μια γενική αύξησης της νοσηρότητας λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Οι υποδομές δεν επαρκούν, οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι τεράστιες. Μόνο για τους γιατρούς, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή υπολογίζει τα κενά στις 8.500 θέσεις και για το υπόλοιπο προσωπικό στις 40.000 θέσεις. Διαφωνώντας με το υπουργείο Υγείας, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι 6.500 και 20.000 αντίστοιχα. Αριθμοί πολύ μικροί, που δικαιολογούνται μόνο από το σχεδιασμό συγχωνεύσεων και ανάθεσης των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών σε εργολάβους. Στα μεγάλα νοσοκομεία οι ελλείψεις αφορούν κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά στα μικρότερα της περιφέρειας και ιατρικό.
Ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικό» μας λέει ότι η πληρότητα του συγκεκριμένου νοσοκομείου φτάνει περίπου στο 140%, τις ημέρες των εφημεριών. Τα ράντζα έχουν φτάσει και τα 150, ενώ μπορεί να υπάρξουν και ασθενείς που θα μείνουν σε πολυθρόνα για λίγες ώρες και οι νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες (δεν έχουν δηλαδή πάντα το απαιτούμενο 16ωρο ανάμεσα στις βάρδιές τους), ενώ περιμένουν και τα οφειλόμενα ρεπό.
Το υπουργείο Υγείας δεν προχωράει στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Εδώ και χρόνια ένα μέρος των κενών καλύπτεται με τους «επικουρικούς» γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί δουλεύουν με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά κάποιοι από αυτούς μπορεί να απολυθούν ακόμα και πριν από αυτή την ημερομηνία. Περίπου 600 γιατροί και άλλοι 100 εργαζόμενοι-επικουρικό προσωπικό δουλεύουν με παράταση της σύμβασής τους, η οποία έχει κριθεί παράνομη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση αυτής της απόφασης θα σημάνει και την απόλυσή τους. Παράλληλα, ήδη κάποιοι εξ’ αυτών σε διάφορα νοσοκομεία έχουν πρόβλημα με τη μισθοδοσία του Δεκέμβρη.
Ας σημειωθεί ότι στις 9 του Νοέμβρη, ψηφίστηκαν στη βουλή (και από τη ΝΔ) και οι νέες διατάξεις περί ιατρικού ωραρίου. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εξηγεί ότι «αυτές οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν απεριόριστο αριθμό αναγκαστικών εφημεριών ετοιμότητας για τους ειδικευμένους και 11-14 υποχρεωτικές ενεργές εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευόμενους χωρίς δικαίωμα ρεπό».
Σε αυτό το «τοπίο», στις 31 Ιανουαρίου, με απόφαση της ΟΕΝΓΕ και με αίτημα τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή και σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το υπουργείο δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρώντας «επιβεβλημένη την κλιμάκωση του αγώνα ώστε να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών», αποφάσισε την οργάνωση σύσκεψης με τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα και την αποτροπή κάθε απόλυσης.