Ματίνα Παπαχριστούδη
Τέσσερις απολύσεις έγιναν την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» – τρεις δημοσιογράφοι και ένας ηχολήπτης. Ήταν η απάντηση της Left media στη νέα άρνηση του συνόλου των εργαζομένων του σταθμού να αποδεχθεί τη μείωση των αποδοχών του κατά 20%, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο του εργοδότη ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του ραδιοφώνου. Τα στελέχη που μετέχουν στην εταιρεία αλλά και τα εποπτεύοντα στελέχη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι μειώσεις και η παρακράτηση των δεδουλευμένων δυο μηνών γίνονται για το… καλό τους. Έκαναν αυτοκριτική, άφησαν υπονοούμενα για την προηγούμενη διοίκηση, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό που αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δώσουν, ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΜΜΕ του κόμματος. Όπως ακριβώς πράττει ένας στυγνός διαπλεκόμενος καναλάρχης – σύμφωνα με τους δικούς τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Η επίκληση σε ένα θολό σχέδιο συνένωσης όλων των ΜΜΕ (Αυγή, Στο Κόκκινο, left.gr) σε έναν όμιλο δεν πείθει. Το διαψεύδει η πραγματικότητα των πολλών επιτελών, των υψηλών αμοιβών και των «παροχών» στα ξεχωριστά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα με όσα διακηρύσσουν χωρίς τσίπα οι υπεύθυνοι των απολύσεων, αυτό που πείθει είναι οι πληροφορίες που δεν διαψεύδονται. Ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης προωθούν το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού «γιατί δεν τον χρειάζονται». Ότι στελέχη του κόμματος βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να κάνουν «δώρο» στο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση ραδιόφωνο του Μάρη, που συνεργάζεται με τον επίσης φιλοκυβερνητικό Σαββίδη, την εξαφάνιση της ενημέρωσης από το «Κόκκινο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε, όμως, και στο επόμενο στάδιο: τη συκοφάντηση, τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των εργαζομένων. Φωνασκεί δημόσια πως έχουν τους καλύτερους μισθούς στον κλάδο, απολύει όσους προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, διασπείρει τη διχόνοια. Δείχνοντας, έτσι, πως αυτό από το οποίο θέλει ουσιαστικά να απαλλαγεί δεν είναι το κόστος αλλά οι συμβάσεις εργασίας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα. Έτσι κι αλλιώς, ως κυβέρνηση επιχαίρει και επιβραβεύει τους εργοδότες στα άλλα ΜΜΕ που έχουν επιβάλλει ανάλογο καθεστώς.
Πίσω από τις κάμερες
** Βιάζεται η κυβέρνηση να τελειώσει θεσμικά την τακτοποίηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά τις τηλεοπτικές άδειες, που βρίσκονται πλέον στον έλεγχο του ΕΣΡ, πέρασε εντός του νέου μνημονίου τον νόμο για τις ραδιοφωνικές. Η προκήρυξη θα αργήσει αλλά μέχρι να γίνει τα ραδιόφωνα θα υποχρεωθούν να ανέβουν σε έναν πάροχο ο οποίος θα εκπέμπει το σήμα τους. Έναντι ενοικίου, βεβαίως, όπως συνέβη και στην τηλεόραση με την Digea.
** Εδώ και μια εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Mega βγάζουν στον αέρα δελτίο ειδήσεων με στόχο να μην κλείσει το κανάλι και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν συγκινήσει ή ενεργοποιήσει κανέναν απολύτως. Ούτε την κοινωνία, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους μετόχους. Ειδικά οι τελευταίοι (Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης) συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες για το ναυάγιο σε όλους εκτός από τους ιδίους.
** Χωρίς το Survivor, η τηλεόραση του ΣΚΑΙ δεν πουλάει. Δεν πουλάει όσο θα ήθελε, δηλαδή. Χωρίς το ριάλιτυ παιχνίδι η μέτρηση θεαματικότητας το υποβίβασε στην 3η θέση, κάτω από τον Alpha και τον ΑΝΤ1. Για αυτό και ο ΣΚΑΙ βιάστηκε να βγάλει το Survivor στον αέρα ήδη από σήμερα. Φοβάται πως θα μειωθούν και τα διαφημιστικά του έσοδα.