ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΟΠΛΙΔΗΣ
Η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας είναι η τελευταία ανάσα ζωής των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών,
που μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις ξεπουλήθηκαν σε πολυεθνικά πιστωτικά ιδρύματα. Το κίνημα κατά
των πλειστηριασμών θα γιγαντωθεί και θα περάσει σε κάθε γειτονιά που ίσως επιχειρηθούν εξώσεις.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν 80 νέα μέτρα
Με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, η τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών» για την τρίτη αξιολόγηση, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές δύο μέρες νωρίτερα στην Αθήνα. «Καλά νέα» για την Ελλάδα που δείχνουν τη «δέσμευση» όλων των πλευρών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ντάισελμπλουμ , ο οποίος εξήρε τη …σκληρή δουλειά των ελληνικών αρχών που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της νομοθέτησης θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, επιτρέποντας στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν από το επόμενο Γιούρογκρουπ της 22ας Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «συμφωνία χωρίς δημοσιονομικά μέτρα», αλλά ο κοινός στόχος για ένα ακόμα σκληρά αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα ένα ακόμα «ματωμένο» πλεόνασμα 3,5%, αποκαλύπτει ότι λιτότητα, φορομπηξία και νέες κοινωνικές περικοπές περιμένουν το λαό και τους εργαζόμενους. Δεν είναι μόνο το νέο μαχαίρι στα προνοιακά και άλλα επιδόματα, η ολοκλήρωση του επαναϋπολογισμού των παλιών συντάξεων που θα φέρουν νέες μειώσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Γενάρη, αλλά και δύο ακόμα κομβικά μέτωπα, εκτός από την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο: Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η γενίκευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, για να σωθούν ξανά οι τράπεζες και να κερδίσουν οι κερδοσκόποι των funds.
Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο για το «επικαιροποιημένο» τέταρτο μνημόνιο, έκαναν λόγο με σαφήνεια για τη λήψη μέτρων 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και στο 2% του ΑΕΠ περίπου στη συνέχεια, αλλά και τα συνολικά 80 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως την επόμενη αξιολόγηση του Ιουνίου και τα οποία θα αφορούν αντιλαϊκές ανατροπές σε εργασιακό, υγεία, εκπαίδευση, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, προνοιακά επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια, ύδρευση κ.α., «κλειστά» επαγγέλματα κ.α.
Εδώ και δύο χρόνια κυβέρνηση, τράπεζες και «θεσμοί» προσπαθούν να συκοφαντήσουν το μαζικό και δυναμικό κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Ήξεραν ότι το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της νέας αξιολόγησης. Δεν πρόκειται απλά για «μνημονιακή υποχρέωση». Η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας είναι η τελευταία ανάσα ζωής των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών που μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε πολυεθνικά πιστωτικά ιδρύματα. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων το 2008 ανερχόταν μόλις στο 5% του συνόλου τους (11,9 δισ. ευρώ), ενώ τώρα ανέρχονται στο 46%, δηλαδή στα 110 δισ. ευρώ. Τα φτωχοποιημένα λαϊκά νοικοκυριά, αδυνατούν πλέον να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τα οποία τους φόρτωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνεται διαρκώς το ιδιωτικό χρέος με τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο αγώνας λοιπόν κατά των πλειστηριασμών είναι ταξικός και κοινωνικά δίκαιος και η επιχείρηση αμαύρωσης και καταστολής του γίνεται στην απελπισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και ΕΕ να σώσουν το τραπεζικό σύστημα από μια ακόμα κρίση. Οι νίκες που έχει πετύχει το κίνημα στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε πολλές επαρχιακές πόλεις έχουν δημιουργήσει πολιτικό ρήγμα και έχουν αναπτερώσει το ηθικό χιλιάδων αγωνιστών. Ούτε ο ξυλοδαρμός, ούτε η ρήξη χημικών (ακόμη και μέσα σε κλειστό χώρο όπως στο Ειρηνοδικείο Αθηνών), ούτε οι διώξεις σταμάτησαν το κίνημα, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο και το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι έωλο. Στην Θεσσαλονίκη κάτω από την πίεση του κινήματος ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία συνέχιση της αποχής των μελών του μέχρι τις 28 Γενάρη, ενώ στην Αττική την προηγούμενη Τετάρτη ακυρώθηκαν όλοι οι πλειστηριασμοί λόγω «υπερωριών» των ΜΑΤ, που αποτελούν την μόνη εγγύηση διεξαγωγής τους!
Το άλλο όπλο της κυβέρνησης είναι η άθλια προπαγάνδα με τον ισχυρισμό ότι δεν θα πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί μικρών ακινήτων, αλλά μόνο ακινήτων αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ μεγαλοοφειλετών και «στρατηγικών κακοπληρωτών». Είναι ψέμα ότι υπάρχει συμφωνία Κοντονή με τις τράπεζες, καθώς ήδη έχουν δημοσιευθεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για πολύ φθηνότερα ακίνητα . Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον καμία διάταξη που να απαγορεύει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας καθώς μετά τις 31/12/2014 η προστασία αυτή δεν ανανεώθηκε. Από το 2018 μάλιστα επιτρέπεται ελεύθερα η μεταβίβαση δανείων που αφορούν πρώτες κατοικίες στα funds, ενώ ο αναθεωρημένος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση κατήργησε επί της ουσίας και τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Ακόμα και όσοι δανειολήπτες έχουν χρήματα για να υποβάλλουν αίτηση στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο. Αλλιώς η αίτησή τους θα απορριφθεί και ήδη πολλές δικαστικές αποφάσεις μεροληπτούν υπέρ των τραπεζών αγνοώντας τις συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών.
Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 13.906 ευρώ (ή άνω των 35.086 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) ή διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 180.000 ευρώ (ή 260.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, αλλά χάνουν πλέον κάθε δυνατότητα ακόμα και να μειώσουν το ποσό του δανείου τους. Παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών που είχαν μπει στο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν μπορούν σήμερα να πληρώνουν τις δόσεις που τους όρισαν τα δικαστήρια, χάνουν την προστασία της κατοικίας τους.
Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μιλούν για μια βίλα που εκπλειστηριάστηκε στις 29/11 ηλεκτρονικά, εκτός Ειρηνοδικείου και δεν εμποδίστηκε από το κίνημα. Την ίδια μέρα στο Μοσχάτο πλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για χρέη μικρότερα των 30.000 ευρώ και στο Χαλάνδρι πλειστηριάστηκε επίσης πρώτη κατοικία για οφειλή 43.000 ευρώ. Περισσότερο του 70% των επερχόμενων πλειστηριασμών αφορούν ακίνητα εμπορικής αξίας έως 300.000, ενώ οι επισπεύδοντες είναι κατά 80% τράπεζες.
Είναι επομένως βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα το κίνημα θα γιγαντωθεί και θα περάσει αν χρειαστεί τελικά σε κάθε γειτονιά που ίσως επιχειρηθούν εξώσεις. Είναι η στιγμή ο οργανωμένος λαός να βγει ξανά μαζικά στο προσκήνιο με εργατικά σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, φοιτητικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα. Με αυτή τη μορφή στη Θεσσαλονίκη ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων πέτυχε τα τελευταία δύο χρόνια να ακυρώσει το σύνολο σχεδόν των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και όχι με κινητοποιήσεις κομματικών επιτελείων προς χάρη περισσότερο του φωτογραφικού φακού. Από αυτό το κίνημα δεν περισσεύει κανένας, αλλά ο εγγυητής της ανάπτυξής του θα είναι η εμπλοκή χιλιάδων αγωνιστών μέσα από συνελεύσεις και μαζικές, μαχητικές μορφές αγώνα.