ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ
Υπάρχουν καλλιτέχνες που αγωνιούν. Υπάρχει θέατρο που σέβεται την ιστορία του και τον κοινωνικό του ρόλο, την σήμερον ημέραν. Μία τέτοια παράσταση είναι και αυτή που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στον πολυχώρο τέχνης Αλεξάνδρεια και έχει τίτλο Ψυχή Στα Μανταλάκια. Το έργο είναι βασισμένο σε μία συρραφή διηγημάτων από τις συλλογές της Ιωάννας Καρυστιάνη, Η κυρία Κατάκη και Καιρός σκεπτικός.
Δύσκολο το εγχείρημα αυτό, η συρραφή διαφόρων διηγημάτων ώστε να δημιουργηθούν διάφοροι χαρακτήρες, που χωρίς να αλλάξει η νοηματική του κειμένου, να πρέπει σαν λόγος να σταθεί και στη σκηνή. Η Ιωάννα Καρυστιάνη με τη γραφή της έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει και αναδείξει τους χαρακτήρες της στο χαρτί με έναν γραπτό λόγο εύστροφο. Μικρές ιστορίες ανωνύμων, βίοι ελάσσονες. Μονόλογοι που αφηγούνται σε πρώτο ενικό. Άνθρωποι «ταγμένοι» στη μοναξιά, που αναταράζουν την απελπισία τους. Άνθρωποι που θέλουν να μιλήσουν κάπου και απλά μονολογούν σαν σκιές στα σκοτάδια της ζωής. Τόνος συγκρατημένος, κάποτε αυτοσαρκαστικός, και γι’ αυτό αβάσταχτος.
Εφτά ιστορίες τόσο διαφορετικές μα και τόσο όμοιες μεταξύ τους αφού ο κοινός παρονομαστής σε όλες είναι η μοναξιά που αποπνέεται από το λόγο, από τα σώματα, από τις σιωπές. Ίσως το πιο δύσκολο είδος θεατρικού είδους να είναι ο μονόλογος. Οι ήρωες του έργου, μικροί και καθημερινοί, με πολλά σκουριασμένα όνειρα πια, σε μια εκ βάθους εξομολόγηση.
Ο Μίλτος και ο Τόλης το ζευγάρι που ζει απομονωμένο στην Κινέττα, στο βουνό, για να γλιτώσουν από τα σχόλια του κόσμου, καλεί τα Χριστούγεννα τις «μαμάδες» μετά από τριάντα χρόνια σιωπής. Η Στάσα από την Καλλιθέα δεν χάρηκε ποτέ τον έρωτα και ας έχει πολλά μυστικά κρυμμένα στα σεντόνια της. Ο κος Αργύρης από τη Σύρο, υπάλληλος καθαριότητας και αναπληρωματικός ψάλτης τριγυρίζει ημίγυμνος παραμονή Χριστουγέννων γιατί πρώτη φορά στη ζωή του κάνει κάτι πίσω από την πλάτη της Φραντζέσκας. Η Σούλα που τριγυρίζει μόνη σε όλα τα παζάρια και πίνει τα τσίπουρά της, έμεινε από βενζίνη νύχτα στα βουνά της Μακεδονίας. Και ο Τζακ ο μάγος εξ ανατολών που έκανε (ή απλά φαντάστηκε;) τη μεγάλη ζωή στα μεγάλα σαλόνια, σκέφτεται πως θα τα κατάφερνε να επιστρέψει. Τελευταία αφήσαμε την Καλλιόπη αφού είναι ένας ρόλος πιο σύνθετος, σε όλη τη διάρκεια του έργου. Η «υπηρέτρια» μέσα στη σιωπή της είναι το κυρίαρχο πρόσωπο του έργου. Η σκιά που μόνο αυτή ακούει και παρακολουθεί τους ήρωες, ενίοτε και ο φύλακας άγγελός τους. Η Καλλιόπη που αποκαλύπτεται στο τέλος, οραματίστρια της επανάστασης, ξεκινάει για το μεγάλο ταξίδι που ονειρευόταν με αποκορύφωμα το τάμα στον Άγιο Δημήτρη.
Οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι όπου και να βρίσκονται εντός ή εκτός των τειχών της πόλεως, θέλουν να μιλήσουν, να πουν το δικό τους ντέρτι, για τη δική τους ζωή, που μια αόρατη δύναμη την τοποθέτησε στα χαμένα, αφού ποτέ καμία ιστορία δεν έγραψε τίποτα για αυτούς. Βαδίζουν μόνοι τους χωρίς καμία υπαρξιακή «καβάντζα» πουθενά, αυτοσαρκάζονται, κλαίνε, γελάνε, πονούν και οι δύσκολοι μονόλογοί τους απευθύνονται μόνο στον εαυτό τους. Ζητούν να μοιραστούν το απόρρητο μιας κοινής αλήθειας. Μας αποκαλύπτουν πράγματα σε όλους γνωστά , μα που οι περισσότεροι δεν τολμούν να παραδεχτούν.
Σε αυτό το ψυχογράφημα, αυτή την ανάλυση του χαρακτήρα των μικρών ηρώων της καθημερινότητας αναδύονται όλα τα εσώψυχα αυτών των μικρών – μεγάλων ανθρώπων που κάποια στιγμή απλώνονται σαν ρούχα «ΨΥΧΗ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ». Οι πρωταγωνιστές του έργου, καταφέρνουν το δύσκολο ρόλο του μονολόγου να τον εκφράσουν εξαιρετικά. Μόνοι επί σκηνής ορθώνουν λόγο καθαρό μιλώντας και με τη γλώσσα του σώματος, μιλώντας με τις σιωπές, ίσως το δυσκολότερο.
Διασκευή–σκηνοθεσία: Εύη Δημητροπούλου, Σκηνικά- κοστούμια: Λέα Κιούση, Τραγούδι παράστασης: Νότης Μαυρουδής. Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασίλης Βλάχος, Τζένη Σκαρλάτου, Κάτια Σπερελάκη, Ελισάβετ Σταυρίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης.
Πολυχώρος τέχνης Αλεξάνδρεια, Σπάρτης 14 πλατεία Αμερικής 210 8673655.
Τετάρτη 8 μ.μ., Σάββατο 9.μ.μ., Κυριακή 7μ.μ.