Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μελέτη του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη σχετική προσυνεδριακή διημερίδα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στον πολυχώρο Ελληνικό Μολύβι στον Ελαιώνα. Οι 39 εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις (μαζί με τα τρία εισηγητικά ανοίγματα), δομημένες σε τρεις κύκλους, η ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και η αίσθηση που άφησε η όλη διαδικασία, ανεβάζουν τον πήχη για το ΝΑΡ και την σύγχρονη κομμουνιστική Αριστερά.
Η διημερίδα είχε ορισμένα ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρώτο, ανέδειξε πως η αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά επιδιώκει και εργάζεται για να καταλάβει βαθιά τον πολύπλοκο κόσμο και την ελληνική κοινωνία μέσα στην οποία παρεμβαίνει, δεν είναι μια δύναμη επαναστατικής λογοκοπίας. Απεναντίας, ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις πως η ίδια η ανάλυση της πραγματικότητας, ερχόταν να τεκμηριώσει, αναβαθμίσει και «ζητήσει» τελικά το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και την κομμουνιστική στρατηγική. Και είναι σημαντικό πως η επαναστατική Αριστερά είναι εκείνη που παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες έρευνας και μελέτης.
Δεύτερο, ήταν καινοτόμος και ελπιδοφόρος ο συνδυασμός παρεμβάσεων από καθηγητές πανεπιστημίου και διανοούμενους, μαζί με πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, νέους και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης Αριστεράς. Ήταν πολύ σημαντικό να βλέπει κανείς στο βήμα συντρόφους να παρουσιάζουν συλλογικές επεξεργασίες οργανώσεων και επιτροπών του ΝΑΡ (όπως από τις οργανώσεις δημοσίου και τραπεζών ή από την Επιτροπή Χώρου, Πόλης και Περιβάλλοντος), ταξικούς συνδικαλιστές να κάνουν ανάλυση του κλάδου τους από μαρξιστική σκοπιά και να θέτουν ευρύτερα τα ζητήματα της εργατικής πολιτικής και όχι απλά κάποιες διεκδικήσεις (ναυτεργάτες, φάρμακο, τουρισμός κλπ.), μαζί με πρωτοπόρους επιστήμονες και ερευνητές που φωτίζουν πλευρές της πραγματικότητας και που συμβάλλουν στον προβληματισμό και τη γενικότερη συζήτηση – αναζήτηση, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ενστάσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις στις επεξεργασίες τους.
Κι αυτό είναι ένα τρίτο βασικό σημείο. Στην πορεία προς το 4ο συνέδριό του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ανοίγει τολμηρά τη συζήτηση και συνδιαλέγεται με διαφορετικά ρεύματα της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς. Κι αυτό όχι με προσχηματικό τρόπο, αλλά για να μπορέσει να αναβαθμίσει και τη δική του παρέμβαση, τις θέσεις και τις αποφάσεις του, να συμβάλλει στους όρους μιας ανώτερης συσπείρωσης αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ δυνάμεων της Αριστεράς.
Βεβαίως, υπήρχαν και σοβαρές αδυναμίες στη διημερίδα, που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο επόμενο σχετικό βήμα. Το πρόγραμμα παραήταν βαρύ, δεν υπήρξε χρόνος για διάλογο και σύνοψη του προβληματισμού ή και των διαφωνιών, ενώ σε κάποια θέματα ο χρόνος παρέμβασης αποδείχθηκε μικρός. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αποκαλύπτει την υστέρησή μας στο θεωρητικό πεδίο. Αναδείχθηκαν κενά και αδυναμίες στις επεξεργασίες του ΝΑΡ, αν και το συνολικό επίπεδο των παρεμβάσεων δεν μπορεί παρά να γεμίζει αυτοπεποίθηση και ανεβασμένη απαίτηση στη κατεύθυνση ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Περισσότερες φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε στο flickr του ΝΑΡ
Εκμετάλλευση των εργαζομένων με παλιούς και νέους τρόπους
Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα, με το εισηγητικό άνοιγμα του Βασίλη Μηνακάκη, εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ζούμε τα τελευταία χρόνια μια γιγάντια αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού, η οποία τείνει να αποκρυσταλλώσει μια νέα πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω προκαπιταλιστικές ή πρωτοκαπιταλιστικές επιβιώσεις, στοιχεία απλής εμπορευματικής παραγωγής –τα οποία στην Ελλάδα διατηρούνταν σε αρκετή έκταση–, δεδομένα του μονοπωλιακού-ιμπεριαλιστικού σταδίου, καθώς και πλευρές που έφερναν το στίγμα του εγχώριου συσχετισμού δυνάμεων. Η πραγματικότητα αυτή ενσωματώνει τα θεμελιακά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού: την καθολική υπαγωγή των πάντων στο κεφάλαιο, την ποιοτικά ανώτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων με παλιούς και νέους τρόπους, τη μετατροπή σε εμπόρευμα κάθε αξίας που μπορεί να μετατραπεί σε ανταλλακτική αξία, την καθολικοποίηση της διευρυμένης εμπορευματικής παραγωγής, την κυριαρχία των πολυεθνικών πολυκλαδικών μονοπωλίων – για να μείνουμε μόνο στο οικονομικό πεδίο», τόνισε ο Β. Μηνακάκης (ολόκληρη η ομιλία του, όπως και οι υπόλοιπες στο www.narnet.gr).
Αναφερόμενος στο ρόλο των μνημονίων, ο εισηγητής σημείωσε πως «μαζί και με άλλα μέτρα και εξελίξεις, κυβερνητικά ή επιχειρηματικά, τα μνημόνια αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε αυτή τη γιγάντια αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού· αποτελούν μηχανισμό εμβάθυνσης και εδραίωσης της ειδικής μορφής την οποία παίρνουν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Δεν σημαίνει αυτή η θέση πως οτιδήποτε γίνεται σήμερα στον ελληνικό καπιταλισμό είναι γραμμένο σε κάποια υποπαράγραφο κάποιου από τα πολυσέλιδα μνημόνια –αν και σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει κι αυτό– ή ότι εκπορεύεται από κάποια γραφειοκρατικά όργανα της ΕΕ ή του ΔΝΤ. Όχι, δεν γίνεται πάντα έτσι. Τα μνημόνια –όπως και το σύμφωνο για το ευρώ– οριοθετούν ένα πλαίσιο λειτουργίας των νόμων κίνησης του κεφαλαίου, εκείνο που σήμερα προκρίνεται ως στρατηγική για την υπέρβαση της δομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Αυτό έχει γίνει σήμερα σαφές και παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ένα από τα πιο βασικά διατυπώνεται στις Θέσεις: δεν υπάρχει αντικαπιταλιστικός αγώνας αν δεν είναι και αντιμνημονιακός, και δεν υπάρχει αντιμνημονιακός αγώνας αν δεν είναι και αντικαπιταλιστικός – με επαναστατική στόχευση και κομμουνιστικό ορίζοντα, θα πρόσθετα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θοδωρής Βουρεκάς, μέλος του ΝΑΡ και του Συντονιστικού της ΔιΕΕξόδου, ο οποίος μίλησε για το ρόλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην κρίση και την αντιλαϊκή επίθεση. «Καθοριστική αποδείχτηκε η ανισότιμη ένταξη του ελληνικού καπιταλισμού στην ΕΕ», είπε, ενώ υπογράμμισε το πως η ΕΕ αναδείχθηκε σε δύναμη πυρός της αντιδραστικής επίθεσης. «Η Ελλάδα διαμορφώνεται σε ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην ανεπτυγμένη Ευρώπη», συμπλήρωσε (όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.narnet.gr). Ο οικονομολόγος Νίκος Στραβελάκης, με μια εμπεριστατωμένη παρέμβαση (υποστηρίχθηκε και με διαφάνειες) ανέδειξε το ρόλο της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «το δημοσιονομικό πρόβλημα αποτελεί αποτέλεσμα της κρίσης και όχι το ανάποδο». «Πραγματοποιήθηκε τεράστια κοινωνικοποίηση οικονομικών ζημιών του κεφαλαίου», συμπλήρωσε. Ο Σπύρος Ζουρτσάνος εκ μέρους της Ο.Β. Τραπεζών του ΝΑΡ παρουσίασε την αναδιάρθρωση στις τράπεζες και τις εξελίξεις στη διαχείριση των κόκκινων δανείων (η παρέμβαση στις σελίδες 6-7). Ο Κώστας Πίττας, στέλεχος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστής στο υπουργείο Οικονομίας, έθεσε το ερώτημα εάν ήταν και είναι καθυστερημένος ο ελληνικός καπιταλισμός, για να απαντήσει αρνητικά και να τονίσει πως η ανάπτυξη του κεφαλαίου είναι αντιδραστική. Ο Θανάσης Κανιάρης από τον Εργατικό Αγώνα, μέλος του Συντονιστικού της ΔιΕΕξόδου, τόνισε πως ο ελληνικός καπιταλισμός είναι εξαρτημένος, υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα μας αποκτά νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. «Εντός των πλαισίων της ΕΕ ούτε ρεφορμιστικό πρόγραμμα ανακούφισης δεν μπορεί να εφαρμοστεί», σημείωσε. Ο Μάνος Σκούφογλου, μέλος της ΟΚΔΕ Σπάρτακος και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε για την επέλαση του κεφαλαίου για εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου και για την ανάγκη ταξικής εργατικής προσέγγισης σε όλα τα σχετικά θέματα.
Ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, με μια πολύ τεκμηριωμένη παρέμβαση απέδειξε πως το λεγόμενο θαύμα του ελληνικού εφοπλισμού, που είναι πρώτη δύναμη διεθνώς σήμερα, οφείλεται στη στήριξη του κράτους, στη φορολογική ασυλία, στις σημαίες ευκαιρίας και στην υπερεκμετάλλευση των ναυτεργατών. Ο Ηλίας Κάνταρος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Συντονιστικού της ΔιΕΕξόδου, αναφέρθηκε αναλυτικά και συγκεκριμένα (με πλήθος στοιχείων και διαφάνειες) στις καταστροφικές επιπτώσεις της ένταξης στην ΕΕ στον αγροτικό τομέα. Ο Σπύρος Κοντομάρης, μέλος της Αριστερής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστής στο χώρο της ενέργειας, παρουσίασε το πανόραμα του ενεργειακού τομέα, το πως επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και το συνολικό σχέδιο παρέμβασης κεφαλαίου και ΕΕ.
Ο Μάκης Βάσιλας, μέλος του ΝΑΡ, αναφέρθηκε στον ταξικό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού, στις εξελίξεις εποπτείας από την ΕΕ και στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των τελευταίων ετών. Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Καταλονία και στη σύγχρονη έκρηξη των εθνικών προβλημάτων, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης και οικονομικής καχεξίας των αστικών κοινωνιών, θέτοντας την ανάγκη μιας αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής απάντησης. Στη συνέχεια η Κική Βάσου, μέλος της Επιτροπής Πόλης Χώρου Περιβάλλοντος του ΝΑΡ, αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χρέους και της οικονομικής βίας από την πλευρά του κράτους και των τραπεζών, για τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και την επίθεση στο δικαίωμα της στέγασης. Τη συζήτηση το Σάββατο το βράδυ έκλεισε η παρέμβαση της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, από την ίδια Επιτροπή του ΝΑΡ, που ανέδειξε την αξιοποίηση του δημόσιου χρέους για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αρπαγή δημοσίων αγαθών και δημόσιας περιουσίας.
Κι όμως η σύγχρονη εργατική τάξη αναπτύσσεται στην Ελλάδα και θέτει ανώτερες προκλήσεις
Ο δεύτερος κύκλος την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε με εισηγητικό άνοιγμα από την Μαρία Μπικάκη, μέλους της Π.Ε. του ΝΑΡ σχετικά με την κοινωνικοταξική διάρθρωση στον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό. Τις εξελίξεις συγκέντρωσης κεφαλαίου, ανάπτυξης του καπιταλισμού κι επέκτασης της μισθωτής εργασίας στον αγροτικό τομέα παρουσίασε ο Γιώργος Κάργας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και μέλος του ΝΑΡ. Ο Δημήτρης Σταμούλης, μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ, παρουσίασε την εικόνα της εμβάθυνσης της εκμετάλλευσης, ενώ η Σύλβια Κοιλάκου, επίσης μέλος της Εργατική Επιτροπής, αναφέρθηκε ειδικά στις αντεργατικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, στην επέκτασης της επισφάλειας και στο πρόβλημα της ανεργίας.
Ο Σταύρος Μαραγκουδάκης από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση ανέδειξε την ειδική κοινωνική κατάσταση της νεολαίας, τις δυσκολίες αλλά και τις νέες δυνατότητες για να ενταχθεί στο κίνημα. Ο Σπύρος Ρούμπας, επίσης από τη νΚΑ, κατέγραψε με συγκεκριμένο τρόπο (διαφάνειες, στοιχεία κλπ) το κύμα της σύγχρονης μετανάστευσης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας Δημήτρης Κατσορίδας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το εύρος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, σημειώνοντας την επέκτασή της μέχρι τα επίπεδα του 60%, ενώ ο Κώστας Μάρκου, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, ανέδειξε την τάση συγκέντρωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και την ανάγκη ιεραρχημένης παρέμβασης στους συγκεκριμένους χώρους. Την ιδιαίτερη προσέγγισή τους και την ερευνητική τους εργασία για τις μεταβολές στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας στην περίοδο 2006-2014, παρουσίασαν οι Γιώργος Οικονομάκης και Γιάννης Ζησιμόπουλος.
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν «εκτός προγράμματος» από τους συνδικαλιστές και μέλη του ΝΑΡ Μανόλη Καμηλάκη, από το χώρο του επισιτισμού και Γρηγόρη Μαυρειδόπουλο από το χώρο του φαρμάκου, που παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για τις εξελίξεις στους κλάδους τους και βασικά στοιχεία για την εκπόνηση ενός αντικαπιταλιστικού εργατικού προγράμματος πάλης.
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος, με εισηγητικό άνοιγμα του Γιάννη Ελαφρού, μέλους της Π.Ε. του ΝΑΡ. Ακολούθησε η θεμελιωμένη παρέμβαση της Εύης Πανδή (σε συνεργασία με το Νίκο Αδαμόπουλο), που μετέφερε επεξεργασίες της Ο.Β. Δημοσίου του ΝΑΡ, σχετικά με το ρόλο του αστικού κράτους στην επιβολή της αστικής στρατηγικής. Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, παρουσίασε πλευρές του αστικού κράτους στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ενώ η Αντωνία Βαφειάδου, μέλος του ΕΚΚΕ της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτική σύμβουλος Περιστερίου, μίλησε πιο συγκεκριμένα για το το τοπικό κράτος, τη συνεργασία του με το κεφάλαιο και τις λαϊκές αντιστάσεις. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, συνδικαλίστρια στο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο που οι κρατικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει δομές άμεσης εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματιών και των αρπακτικών των «επενδύσεων». Ο συγγραφέας Βασίλης Λιόσης, μέλος του Συλλόγου «Γιάννης Κορδάτος» προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του ελληνικού κράτους μετά το σύγχρονο σχηματισμό του, ανέδειξε τη στενή του σχέση με το κεφάλαιο, τον αντιδραστικό όσο και εξαρτημένο από τον ιμπεριαλισμό χαρακτήρα του.
Ο ελληνικός καπιταλισμός μπροστά στην κλιμάκωση της πολεμικής απειλής, ο ρόλος και οι επιλογές του, ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, ενώ στη συνέχεια ο Νίκος Αργυρίου, μέλος του ΝΑΡ και της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, ανέδειξε τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του πολέμου στις σημερινές συνθήκες και μίλησε για το κράτος άμυνας – ασφάλειας.
Ο Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ, σημείωσε πως δεν έχουμε μόνο κρίση εκπροσώπησης αλλά κρίση εξουσίας, πως τίποτα δεν τελείωσε με την κωλοτούμπα Τσίπρα και πως το ζητούμενο είναι μια διεθνιστική επαναστατική διέξοδος. Ο Αντώνης Δραγανίγος από την Π.Ε. του ΝΑΡ, παρουσίασε τους υλικούς όρους που διαμορφώνουν σε συμπαγή την εξουσία του κεφαλαίου και απ’ αυτή την άποψη ενίσχυσε την αναγκαιότητα συντριβής του αστικού κράτους. Η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την κίνηση Αντίσταση Φλώρα Νικολιδάκη έθεσε γόνιμα ερωτήματα για την αναγκαιότητα και τα χαρακτηριστικά μιας κομμουνιστικής συγκρότησης στην εποχή μας. Ο Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τόνισε πως η επαναστατική Αριστερά δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη με αυτά που έκανε την προηγούμενη φάση των αγώνων και ανέδειξε πως το βαθύ χαρακτήρα της κρίσης στην Ελλάδα, που σχετίζεται με την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους.
Ο Δημήτρης Μπλάνας, από την ΑΡΙΣ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της μετωπικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και τόνισε τη σημασία της συγκρότησης σε επίπεδο κομματικού φορέα, με κομμουνιστικό περιεχόμενο. Το διήμερο έκλεισε με την παρέμβαση του Θάνου Ανδρίτσου, μέλος του ΝΑΡ και δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής, που αναφέρθηκε στο αίσθημα βαρεμάρας που κυριαρχεί σε τμήματα νεολαίας (και της πολιτικοποιημένης) και την ανάγκη απαντήσεων, που θα ενεργοποιήσουν τα ρεύματα ριζοσπαστισμού.
Οικονομική εξόρμηση για το 4ο συνέδριο
Δίμηνη οικονομική εξόρμηση προς τιμήν του 4ο Συνέδριου του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που θα γίνει στην Αθήνα 1-3 Δεκέμβρη 2017, προκηρύχθηκε από την Π.Ε. του ΝΑΡ. «Για να κατακτήσουμε την οικονομική δυνατότητα για να φτάσουν οι πολιτικές θέσεις και οι ιδέες της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς στους εργαζόμενους και τους νέους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Καλούμε τους αγωνιστές των κινημάτων, τα μέλη και τους φίλους του ΝΑΡ και της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους ανθρώπους που αγωνιούν για την ύπαρξη και την παρέμβαση των δυνάμεων της μαχόμενης, ανατρεπτικής αριστεράς, που αναζητούν την συγκρότηση του προγράμματος και του κόμματος της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης να δώσουν τη δική τους συνδρομή σε αυτό το δύσκολο δρόμο», υπογραμμίζεται.
Οι τρόποι οικονομικής ενίσχυσης είναι μέσω κουπονιών από τις οργανώσεις του ΝΑΡ ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 151 001781 75 (ΙΒΑΝ GR63 0110 1510 0178 175)