του Γιώργου Δελαστίκ
Απύθμενο μίσος δείχνουν οι Γερμανοί εναντίον του ελληνικού λαού, θυμίζοντας σε όλους τους Ευρωπαίους το ναζιστικό παρελθόν τους. Λύσσαξαν κυριολεκτικά επειδή ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να δώσει τρία κατοστάρικα στους χαμηλοσυνταξιούχους για να τους «γλυκάνει» και να αυξήσει την καταρρακωμένη αξιοπιστία και δημοφιλία του αντί για τη 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί προεκλογικά σε όσους συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.
Αγανάκτησαν μέχρι και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές —που είναι, έτσι κι αλλιώς, χαμένοι για χαμένοι!— με τους Γερμαναράδες και τα τσιράκια τους. Πάγο έβαλε όμως στον Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι δυο τους συναντήθηκαν προχθές, Παρασκευή. Σε δηλώσεις που έκαναν πριν από τη συνάντησή τους, η Μέρκελ είπε ανάμεσα στα άλλα: «Οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ όμως δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Γιούρογκρουπ. Εδώ θα δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση». Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να αποσπάσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση της Μέρκελ από τον Σόιμπλε (σιγά μην τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο η Μέρκελ!) και η συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο περιορίστηκε σε ανάκριση του Τσίπρα από τους Γερμανούς για τις προσωπικές του απόψεις. «Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, η καγκελάριος Μέρκελ εγκατέλειψε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θα μπορούσε πλέον να επαναληφθεί η ίδια ιστορία (Σ.Σ.: Και με τον Αλέξη Τσίπρα)», εκτίμησε το γερμανόφωνο μπλοκγκ «Χαμένος στην ΕΕ (Lost in E.U.)». Μόνο οι Γερμανοί …βιομήχανοι (!) είχαν να πουν καλό λόγο για τον Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου των Γερμανών βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο.
Αντιθέτως, οι σοσιαλιστές ξεσπάθωσαν εναντίον της ΕΕ και της γερμανικής πολιτικής που ασκείται. Επικεφαλής, και με τις σκληρότερες δηλώσεις, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο. «Οι δανειστές της ευρωζώνης αποφάσισαν να αναστείλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πίσω από αυτήν την επαίσχυντη απόφαση βρίσκεται το μοχθηρό χέρι του Σόιμπλε!», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη στις πιο χαμηλές συντάξεις, με το ζήτημα του χρέους… Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από κυρώσεις, αλλά από επενδύσεις. Για το καλό των Ελλήνων και της ΕΕ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να ξαναδούν αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Πιτέλα, τώρα που ο Ματέο Ρέντσι ανατράπηκε μετά το δημοψήφισμα από πρωθυπουργός στην Ιταλία.
Μαζί τους και οι Γάλλοι σοσιαλιστές, οι οποίοι δεν έχουν καμία ελπίδα να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τη γερμανόδουλη διακυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ όλα αυτά τα χρόνια. «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ δεν μεταβλήθηκαν από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί. Ίδια στάση τήρησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Γιούρογκρουπ», τόνισε και αυτός «καρφώνοντας» ουσιαστικά τη Γερμανία. «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν», πρόσθεσε τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση αυτή συνιστά «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα». «Είμαι υπέρ μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδος προκειμένου να μείνει στην ευρωζώνη και να επιτευχθεί μια λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κατεδαφιστής του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Αγανάκτησε με τη γερμανική στάση ακόμη και η Γκεζίνε Σβάν,υποψήφια του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για την προεδρία της Γερμανίας το 2004 και το 2009. «Είναι βάρβαρο να απορρίπτει κάποιος το Δώρο των Χριστουγέννων στους Έλληνες συνταξιούχους», τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε.
Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ δήλωσε με αυστηρότητα ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τη συμφωνία μας» και συμπλήρωσε: «Ορισμένα κράτη (Σ.Σ.: εννοεί τη Γερμανία) το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».