Κυκλοφορεί αύριο από τις εκδόσεις Τόπος το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη με τίτλο Τα χρόνια ανάμεσα, που παραπέμπει στο Mεσοπόλεμο. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας μυθιστορηματικής τριλογίας για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου ζει και εργάζεται ο Βασίλης Τσιράκης.
Το πρώτο μέρος ήταν το έργο Σελανίκ, που αναφέρεται στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των επαναστατικών αναταράξεων.
Το βιβλίο Τα χρόνια ανάμεσα ξεκινά με τον ερχομό των προσφύγων το 1922 και καταλήγει στο διωγμό των Εβραίων το 1943, γεγονότα που αποκτούν ουσιαστική επικαιρότητα στις μέρες μας. Πρόκειται για μια τοιχογραφία η οποία, ανακαλώντας τα μεγάλα γεγονότα της εποχής «όπως η κρίση του 1929-30, η ανταλλαγή πληθυσμών, ο Μάης του ’36, ο εμπρησμός του Κάμπελ, τα τρένα της επιστράτευσης για το Άουσβιτς» και ταξιδεύοντας από την ταραγμένη Θεσσαλονίκη μέχρι το μεσοπολεμικό Βερολίνο, τη Μόσχα των βίαιων καιρών και τη Βαρκελώνη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, μιλά για ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι εμπλέκονται συνειδητά ή όχι στην κίνηση της ιστορίας και υφίστανται τις όποιες συνέπειές της.
Η γυναικεία χειραφέτηση συναντά το ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου μέσα από προσδοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές, σε εποχές σκληρές από τις οποίες περνούν διακριτικά οι φιγούρες του Γληνού και του Καζαντζάκη, του Πασαλίδη και του Ζαχαριάδη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Ο Βασίλης Τσιράκης, ο οποίος σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ, έχει πλούσια αρθογραφία σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό. Έχει ήδη εκδώσει τα μυθιστορήματα Οι ποδηλάτες του χρόνου (εκδόσεις Κοχλίας, 2004), Ακορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα (εκδόσεις ΚΨΜ, 2007) και Σελανίκ (εκδόσεις Τόπος, 2012). Έχει επίσης δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους, όπως η Ένα συν ένα και η Εναλλακτική Λύση (η οποία διακρίθηκε με το βραβείο διαγωνισμού σεναρίου London Greek Film Festival), ενώ έχει γράψει και ένα θεατρικό έργο (Μετεωρολογικό δελτίο, θεατρικό, 2009).