της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Ιδιαίτερα ταραγμένη ήταν η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε δέκα ώρες παραβιάζοντας τις συνήθειες του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συζήτηση για την εκλογική ήττα και το μέλλον της ΝΔ ανέδειξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του κόμματος, όσους δηλαδή υπερασπίζονται τη σημερινή ηγεσία και όσους την αμφισβητούν, και μάλλον απέδειξε πως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αντ. Σαμαρά δεν κινούνται συντεταγμένα με κοινό σχέδιο και δεν μπορούν να τον απειλήσουν. Αν και οι βουλευτές σε δηλώσεις που ακολούθησαν διαφωνούν ποιοι ακριβώς είναι οι συσχετισμοί, η συνεδρίαση φαίνεται πως κατέληξε υπέρ του Αντ. Σαμαρά κλείνοντας την εσωστρέφεια «στο συρτάρι», όπως ο ίδιος δήλωσε, και διαμορφώνοντας ευνοϊκό γι’ αυτόν κλίμα για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία πραγματοποιείται σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε κριτική στην πολιτική της ΝΔ (που οδήγησε στην εκλογική ήττα και στα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων) αλλά και στον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, και η Ντ. Μπακογιάννη ήταν αυτή η οποία κράτησε την πιο επιθετική στάση απέναντί του καλώντας τον εμμέσως να παραιτηθεί. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης έπειτα από ήττες παραιτούνταν» επισήμανε. Αυτή η κριτική στον Αντ. Σαμαρά, όπως και το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη και άλλα περίπου 18 (όπως οι Κ. Μητσοτάκης, Ν. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης) από τα 48 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, αντισταθμίστηκαν από τις τοποθετήσεις βουλευτών οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον σημερινό πρόεδρο και την πολιτική του. Εκτός από την προσπάθεια παραμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος και της λαϊκής καταδίκης της πολιτικής του, ένα επιχείρημα υπέρ του Αντ. Σαμαρά ήταν και η στήριξή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα παραιτηθεί. Φρόντισε να καλέσει τους βουλευτές που θέλουν αλλαγή προέδρου να κινήσουν τις αντίστοιχες επίσημες διαδικασίες γνωρίζοντας πως σύμφωνα με το καταστατικό δεν είναι αρκετοί για κάτι τέτοιο. Δεν δέχεται όμως τη διεξαγωγή συνεδρίου. Απαντώντας στους επικριτές του μίλησε για την ανάγκη ενότητας και για τη φθορά που προκαλεί στη ΝΔ η «εσωστρέφεια» και η εικόνα μιας «σπαρασσόμενης» παράταξης ευνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό τον τρόπο δικαιολόγησε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και την αντιπρότασή του για εθνική συνδιάσκεψη. Ωστόσο, για να «απαντήσει» στην κατηγορία πως η ΝΔ είναι «αρχηγικό» κόμμα, πρότεινε τη σύσταση ενός 15μελούς οργάνου του οποίου ο ρόλος θα είναι συμβουλευτικός για τον πρόεδρο και θα θεσμοθετηθεί στο επόμενο συνέδριο. Παράλληλα προσπάθησε να υπερασπιστεί το πρωθυπουργικό του έργο αλλά και την προεκλογική του στάση προκειμένου να καλλιεργήσει ελπίδες για το μέλλον. Σημείωσε πως η ΝΔ έχασε τις εκλογές λόγω της «αντιμνημονιακής» διάθεσης του κόσμου και πως δεν έχει υποστεί τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας «κόμμα εξουσίας», ενώ επανέλαβε τη θέση του πως η νέα κυβέρνηση ήρθε να ανακόψει την ανάπτυξη που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη.
Σημαντική είναι και η στάση που κράτησε ο Κώστας Καραμανλής λόγω της έντονης επιρροής του σε μεγάλο μέρος του κόμματος. Έχοντας αρνηθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωτερικές διεργασίες της ΝΔ τήρησε την ίδια στάση και σε αυτή την περίπτωση. Παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά μετά την ομιλία του Αντ. Σαμαρά αποχώρησε από την αίθουσα αποφεύγοντας να τοποθετηθεί και ίσως να δεχθεί ερωτήσεις από τους άλλους βουλευτές. Το ίδιο έκανε και ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης.
Μετά τη συνεδρίαση οι υπερασπιστές του Σαμαρά αναδεικνύουν την αδυναμία άμεσης αμφισβήτησης της ηγεσίας αποδεικνύοντας τη νίκη τους. Σημειώνουμε ότι αυτή η άρνηση διεκδίκησης της προεδρίας επιβεβαιώθηκε και από νεότερες δηλώσεις των διαφωνούντων με την ηγεσία βουλευτών. Ο Ν. Δένδιας, αν και εξακολουθεί να ζητά τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Από μέρους του ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν υποχωρεί από την κριτική του στάση, συνεχίζει να θεωρεί αναγκαία τη διεξαγωγή συνεδρίου, όπως και την καθιέρωση ορισμένου χρόνου θητείας για τον κάθε πρόεδρο του κόμματος,να υποστηρίζει πως η εκλογική ήττα οφείλεται στη λάθος τακτική της ΝΔ και να δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και θα μπορούσε να μην τεθεί ούτε και στο επόμενο συνέδριο.