της Κατερίνας Σταυρούλα
Δύο μήνες βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων η εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, η οποία θωρακίζει το δικαίωμα των εργοδοτών να απολύουν εργαζόμενους στο πλαίσιο, υποτίθεται, των προσπαθειών για ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας. Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι της χώρας διαδήλωναν κλιμακώνοντας την αντίδρασή τους απέναντι σε ένα πακέτο νόμων που μόνο ως αντεργατικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και την Τρίτη, με τις εντάσεις και διαφωνίες που επικρατούσαν στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς να έχουν καμφθεί, η βουλή της Ρώμης ενέκρινε τη μεταρρύθμιση την οποία συνέταξε και προώθησε η κυβέρνηση Ρέντσι με 316 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 5 αποχές. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Η δίμηνη διαπραγμάτευση έφερε το αποτέλεσμα ενός είδους συμβιβασμού, βάσει του οποίου η διά νόμου υποχρέωση των επιχειρήσεων να επαναπροσλαμβάνουν αδίκως απολυμένους εργαζομένους τους θα αντικατασταθεί από καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις εκείνες που οι απολύσεις οφείλονται σε «οικονομικές δυσκολίες» των επιχειρήσεων. Για τις απολύσεις που συνδέονται με πειθαρχικές κυρώσεις θα υπάρχει η δυνατότητα τόσο επαναπρόσληψης όσο και απλής αποζημίωσης. Παραμένει η υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύονται λόγω διακρίσεων.
Οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών, απεργιών και διαδηλώσεων στην Ιταλία με τα συνδικάτα CGIL, UIL και UGL να έχουν προκηρύξει πανεθνική απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πρόσφατη αυτή που πραγματοποιήθηκε από τους εργάτες μετάλλου στη Νάπολη λίγες μέρες πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων. Η διαδήλωση έγινε είδηση εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε ο επικεφαλής του συνδικάτου FIOM-CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης φέρεται να είπε πως «η πλειονότητα των εργατών και των έντιμων ανθρώπων δεν στηρίζει τον Ματέο Ρέντσι», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει ουσιαστική βιομηχανική πολιτική και αδιαφορεί για τον οικονομικό μαρασμό της Κάτω Ιταλίας. Επιπλέον μέλη του συνδικάτου των εργατών μετάλλου FIOM-CGIL, που παρακολουθούσαν τη διαδικασία ψήφισης της εργασιακής μεταρρύθμισης από τα θεωρεία της βουλής, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης Ρέντσι