του Μιχάλυ Ψύλου
Επειτα από δύο χρόνια πολιτικής αναταραχής και την κατάρρευση τεσσάρων κυβερνήσεων στη Βουλγαρία λιγότεροι από το 50% των ψηφοφόρων πήγαν για άλλη μια φορά στις κάλπες την περασμένη Κυριακή. Και οδηγήθηκαν πάλι στο ίδιο αδιέξοδο: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε η νέα, πέμπτη κατά σειρά κυβέρνηση της πιο φτωχής χώρας της Ευρώπης θα μακροημερεύσει.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή οκτώ κόμματα. Πρώτο αναδείχτηκε το δεξιό κόμμαGERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) του πρώην πρωθυπουργού (και πρώην μπράβου) Μπόικο Μπορίσοφ .Το GERB απέσπασε το 32,66% και 84 έδρες. Χρειάζεται δηλαδή 37 έδρες για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 121 εδρών (σε σύνολο 240 της βουλγαρικής βουλής) για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα στην αναζήτηση των πιθανών κυβερνητικών εταίρων. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά με το ποσοστό τους να καταρρέει από το 26,6% πέρυσι στο 15,4% και 39 έδρες. Οι Σοσιαλιστές με εταίρο το διεφθαρμένο και πελατειακό κόμμα της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας κυβέρνησαν τη χώρα 14 μήνες. Η κυβέρνησή τους κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής πολιτικής. Το κόμμα της τουρκικής μειονότητας, το οποίο ψηφίζουν και οι Ρομά που είναι βούλγαροι πολίτες αλλά και τα μέλη της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας τα οποία έχουν μετακομίσει και ζουν στην Τουρκία, πήρε 14,8% και 38 έδρες.
Ο νικητής των εκλογών Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει όμως εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού και θα αναζητήσει εταίρους από τα μικρότερα κόμματα, μήπως και αποφύγει τις νέες εκλογές. Ο Μπορίσοφ προσπαθεί κατ’ αρχάς να συμπήξει συμμαχία με το επίσης δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ που απέσπασε 23 έδρες, αλλά χρειάζεται και άλλους εταίρους για να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 121 βουλευτών. Επόμενη προσθήκη θα μπορούσε να είναι το ακροδεξιό Πατριωτικό Μέτωπο που διαθέτει 19 βουλευτές ή το επίσης ακροδεξιό κόμμα Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία του τηλεαστέρα Νικολάι Μπαρέκοφ, που ήρθε από το πουθενά και εξέλεξε 15 βουλευτές. Το πιθανότερο είναι ο Μπορίσοφ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο δεξιός και φιλογερμανός πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ έσπευσε μάλιστα να δώσει τον τόνο στη νέα κυβέρνηση: «Η μελλοντική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον ηγέτη ή το πολιτικό της χρώμα θα πρέπει να επιβάλει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και τις συντάξεις» είπε ορθά κοφτά ο βούλγαρος πρόεδρος, αλλά δεν σταμάτησε εδώ! Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ο Πλεβνέλιεφ είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να είμαστε εταίρος με τη χώρα που έδωσε στον κόσμο τον Τσαϊκόφσκι, τον Τολστόι και τον Ντοστογιέφσκι, αλλά σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια άλλη Ρωσία. Μια Ρωσία επιθετική και εθνικιστική, που κυβερνάται από έναν πρόεδρο ο οποίος βλέπει την Ευρώπη σαν εχθρό». Ο βούλγαρος πρόεδρος κινήθηκε άλλωστε δραστήρια για να μην περάσει από το βουλγαρικό έδαφος ο ρωσικός αγωγός Σάουθ Στριμ, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Δυτική Ευρώπη. Η διέλευση του ρωσικού αγωγού από τη Βουλγαρία εγκαταλείφθηκε πλέον, αν και η Μόσχα συνεχίζει τις πιέσεις μήπως και κάμψει τις αντιστάσεις της Σόφιας.