του Μιχάλη Ψύλου
Υπάρχε μια οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που θέλει να καταστρέψει τον δημοκρατικό, κοσμικό και άπιστο ευρωπαϊκό πολιτισμό: Πρόκειται για τους ίδιους τους ευρωπαίους ηγέτες που επέτρεψαν να εδραιωθεί η στασιμότητα και η μαζική ανεργία». Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Ερίκ Λε Μπουσέρ, διευθυντής του γαλλικού ηλεκτρονικού περιοδικού Slate (Σλέιτ). Αν και φανατικός φιλοευρωπαίος ο Λε Μπουσέρ δεν κοινότητας». Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς βάζει πιο βαθιά το μαχαίρι, ως το κόκαλο. Σε άρθρο του με τίτλο «Η καταστροφική λιτότητα της Ευρώπης» ο Στίγκλιτς λέει ότι η Γερμανία οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. «Η Γερμανία αναγκάζει τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν πολιτικές που αποδυναμώνουν τις οικονομίες τους αλλά και τις δημοκρατίες τους».
Τελευταίο παράδειγμα; Η γαλλογερμανική διαμάχη μετά την απόφαση του Παρισιού να παρατείνει κατά δύο χρόνια –για το 2017 και όχι το 2015– το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Με τον Φρ. Ολάντ να βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει κοντά σε μονοψήφια νούμερα και υπό την πίεση της συνεχιζόμενης ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που έχει κάνει σημαία του την έξοδο από το ευρώ, αλλά και την ανάληψη του ελέγχου της Γερουσίας από τη Δεξιά η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Γαλλίας είπε να χαλαρώσει λίγο τη μέγγενη της λιτότητας. Αν και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε ότι «η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα πρέπει να περιοριστεί με πιο αργό ρυθμό από τον αρχικώς σχεδιασμένο», το Βερολίνο άστραψε και βρόντηξε: «Η γαλλική κυβέρνηση δεν εμμένει στη λιτότητα, παρά το γεγονός ότι τα ελλείμματα είναι μεγάλα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κάνει περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα επιτρέπεται» έγραφε η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Ντι Τσάιτ. «Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές του δεσμεύσεις» δήλωνε σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ευρώ και η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο» προειδοποιούσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) Άντον Μπέρνερ.
Με το Βερολίνο να «γιορτάζει» πρώτη φορά από το 1969 έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο, δεν μπορεί η γερμανική υπερδύναμη να ανεχτεί παρεκκλίσεις από τις υπόλοιπες χώρες υπηκόους στην ΕΕ. Κυρίως μάλιστα από τη Γαλλία, που λόγω του ρόλου της μπορεί να δώσει και το «κακό παράδειγμα» στις υπόλοιπες χώρες μέλη.
«Είναι η Γερμανία το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον εμείς οι Ευρωπαίοι;» διερωτάται ο γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Ορντονό στο βιβλίο του με τίτλο Η επιστροφή της Αυτοκρατορίας. Το κατά φαντασίαν γερμανικό μοντέλο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. «Οι γερμανολάτρες λένε ότι ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν να αναθέσουμε τις τύχες της Ευρώπης στους Γερμανούς, τους ανθρώπους που είχαν το θάρρος να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν τα πάντα. Μα το γερμανικό ιμπέριουμ δεν οδηγεί σε μια γερμανική Ευρώπη; Η Γερμανία δεν έχει καμία νομιμοποίηση να οδηγεί την Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία. Όπως υποστηρίζει ο Στίγκλιτς: Ενώ το παλιό ρητό λέει πως αν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τη θεωρία αλλάζουμε τη θεωρία, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν διστάζει να παραμένει προσκολλημένη στη νεοφιλελεύθερη θεωρία της λιτότητας.