Την πρόωρη πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ προκαλεί η επερχόμενη σκληρή, κατά τα νοτιοευρωπαϊκά πρότυπα, επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας που θα πλήξει τους εργαζόμενους της χώρας. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι πιθανόν ο πρώτος στο κράτος – τρομοκράτη που αναγκάζεται να παραιτηθεί, για λόγους ανεξάρτητους με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.
της Ειρήνης Κοσμά
Σε διάγγελμά του την Τρίτη προειδοποίησε, εμμέσως, για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πολιτική κρίση εξαιτίας της λιτότητας. Υπογράμμισε ότι από τις επαφές του με τους κυβερνητικούς εταίρους κατέστη σαφές πως ο κρατικός προϋπολογισμός για το νέο έτος δεν θα ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί. Και συνεπώς, θα ανέκυπτε θέμα απώλειας της κοινοβουλευτικής στήριξης για την κυβέρνηση συνασπισμού. Κατόπιν αυτών, ανακοίνωσε την απόφαση διάλυσης της Κνεσέτ. Ημερομηνία εκλογών δεν προσδιόρισε, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να διενεργηθούν τον Ιανουάριο του 2013 ή το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου – οκτώ μήνες πριν την εκπνοή της κανονικής κυβερνητικής θητείας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να σφίξει περισσότερο το ζωνάρι των εργαζομένων, επικαλούμενη βραδύτερη από τα προβλεπόμενα οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, προαναγγέλλει την εφαρμογή αυστηρών οικονομικών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας για το 2013. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί λιτότητας ήδη έχουν προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και στους υπερσυντηρητικούς κυβερνητικούς εταίρους. Οι πάντες επιδιώκουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Ανάμεσά τους οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι και ο αντίθετος στις περικοπές στρατιωτικών δαπανών υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος εμφανίζεται απρόθυμος να συνυπογράψει τον προϋπολογισμό λιτότητας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Γιουβάλ Στάινιτς, είχε ανακοινώσει πως ο προσεχής προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τεράστιες περικοπές δημοσίων δαπανών. Συνολικά, σύμφωνα με τον Στάινιτς, πρόκειται να κοπούν 14 δισ. σέκελ (3,6 δισ. δολ.), δήθεν με σκοπό να επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
Παρά τις εξαγγελίες, προς το παρόν οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν πως η κοινωνική πλειοψηφία δεν αναμένει τον αντίκτυπο που θα έχουν τα επερχόμενα μέτρα, τα οποία θα σημάνουν κλιμάκωση της οικονομικής επίθεσης σε βάρος της. Παρασυρμένοι από την εθνικιστική ατζέντα που έχει επιβάλλει η κυβερνώσα Δεξιά, οι εργαζόμενοι προτάσσουν ως πιο σημαντικό, τον υποτιθέμενο στρατιωτικό κίνδυνο από γειτονικές χώρες. Κυρίως το Ιράν, με το οποίο το Τελ Αβίβ διαρκώς προκαλεί όξυνση της αντιπαράθεσης.
Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, παρόλο που πυροδοτείται από την επιθετικότητα της ισραηλινής Δεξιάς, κυριαρχεί στους προβληματισμούς της πλειοψηφίας των πολιτών. Ενώ και οι τεταμένες σχέσεις με τη Συρία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων του Ισραήλ στις εσωτερικές της εξελίξεις, σε συνδυασμό με το θολό πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο, συμβάλλουν στην αυξημένη ανασφάλεια που, εξακολουθεί να ευνοεί τις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το δεξιό κόμμα Λικούντ θα επικρατήσει και στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Ο επικεφαλής του και σημερινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, εκτός σημαντικού απροόπτου, θα έχει νέες ευκαιρίες, προκειμένου να ρίξει και πάλι λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του Ισραήλ ως δύναμης αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά, δήθεν στο όνομα της αντιμετώπισης της μέγιστης κατά τον ίδιο πρόκλησης, που είναι η υποτιθέμενη απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν. Παράλληλα, ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει ανεμπόδιστα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αφαίμαξης της εργατικής τάξης. Η ισραηλινή αστική τάξη είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κυβέρνησή του –η οποία πάντως αναμένεται να είναι αρκετά ασταθής στη νέα Βουλή που με τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολυκομματική– μέχρι τελικής πολιτικής πτώσης. Η πολυδιάσπαση των παρατάξεων του Κέντρου και της Αριστεράς άλλωστε, δεν απειλούν την αναμενόμενη εκλογική επικράτησή του. Ο ισραηλινός λαός θα υπερψηφίσει τη λιτότητα, με τον φόβο της πυρηνικής καταστροφής.