Στο πλευρό του αντιπάλου του Ούγκο Τσάβες βρέθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε από τον Ιούνιο πως «οι μέρες του Τσάβες είναι μετρημένες», μέχρι και η τράπεζα Μπάρκλεϊς, που προεξόφλησε την εκλογική επιτυχία του Καπρίλες.
της Κατερίνας Σταυρούλα
Η επανάσταση θριάμβευσε! Με αυτά τα λόγια και με υψωμένες τις γροθιές, στο «μπαλκόνι του λαού» του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες στο Καράκας, ο Ούγκο Τσάβες υποδέχτηκε την Κυριακή την εκλογική του νίκη και την έναρξη της τέταρτης θητείας του ως προέδρου της χώρας. «Σήμερα αποδείξαμε πως η δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ αμέσως μετά απευθύνθηκε στους υποστηρικτές και ψηφοφόρους του αντιπάλου του, του σαραντάχρονου υποψηφίου του κεντροδεξιού κόμματος Πρώτα Δικαιοσύνη, Ενρίκε Καπρίλες, δηλώνοντας πως «στέλνει λόγια αναγνώρισης σε όσους ψήφισαν εναντίον μας, αναγνώρισης του δημοκρατικού τους ταλέντου, αναγνώρισης της συμμετοχής τους» και καλώντας τους σε διάλογο και δουλειά από κοινού για την Μπολιβαριανή Βενεζουέλα.
Παρά το γεγονός πως η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεψε παρά μια μετριοπαθή, για τα δεδομένα του Ούγκο Τσαβες, προεκλογική καμπάνια, η εκλογική «κόκκινη μηχανή», όπως αποκαλείται το επιτελείο του προέδρου, κατάφερε να φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της Βενεζουέλα, Τιμπισάι Λουσένα, επιβεβαίωσε τη νίκη του Ούγκο Τσάβες με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε έχοντας στα χέρια της τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα την Κυριακή και η αρχική ευφορία μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου μετατράπηκε σύντομα σε εκδηλώσεις θριάμβου σε όλη τη χώρα. Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 80,67% του εκλογικού σώματος, ο νικητής Ούγκο Τσάβες άγγιξε το 55,25% με 8.136.964 ψήφους και ο Ενρίκε Καπρίλες ακολούθησε με ποσοστό 44,13% και 6.499.575 ψήφους. Οι 11 ποσοστιαίες μονάδες της μεταξύ τους διαφοράς όπως και το γεγονός πως κατά κοινή ομολογία είχε προηγηθεί μια άψογη εκλογική διαδικασία, κάνει το αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητο.
«Για να φτάσεις στη νίκη πρέπει να ξέρεις πώς να χάνεις. Για μένα η φωνή του λαού είναι ιερή. Σε όσους λυπούνται έχω να πω πως ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε έναν δρόμο και ορίστε, έξι εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν αυτόν τον νέο δρόμο», δήλωσε με τη σειρά του ο Καπρίλες, φτάνοντας στο τέλος μιας φιλόδοξης προεκλογικής εκστρατείας κατά τη διάρκεια της οποίας συμπορεύτηκε με απροσδόκητους συμμάχους.
Από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δήλωνε ήδη από τον Ιούνιο πως «οι μέρες του Τσάβες, οικονομικά και πολιτικά, είναι μετρημένες», προαναγγέλλοντας πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα εποχή, μέχρι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Μπάρκλεϊς, που βιάστηκε να προβλέψει την εκλογική νίκη του Καπρίλες, ο αντίπαλος του Ούγκο Τσάβες που προσπάθησε να πείσει πως παρά το διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που προτείνει θα διατηρήσει κάποιες πλευρές του κοινωνικού κράτους, δεν κατάφερε να φτάσει στην προεδρία της χώρας.
Τη θριαμβευτική επανεκλογή του Τσάβες χαιρέτισαν άμεσα και με θερμά λόγια οι ηγέτες των συμμάχων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι πρόεδροι του Ισημερινού, της Κούβας, της Βολιβίας και της Αργεντινής χρησιμοποίησαν μάλιστα άμεσα τα διαδικτυακά τους μέσα για τα πρώτα συγχαρητήρια μηνύματα. «Η νίκη του είναι και δική μας. Είναι της Αμερικής του Νότου και της Καραϊβικής! Δυνατά Ούγκο!», έγραψε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ στο twitter, ενώ και ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε τη νίκη λέγοντας «ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω η μπολιβαριανή επανάσταση». Με σαφώς λιγότερο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα νέα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ζήτησαν από τον νικητή των εκλογών «να ακούσει τη φωνή» των έξι εκατομμυρίων Βενεζουελάνων που ψήφισαν την αντιπολίτευση, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τον Ούγκο Τσάβες να «τείνει το χέρι σε όλους τους τομείς της κοινωνίας» και να «προωθήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Μετά από 14 χρόνια στην προεδρία της Βενεζουέλας, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει για άλλη μια φορά στον Ούγκο Τσάβες τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τον δρόμο προς τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Ήδη την τελευταία εξαετία στη Βενεζουέλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία εθνικοποιήσεων των εταιρειών σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως του πετρελαίου, του ηλεκτρικού, των επικοινωνιών και της διατροφής. Στα χέρια του κράτους έχει ήδη περάσει η Εθνική Επιχείρηση Τηλεφωνίας, επιχειρήσεις τσιμέντων, η σιδηρουργία Σιδόρ, εθνικοποιήθηκε η Τράπεζα της Βενεζουέλας, ενώ στα χέρια της κυβέρνησης πέρασε και το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαϊκού τομέα. Ταυτόχρονα, έχει ήδη επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από το 23,4% στο 8,5%, με υπερδιπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μειώθηκε στο μισό το ποσοστό ανεργίας, μείωση κατά 7% παρουσιάζει η βρεφική θνησιμότητα, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου που έχουν εξαπλασιαστεί, φέρνουν κέρδη πλέον στα ταμεία του κράτους. Συνεχώς και με σταθερούς ρυθμούς βελτιώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος, με δωρεάν περίθαλψη σε όλες τις βαθμίδες, δωρεάν δημόσια παιδεία με ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιουργία δικτύου κοινωνικών σούπερ μάρκετ, πρόγραμμα δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών για τη στέγαση του φτωχότερου κομματιού του πληθυσμού της χώρας.
Και το στοίχημα που ο λαός της Βενεζουέλας έχει βάλει με τον εαυτό του, βαδίζοντας σε ένα δρόμο που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει αλλάξει τη Λατινική Αμερική, παραμένει ανοιχτό.