Log in

Registration

Η Ήπειρος δεν ξεπουλάει τη Δωδώνη

Posted: October 14, 2012 / in: Εργαζομενοι, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Η Ήπειρος δεν ξεπουλάει τη Δωδώνη

Η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση έχοντας στα γόνατά της ανοιχτό το «εγχειρίδιο οδηγιών» που ανανεώνει τακτικά η τρόικα, έκανε πάλι το οικονομικό της «θαύμα»: Η Δωδώνη, εταιρεία που βασίζεται σε πάνω από 5.000 παραγωγούς, που εμπορεύεται Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, που είναι σταθερά κερδοφόρα και ταυτόχρονα πληρώνει μισθούς οι οποίοι κατά περίπτωση ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ και την ίδια στιγμή, δίνει τη μεγαλύτερη τιμή στους γαλακτοπαραγωγούς για το προϊόν τους, πουλήθηκε στον εκπρόσωπο ενός ξένου επενδυτικού ταμείου αντί ποσού που είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό.

του Γιώργου Τσαντικου

Το καλύτερο όμως κομμάτι του σεναρίου που ούτε ως σοβαροφανές δεν μπορεί να σταθεί, νομιμοποιείται όμως πλήρως από την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι ότι ο εκπρόσωπος του επενδυτικού ταμείου στην Ελλάδα είναι εταιρεία διανομής της Δωδώνης. Μάλιστα, η εταιρεία οφείλει 11,6 εκ. ευρώ στη Δωδώνη και συνολικά, έχει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δωδώνη σταμάτησε να τροφοδοτεί τη συγκεκριμένη εταιρεία τους τελευταίους μήνες, αφού δεν πληρωνόταν καν. Τώρα, ο οφειλέτης επέστρεψε για να …πάρει εκδίκηση, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες «οικονομικής δολοφονίας» που φύονται στην Ελλάδα, από τη μέρα που οι δανειστές της και οι κυβερνήσεις της ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν τον κοινωνικό, παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, ώστε να γίνει πιο «φιλικός» προς το κεφάλαιο και ανείπωτα απάνθρωπος για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σημαντικό κομμάτι ευθύνης στην υπόθεση φέρουν και οι ηγεσίες συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών φορέων του χώρου. Από τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις του προηγούμενου διαστήματος, από την απόκρυψη του ξεπουλήματος πριν από δύο χρόνια μέχρι την καταγγελία του και από εκεί στη σύμπλευση με ιδιώτη για να ξεπουληθεί η εταιρεία, πέρασαν ξανά, υπό την πίεση της λαϊκής οργής, στο στρατόπεδο που επιχειρεί πεισματικά να κρατήσει τη Δωδώνη συνεταιριστική, «εργαλείο» των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της και διατροφική και οικονομική ασπίδα για την Ήπειρο, η οποία ήδη χειμάζεται από την ανεργία με ποσοστά που προφανώς δεν προκαλούν ανησυχία σε όσους επιχαίρουν για τις επισκέψεις Μέρκελ ή πιστεύουν ακόμα ότι βάζουν «κόκκινες γραμμές» στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Την περασμένη Τρίτη, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της Ηπείρου απάντησαν με ένα ακόμα μεγάλο συλλαλητήριο στους επίδοξους αγοραστές, διατρανώνοντας ότι η Δωδώνη δεν πουλιέται. Η αντίδραση είναι τόσο μεγάλη που απειλεί πλέον τη σταθερότητα της ίδιας της τρικομματικής κυβέρνησης, μια και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα άρουν τη στήριξή τους αν πουληθεί η εταιρεία, ενώ και η τοπική ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη στην πώληση. Φυσικά, αμφότεροι έρχονται αντιμέτωποι με το …ασυμβίβαστο της συμμετοχής στην κυβέρνηση και τη στήριξη με ακίνδυνες προφάσεις, ακριβώς εκείνης της πολιτικής δηλαδή που ξεπουλάει τη Δωδώνη και μια σειρά άλλες παραγωγικές μονάδες: Από το πρώτο Μνημόνιο κιόλας ζητήθηκε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και των εταιρειών της, καθώς στόχος είναι η μαζική εκχώρηση δραστηριοτήτων σε ξένους, η αντικατάσταση οποιασδήποτε, ακόμα και «μεσοβέζικης» κρατικής υποδομής που στηρίζει τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, με τον απόλυτο αγοραίο νόμο και το συμφέρον των ιδιωτών. Αυτοί με τη σειρά τους αγοράζουν σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, τόσο την ΑΤΕ όσο και τη Δωδώνη και αφήνουν τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να …ανησυχούν.

Εκτός όμως της ενοχικής πολιτικής συμπεριφοράς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που ουσιαστικά ενσωματώνεται στην κεντρική γραμμή των κομμάτων του «ευρώ ή τίποτα», η ΝΔ είναι εκείνη η οποία «τρέχει» κανονικά την πώληση της Δωδώνης με συνδικαλιστικά της στελέχη να υποστηρίζουν τη διαδικασία, ακόμα και παραποιώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων προκειμένου να «μοιάζουν» με τη γραμμή που έρχεται από τη Συγγρού. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν επιστρατευτεί ακόμα και ιδιαίτεροι υπάλληλοι υπουργικών στελεχών της ΝΔ, για να κάνουν δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ ως …εκπρόσωποι φορέων, φυσικά για να στηρίξουν το ξεπούλημα της επιχείρησης.

«Δι’ αντιπροσώπων» και μόνο ή με κατά μόνας, απομαζικοποιημένες και συμβολικές κινήσεις, επιμένει να συμπεριφέρεται το τοπικό ΚΚΕ, με ανακοινώσεις οι οποίες συχνά είναι επιθετικές απέναντι στους ίδιους τους ανθρώπους που εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρείας.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό όλη η Ήπειρος

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Χαρακτηριστικό πάντως της πλήρους αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στο ξεπούλημα είναι ότι το σχετικό ψήφισμα συνεταιρισμών, εργαζόμενων και κτηνοτρόφων συνυπέγραψαν άλλοι 24 φορείς, ανάμεσά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, καθώς και μια σειρά φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και οι περιφερειακές παρατάξεις «Ηπειρος τόπος να ζεις», «Αύριο» και «Αριστερή Παρέμβαση», σωματεία του πρωτοβάθμιου συντονισμού, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, οι Γεωπόνοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι, το παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ.ά.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις δείχνουν όλο και περισσότερο το δρόμο της αυτοδιαχειριζόμενης, συνεταιριστικής λύσης ακόμα και στις ηγεσίες των συνεταιρισμών. Οι προσπάθειές τους να «παίξουν στο γήπεδο του αντιπάλου» αποτυχαίνουν η μια μετά από την άλλη, καθώς η πρόταση με την οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τη Δωδώνη, νομιμοποιώντας τον (παρά τις περί του αντιθέτου, κατόπιν εορτής, διακηρύξεις τους) απορρίφθηκε, παρότι ήταν μεγαλύτερη από αυτή που τελικά κέρδισε το διαγωνισμό. Επίσης, την Πέμπτη απορρίφθηκαν τα προσωρινά μέτρα που κατέθεσαν κατά της εξαγοράς και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο, στις 2 Νοεμβρίου. Έτσι δόθηκε το περιθώριο στον αγοραστή να δημιουργήσει και άλλα τετελεσμένα. Το εργοστάσιο όμως παραμένει υπό λειτουργική κατάληψη. Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι, μαζί με συνεταιρισμούς και φορείς, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν το ξεπούλημα της επιχείρησης, έναντι πινακίου φακής μάλιστα και δεν θα επιτρέψουν στον αγοραστή να αναλάβει τις τύχες της. Παράλληλα, το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά σε όλους του τους τομείς, πράγμα που αποτελεί και μια απόδειξη ότι η επιχείρηση μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς «σωτήρες».

Την ίδια στιγμή, η δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης και μάλιστα χωρίς προκηρυγμένη απεργία και με τα μαγαζιά της πόλης ανοιχτά, έδειξε ότι η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων, στην πρώτη γραμμή τους βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην ανακοίνωσή της, απαντάει σε μια σειρά «επιχειρήματα» των αγοραστών και τις «δεσμεύσεις» τις οποίες ζητάει η κυβέρνηση: «Τώρα μας μιλάνε για ανειλημμένες από τον αγοραστή υποχρεώσεις. Ποιες είναι αυτές;

Η ανάπτυξη της εταιρείας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Μήπως εννοούνε την πώληση του αποθεματικού που τόσο καιρό κρατάνε στις αποθήκες προκειμένου να πουληθούν με τον καινούριο ιδιοκτήτη;».

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι επίσης το θέμα των εργαζόμενων.

Μέχρι το τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις των εργαζόμενων και ουσιαστική δέσμευση για την ανανέωσή τους, αλλά και για το μόνιμο προσωπικό, δεν υπάρχει.

«Η χρήση και μόνο του όρου αξιοποίηση δείχνει ότι δεν υπάρχει και μία δέσμευση για τη διατήρηση του αριθμού τους και το ύψος των μισθών τους» τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καταλήγει: «Σε αυτό το γενικόλογο κλίμα συνεχίζονται οι δεσμεύσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο από την πλευρά του αγοραστή. Μια σειρά, δηλαδή, δεσμεύσεων που δεν τον δεσμεύουν σε τίποτε».

Ασπίδα στην κρίση

Αυτές τις μέρες θα κορυφωθεί ο αγώνας της ηπειρώτικης κοινωνίας για να διατηρήσει τον κρατικοσυνεταιριστικό της χαρακτήρα η Δωδώνη, υπό τον έλεγχο του πανηπειρωτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού και των εργαζόμενων, ώστε να αποτελέσει η γαλακτοβιομηχανία μαζί με άλλες απαξιωμένες διατροφικές επιχειρήσεις της περιοχής «ασπίδα» στην κρίση, οικονομική και διατροφική, με αποστολή να καλύψει τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες και όχι να αποτελέσει μια ακόμα πολύ «συμφέρουσα αγορά» για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ευγενική προσφορά της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Την προσεχή Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί νέο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στην Ηγουμενίτσα, με αποκλεισμό του λιμανιού.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα