Log in

Registration

Γιγαντώνεται η ταξική αλληλεγγύη

Posted: October 18, 2015 / in: Κοινωνια / Comments Off on Γιγαντώνεται η ταξική αλληλεγγύη

του Κυριάκου Νασόπουλου

Μεγάλο σε συμμετοχή και δυναμικό από άποψη παλμού ήταν το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας με πρωτοβουλία του Συντονισμού Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στα Προπύλαια, αρχικό σημείο συνάντησης, μέλη σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων πήραν το λόγο και απηύθυναν χαιρετισμούς. Η πορεία αφού πέρασε μπροστά από τη βουλή, κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της ΕΕ, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένο, η πορεία συνεχίστηκε και μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν με πανό, ο Συντονισμός Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, το ΕΕΚ, η ΟΕΝ, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 12/10, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε επιτυχής παρέμβαση του Συντονισμού στο Σύνταγμα. «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μέγιστο ζήτημα εργατικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης και η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία του τόπου μας μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητας που δημιουργούν θα συμβάλλουν με όλες τους δυνάμεις.» ανέφερε η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν και σε τοπικό επίπεδο διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις για τους πρόσφυγες. Χθες Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Γαλάτσι αντιπολεμική πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με κατεύθυνση το Παλαί όπου είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, την οποία συγκρότησαν φορείς, συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γαλατσίου την Δευτέρα 5/10.

Σε αυτή, έδωσαν το παρών αγωνιστές από πολλές πολιτικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικές συλλογικότητες όπως η πρωτοβουλία για Εργατική Λέσχη σε Πατήσια-Κυψέλη και ο πολιτιστικός σύλλογος Δράση, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και συνεισφορά στην συζήτηση τόσο της Γ’ ΕΛΜΕ όσο και του συλλόγου ΠΕ Αθηνά. «Καλωσορίζουμε στην πόλη μας, στο Παλαί, τους πρόσφυγες, από το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες… Η μετανάστευση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που αφήνουν πίσω τους χάος, θάνατο και προκαλούν την προσφυγιά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της επιτροπής.

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τους πρόσφυγες και τα καθήκοντα του εργατικού και τοπικού κινήματος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 11/10 στην πολιτική πολιτιστική λέσχη «Αμπάριζα», στη Γλυφάδα, όπου παραβρέθηκαν μέλη από σωματεία και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν και τα εξής: να γίνει δημόσιο ανοιχτό κάλεσμα για την Δευτέρα 19/10, στις 7 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Ελληνικού στις συλλογικότητες και τα σωματεία της περιοχής των νοτίων για τη δημιουργία μόνιμου τοπικού συντονισμού σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, για την διανομή βοήθειας.

Επίσης, στην πόλη του Βόλου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συναυλία της αντιφασιστικής κίνησης Μαγνησίας με σκοπό να μαζευτούν τρόφιμα και να ανοίξει γενικά το ζήτημα των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, ενώ και η λέσχη εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποίησε πολύ πετυχημένη εκδήλωση την προηγούμενη Πέμπτη. Η λέσχη εργαζομένων και νεολαίας, η αντιφασιστική κίνηση Μαγνησίας, η λαϊκή συνέλευση Αγίου Νεκταρίου και σχήματα της ΕΑΑΚ συνέχισαν την συγκέντρωση τροφίμων, ενώ η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία θα καταθέσει σχετική επερώτηση στο επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Τέλος, συνεχίζεται από μια σειρά εργατικών λεσχών στην Αττική (Ν. Σμύρνης, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Καλλιθέας, Δραπετσώνας κ.α.) η συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών υγιεινής ώστε να δοθούν στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα