X

Μαζικές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

γράφουν: Δημήτρης Σταμούλης
Γιώργος Κρεασίδης

Με όλες της τις δυνάμεις ρίχνεται σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι χιλιάδες αγωνιστές της στην μάχη της ψήφου, μετά από μια σύντομη αλλά μεστή δράση γεμάτη από εμπειρίες, πρωτοβουλίες, και εκδηλώσεις μέσα στο λαό, τους νέους, τους εργαζόμενους.

Τον τόνο την τελευταία εβδομάδα έδωσε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές/ανένταχτες αγωνίστριες στο κεντρικό περίπτερο της Πανεπιστημίου, με τη μαζικότητά της και την πορεία που ακολούθησε στα γραφεία της ΕΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παντελής Βαϊνάς, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος τόνισε ότι «μέσα στο ευρώ και την ΕΕ δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, καλυτέρευση αλλά μόνο καταστροφή». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είδαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Ευρώπη επιβάλει στον ελληνικό λαό φτώχεια, πείνα και δυστυχία, διαλύει την υγεία, την παιδεία, την εργασία. ΕΕ σημαίνει ανεργία, δουλειά χωρίς δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις πείνας, φοροληστεία. ΕΕ σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε καν αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. ΕΕ σημαίνει ιμπεριαλισμός και πόλεμος, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να θαλασσοπνίγονται ή να πατάνε νάρκες στον Έβρο».

Ο Π. Βαϊνάς, τόνισε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει, ότι όχι μόνο πρέπει να ξηλώσουμε παλιά και νέα μνημόνια, για να ανασάνει η κοινωνική πλειοψηφία αλλά να πάμε και το “Όχι” του λαού μέχρι το τέλος». Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει διαφορετική προοπτική για το λαό, σημείωσε πως «υπάρχει ο δρόμος που θα υλοποιηθεί από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα και το πολιτικό μέτωπο του Όχι».

Στη συνέχεια χαιρέτησε η Μαρία Ξιφαρά, συνδικαλίστρια από τις τράπεζες και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας. Ο ηθοποιός και ποιητής Γ. Ζιόβας απάγγειλε το τραγικά επίκαιρο ποίημα του Μπρεχτ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αρ. Ερωτοκρίτου, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Σ. Μιχαήλ από το ΕΕΚ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Χρ. Μπίστης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο
Σπ. Κοντομάρης, συνδικαλιστής εργαζόμενος, ο Π. Σηφογεωργάκης, δημοσιογράφος και ο Κ. Παπαδάκης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γνωστός από την πολύχρονη θητεία του στη μαχόμενη κινηματική δικηγορία.

 

Από την Ελευσίνα μέχρι τη Ραφήνα και από την Ηλιούπολη μέχρι το Μενίδι, οι αγωνιστές των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Αττική διοργάνωσαν δεκάδες εκδηλώσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τη σημερινή κρίσιμη εκλογική μάχη. Ανάλογη είναι η εικόνα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών όπου κι εκεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε το δικό της «παρών» διοργανώνοντας μαζικές εκδηλώσεις και συσκέψεις. Σε αυτές συμμετείχαν χιλιάδες φίλοι της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αγωνιστές των κινημάτων, νεολαίοι, αλλά και κόσμος από την απογοητευμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά εναγωνίως απαντήσεις για το πώς μπορεί να ανατραπεί η σημερινή λαίλαπα.

Στις περιοχές του Κεντρικού Τομέα, έγιναν αρκετές εκδηλώσεις. Στο Γαλάτσι συμμετείχαν περίπου 70 άτομα, ενώ στο τέλος των ομιλιών έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και κάποιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη πιο έντονης προβολής του οράματος της σοσιαλιστικής κοινωνίας και της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Στα Σεπόλια σε ανοιχτή συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 70 άτομα ενώ στα γειτονικά Θυμαράκια άλλα 60 άτομα.
Στην ευρύτερη περιοχή Πετραλώνων – Κουκακίου έγιναν για πρώτη φορά τρεις ανοιχτές εκδηλώσεις. Στα Κάτω Πετράλωνα πέρασαν πάνω από 50 άτομα και στο Κουκάκι για πρώτη φορά, συμμετείχαν 40 άτομα, ενώ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση και στα Άνω Πετράλωνα.

Στο Γκύζη συμμετείχαν σταθερά 50 άτομα με κόσμο από τη γειτονιά, και από το χώρο της εκπαίδευσης.
Στην περιοχή Βύρωνα – Παγκρατίου επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Ταπητουργείου καθώς συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα, ενώ περιοδείες έγιναν σε σούπερ μάρκετ, σε εκπαιδευτικούς δύο σχολικών συγκροτημάτων, σε καταστήματα τραπεζών, στο Κέντρο Υγείας, στον ΟΤΕ, σε κτίριο υπηρεσιών ΕΛΤΑ με 100 εργαζόμενους κ.α..

Στη Δυτική Αττική, έγιναν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από την ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Περιστέρι παρακολουθούσαν σταθερά 160 άτομα, ενώ πέρασαν συνολικά περίπου 200. Το παρών έδωσαν νεολαία, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Το ρίζωμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην πόλη με την Αριστερή Κίνηση, τις επιτροπές αγώνα και τις άλλες κινηματικές πρωτοβουλίες καθώς και η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν δημιουργήσει ένα μαζικό κύκλο αναφοράς και παρέμβασης. Στις περιοχές Πετρούπολης και Ιλίου-Αγίων Αναργύρων, συμμετείχαν 100 και 90 άτομα αντίστοιχα (κι εδώ οι μαζικότερες από ποτέ). Επίσης στις δύο περιοχές έγιναν και τουλάχιστον δύο μεγάλες ανοιχτές συσκέψεις με τη συμμετοχή και συναγωνιστών προερχόμενων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, διοργανώθηκαν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, και σε λαϊκές αγορές.

Στα Βορειοαναταλικά έγιναν εκδηλώσεις τόσο στην Αγία Παρασκευή όσο και στο Χολαργό-Παπάγου. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, ενώ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση και στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό.

Στα Βόρεια, έγιναν εκδηλώσεις στα Βριλήσσια με συμμετοχή περίπου 30 ατόμων, όπως και στο Χαλάνδρι. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική εκδήλωση στην περιοχή Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας – Μεταμόρφωσης που έγινε στην πλατεία Σημηριώτη με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων. Μετά τις ομιλίες έγινε πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση με ιδιαίτερες στιγμές τις ομιλίες μιας εργαζόμενης στην ΕΡΤ και ενός απολυμένου χαλυβουργού. Στην περιοχή έγιναν επίσης εξορμήσεις στους εργαζόμενους των δήμων Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας, στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Αγία Όλγα και στον ΟΑΕΔ.

Στη Νέα Σμύρνη συμμετείχαν πάνω από 180 άτομα στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία και ήταν μια από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πόλη. Ενδιαφέρον υπήρξε και από πολλούς περαστικούς, όπως και από κόσμο των παρακείμενων καφετεριών.

Σημαντική είναι η δουλειά που έγινε αλλά και η εμπειρία που αποκομίστηκε από πολλές περιοχές της ευρύτερης Αττικής. Στο Μενίδι έγινε μια από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις γης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αρκετές εξορμήσεις και περιοδείες με ομιλίες σε εργασιακούς χώρους, όπως στους εργαζόμενους του δήμου, σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Εφορία όπου συνολικά μοιράστηκαν πάνω από 500 προκηρύξεις. Για πρώτη φορά έγινε ανοιχτή συγκέντρωση και στα Άνω Λιόσια.

Στη Ραφήνα, έναν μεγάλο δήμο όπου μέχρι πρότινος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε δεσμούς, έγινε μια πολύ πετυχημένη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με συμμετοχή σταθερά 40 ατόμων και αρκετούς ακόμη περαστικούς να παρακολουθούν, αλλά και με αποδοχή και παρακολούθηση από τις παρακείμενες καφετέριες. Το «παρών» έδωσε κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποχωρήσει (είχε προηγηθεί μαζική σύσκεψη στην περιοχή), εκπαιδευτικοί από την τοπική ΕΛΜΕ, κόσμος που οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν συναντηθεί σε αντιφασιστικές δράσεις κ.α. Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία πήραν οι σύντροφοι στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, καθώς έκαναν κουβέντα για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με νέα παιδιά, οπαδούς, μέσα στην τοπική λέσχη της Θύρας 13, ενώ στην τοπική εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα, και κυρίως όλος ο ζωντανός κόσμος της Αριστεράς και της τοπικής δράσης.
Δεκάδες εξορμήσεις έγιναν από κλιμάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε μεγάλους χώρους εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κλιμάκια αποτελούμενο από εργαζόμενους στις τράπεζες και συνδικαλιστές επισκέφθηκαν μεγάλους χώρους της Εθνικής Τράπεζας, στα κτίρια Γέρακα και Μοσχάτου, και πάνω από 40 ομιλίες σε τμήματα και χώρους εργασίας του μόνιμου προσωπικού αλλά και των «ενοικιαζόμενων». Περιοδεία έγινε και στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, ενώ συνολικά πάνω από 1500 εργαζόμενοι στην τράπεζα άκουσαν ή διάβασαν τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μαζικές εξορμήσεις έγιναν τα ξημερώματα στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ στα Άνω Λιόσια, το Ελληνικό, το Βοτανικό και τον Ρέντη. Υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησαν σε εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και στην Ασπροφός, σε νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Κρατικό Νίκαιας, το Ερρίκος Ντυνάν αλλά και στο Αττικό Μετρό. Στη ΜΟΔ ΑΕ έγινε μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή πάνω από 20 εργαζομένων και ομιλίες υποψηφίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εξορμήσεις και περιοδείες έγιναν και σε χώρους εργαζομένων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως στην ΕΡΤ, την Εφημερίδα Συντακτών, τις Αττικές Εκδόσεις και τον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ.

Κλιμάκια από εργαζόμενους και συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημοσίου περιόδευσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Δήμο Αθηναίων (Λιοσίων), στα ΕΛΤΑ, στην Στατιστική Υπηρεσία, τη ΔΕΗ Λαυρίου και τον ΔΕΔΔΗΕ, στο μέγαρο του ΟΤΕ κ.α.

Στο ΚΕΠΥΟ της Καλλιθέας κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε με δεκάδες εργαζόμενους. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα σε πολλά τμήματα του Κέντρου. Θετικό κλίμα επικράτησε και στον ΟΑΕΔ Ομόνοιας όπου κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνομίλησε με δεκάδες εργαζόμενους και μοίρασε υλικό.
Στο στόχαστρο φασιστοειδών και τραμπούκων βρέθηκαν και αυτή τη φορά εκλογικά περίπτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Επιθέσεις και καταστροφές υπέστησαν τα περίπτερα στον Πειραιά μετά από νυχτερινό «γιουρούσι» μελών της Χρυσής Αυγής. Το περίπτερο στην Κυψέλη επιχείρησαν να καταστρέψουν άγνωστοι, ενώ καταστροφές αφισών υπέστησαν και τα περίπτερα στα Γρεβενά (καθημερινά!) και στα Τρίκαλα. Στη Χαλκίδα φασίστες έβαλαν στο στόχαστρο ειδικά τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα οποία τα «κατέβασαν».

 

Σε περισσότερες πόλεις στην επαρχία

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έγινε στην Αγία Σοφία και συμμετείχαν περίπου 250, καλύτερη από την αντίστοιχη του περασμένου Γενάρη που είχει γίνει σε κλειστό χώρο. Μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές Βούλα Τάκη, από το Επικρατείας, Γιώργος Ρηγόπουλος (Β› Θεσσαλονίκης), Φύλλια Πολίτη και Βάιος Τζαχρήστας από το ΕΕΚ (Α› Θεσσαλονίκης), ενώ χαιρέτησε ο Θανάσης Αγαπητός σαν περιφερειακός σύμβουλος. Συμμετείχε ευρύτερος κόσμος από τις οργανωμένες δυνάμεις, από κοινωνικούς χώρους και περιοχές με δράση, ειδικά νεολαία, καθώς και άνθρωποι της ευρύτερης Αριστεράς που αναζητούν.

Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι στο Στέκι του ΑΠΘ με μεγάλη επιτυχία.

Οι εκδηλώσεις της περιφέρειας σε Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Κιλκίς άφησαν επίσης θετικές εντυπώσεις, ενώ μαζικές ήταν και οι εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές όπως Χαριλάου, Αμπελόκηποι, Εύοσμος, ενώ σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίας Όλγας με σημαντική συμμετοχή της νεολαίας ενώ οι δεκάδες παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Στα Γιάννενα μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς συμμετείχαν πάνω από 80 αγωνιστές. Όλες τις ημέρες οργανώθηκαν περιοδείες σε κωμοπόλεις και χωριά του νομού ενώ κλιμάκια επισκέφθηκαν και εργοστάσια της περιοχής.

Στη Λάρισα, η κεντρική συγκέντρωση είχε σταθερά 80 άτομα, ενώ πέρασαν συνολικά πάνω από 120, σαφώς πιο μαζική από την πρόσφατη εκδήλωση του Γενάρη, και με κόσμο προερχόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από εκπαιδευτικούς (επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών). Έγιναν εξορμήσεις σε εφορίες, καταστήματα στην αγορά του κέντρου της πόλης, σε λαϊκές αγορές, τράπεζες, εφορίες, δημαρχείο, ΟΑΕΔ, καθώς και σε εργοστάσια του νομού. Κλιμάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περιόδευσαν επίσης σε κωμοπόλεις όπως Ελασσόνα, Αμπελώνα, Συκούριο και Τύρναβο.
Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν 45 άτομα, ενώ όλη την προεκλογική περίοδο έγιναν περιοδείες σε γειτονιές της πόλης, σε εργασιακούς χώρους και σε χωριά.
Ειδικό βάρος στις περιοδείες σε χωριά του νησιού έδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. Επισκέφθηκαν περιοχές όπως Πολιχνίτος, Μανταμάδο, Πέτρα κ.α., και συζήτησαν με τους κατοίκους το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

Στα Γρεβενά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, μαζί με το ΚΚΕ, που λειτούργησαν όλη την προεκλογική περίοδο περίπτερο και ίσως για αυτό συχνά έγινε στόχος επιθέσεων από αγνώστους ακροδεξιούς.
Στη Λαμία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κεντρική προεκλογική εκδήλωση
στην οποία παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές των νομών Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.
Στη Χαλκίδα πάνω από 20 άτομα συμμετείχαν, με πολύ καλή συζήτηση, ενώ συναγωνιστές προερχόμενοι από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισαν τις απόψεις και τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα Χανιά πάνω από εκατό άτομα παρακολούθησαν την προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Σπλάντζιας και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, ακολούθησαν συζήτηση και τοποθετήσεις από τον κόσμο και στη συνέχεια ρεμπέτικο γλέντι. Στις εξορμήσεις στην ύπαιθρο έγινε κουβέντα σε πολύ θετικό κλίμα με ντόπιο κόσμο, και κυρίως με αγρότες που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Για πρώτη φορά έγινε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Σκύρο όπου συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι πήραν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Να σημειωθεί ότι κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός δεν έκανε προεκλογική συγκέντρωση, ούτε και κόλλησε αφίσες!

prin :