Log in

Registration

Νεανική ανταρσία παντού

Posted: May 13, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Ευρωεκλογές 2019, Η Αλλη Οψη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Νεανική ανταρσία παντού

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τις ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές τάσεις της νεολαίας, τον αγώνα για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν τον κόσμο, σε σύγκρουση με ό,τι παλιό, βάρβαρο και αντιδραστικό, με τον ίδιο τον καπιταλισμό. Για μια ανταρσία παντού, απέναντι στο σύστημα μέσα από το κίνημα και την επαναστατική Αριστερά. Για ψήφο ΑΝΤΑΡΣΥΑς σε όλες τις κάλπες της 26ης Μάη. Το Πριν ζήτησε τη γνώμη τριών νέων, υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Άγνωστος Χ παραμένει για τα συστημικά επιτελεία η ψήφος της νεολαίας και ειδικά των νέων που ψηφίζουν πρώτη φορά. Στις δημοσκοπήσεις η συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφεται με μεγάλη απροσδιοριστία και όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να «βρουν» τις νέες ηλικίες. Περισσότερο δυσκολεύοντι να «πιάσουν» το πνεύμα τους. Πρόκειται για μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στη διάψευση της «πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά και χωρίς να ανακτούν επιρροή τα συστημικά κόμματα της Δεξιάς και της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Ταυτόχρονα, πρόκειται για νέους που δεν έχουν ζήσει την δήθεν «καλή εποχή» της ΕΕ, αλλά μεγάλωσαν μέσα στα ερείπια των μνημονίων που επέβαλλαν Βρυξέλες και κεφάλαιο. Η αντιΕΕ και αντικυβερνητική αίσθηση είναι έντονη. Πολλοί μιλούν για ένα βουβό κλίμα οργής, ανάκατο με μια αίσθηση αδυναμίας για συλλογικές απαντήσεις. Την ίδια ώρα όμως η ατομική διέξοδος αναδεικνύεται πιο πολύ αδιέξοδος από ποτέ.

Αλλά και στην προηγούμενη γενιά, αυτή που αγωνίστηκε κατά της μνημονιακής επιδρομής και ψήφισε μαζικά για να πέσει το «παλιό» με μεγάλες αυταπάτες και τελικά οδυνηρές διαψεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάχυτη απογοήτευση ξεχωρίζει ένα δυναμικό και ανερχόμενο τμήμα που απαιτεί καθαρές, ανατρεπτικές και στρατηγικές απαντήσεις. Που αισθάνεται πως «δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι».

Οι αστοί αναλυτές μιλούν για τάση ενίσχυσης των «άκρων» στη νεολαία, τονίζοντας και σπρώχνοντας προς την ακροδεξιά. Ο κίνδυνος των εθνικιστικών και νεοφασιστικών απαντήσεων είναι υπαρκτός. Τίποτα δεν είναι όμως μονοσήμαντο. Στον αντίποδα δυναμώνει και εκφράζεται μαχητικά ένα ρεύμα αντιφασιστικό και διεθνιστικό, με αριστερό, αντικαπιταλιστικό πρόσημο, όπως στη μάχη κατά των εθνικιστικών καταλήψεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ενισχυμένη θετική ανταπόκριση στη νεολαία. Φαίνεται στις εξορμήσεις, ανιχνεύεται και στις έρευνες. Εάν φτάσει το μήνυμά της μαζικά στη νεολαία, θα βοηθήσει πολύ στο να χρωματιστεί η νεολαιίστικη ψήφος και στάση ανατρεπτικά, αντικαπιταλιστικά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τις ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές τάσεις της νεολαίας, τον αγώνα για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν τον κόσμο, σε σύγκρουση με ό,τι παλιό, βάρβαρο και αντιδραστικό, με τον ίδιο τον καπιταλισμό. Για μια ανταρσία παντού, απέναντι στο σύστημα μέσα από το κίνημα και την επαναστατική Αριστερά. Για ψήφο ΑΝΤΑΡΣΥΑς σε όλες τις κάλπες της 26ης Μάη. Το Πριν ζήτησε τη γνώμη τριών νέων, υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η εξαθλίωση έχει τη σφραγίδα της ΕΕ

 

Δήμητρα Χρίστου, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος ΣΜΤ

Μιλάτε για έξοδο από την ΕΕ. Δεν είναι εθνικιστικό αυτό;

Παραμονή στην ΕΕ σημαίνει αναγνώριση του χρέους, λιτότητα, μνημόνια για πάντα. Σημαίνει ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας. Με τον όρο έξοδο από την ΕΕ, αναφερόμαστε σε αντικαπιταλιστική και ταξική ρήξη και αποδέσμευση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την πίεση ενός εργατικού κινήματος που θα εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα είναι αναπόσπαστα δεμένο με τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων και θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Άρα όχι, έξοδος από την ΕΕ δεν είναι αίτημα εθνικιστικό, είναι αίτημα αντικαπιταλιστικό, ταξικό και διεθνιστικό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζουν συνέχεια το ενδιαφέρον τους για τους νέους εργαζόμενους. Δεν είναι έτσι;

Το «ενδιαφέρον» τόσο της ΕΕ όσο και κάθε εκφραστή και εφαρμοστή της πολιτικής της (βλ. ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα) είναι πλαστό. Αυτό αποδεικνύεται από την πάγια πολιτική της λιτότητας (αρχικά με μνημόνια, τώρα με την επιτροπεία) που εφαρμόζονται για πάνω από μια δεκαετία στη χώρα μας κάτω από τις επιταγές της ΕΕ. Μια πολιτική που επιτίθεται στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, στον κόσμο της εργασίας και υποθηκεύει το μέλλον και την προοπτική των νέων εργαζόμενων. Μια πολιτική που κάνει νόμο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς λέμε ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ για μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο λαός και η νεολαία. Γιατί παραμονή σημαίνει σκληρή λιτότητα και διαρκής επιτροπεία (είτε με μνημόνια είτε χωρίς) εσαεί.

 

Βαδίζουμε κόντρα σε ΕΕ και αφεντικά

 

Σπύρος Ρούμπας, μισθωτός μηχανικός, μέλος ΣΜΤ

 

Μιλάτε για Αριστερά, αλλά οι νέοι βλέπουν μια «αριστερή κυβέρνηση» να εφαρμόζει μνημόνια, να συντάσσεται με το ΝΑΤΟ, να λικνίζεται στα κότερα. Τι τους λέτε;

Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τον ισχυρό για τα δικαιώματα των «πολλών» χωρίς διαπραγματεύσεις, «έντιμους και αναγκαίους» συμβιβασμούς, διολισθήσεις. Αριστερά σημαίνει ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική, επαναστατική θεωρία και πράξη. Εμείς δεν είμαστε στα αριστερά του καπιταλιστικού μονόδρομου. Βαδίζουμε αντίθετα και συγκρουόμαστε με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ το ΝΑΤΟ και τα αφεντικά. Προτάσσουμε την ανάγκη μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, αποξένωση, αλλοτρίωση, με τους εργαζόμενους στο «τιμόνι».

Για ποιο λόγο ένας νέος/α να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές;

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισοδυναμεί με πολλαπλή στράτευση στην υπόθεση της κοινωνικής σύγκρουσης. Είναι ο μόνος δρόμος να ανατραπεί το πλαίσιο-σφαγείο για τα δικαιώματα των νέων. Είναι συμβολή στην Αριστερά που έχουν άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία για να νικήσουν στην αναμέτρησή τους με το ευρωμνημονιακό καθεστώς διαρκείας και τις κυβερνήσεις του.

Σε τι διαφέρει η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ από άλλα κόμματα της Αριστεράς;

Είναι ψήφος για τη συγκρότηση ισχυρού αντίπαλου δέους. Η ΛΑΕ έχει το βαρύ φορτίο της αστικής διαχείρισης της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Αναπαράγει και προωθεί τις αυταπάτες που οδήγησαν στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον εξευτελισμό κάθε έννοιας Αριστεράς, επιμένοντας στο εντελώς ανεπαρκές στις ανάγκες της ταξικής πάλης «αντιμνημονιακό, πατριωτικό, δημοκρατικό μέτωπο» και τις αντίστοιχες εκλογικές συμμαχίες (γι αυτό υποκλίνεται στον εθνικισμό). Το ΚΚΕ στις πιο κρίσιμες στιγμές του λαϊκού κινήματος αντί να παρέμβει θετικά – προωθητικά γύρισε την πλάτη του στις πιο ριζοσπαστικές τάσεις (νεολαιίστικη εξέγερση του 2008 για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, πλατείες κατά των μνημονίων 2010 – 2012, δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015). Ξεκόβει την τακτική από τη στρατηγική, χωρίζει αντί να ενώνει, καθηλώνει αντί να εμπνέει, μάχεται κάθε τι στ΄ αριστερά του. Αρνείται τους άμεσους ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους και την αναγκαία κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς γι’ αυτούς.

 

ΜΑΘΗΤΕΣ

 

 

 

 

 

 

Στις επικείμενες εκλογές η ψήφος μας θα είναι αποτύπωση της πάλης των μαθητών για ένα απελευθερωτικό σχολείο με κριτήριο την κοινωνική χρησιμότητα και όχι τις ανάγκες της αγοράς. Θα είναι αποτύπωση των αντιφασιστικών αντανακλαστικών μας απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που ενισχύουν με το σκοταδισμό τους τις πολεμικές «καμπανες» που χτυπούν διεθνώς. Οι μαθητές πρέπει να στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις κάλπες, επειδή στηρίζει ενεργά τον αγώνα μας ενάντια στην αντιδραστικοποίηση της παιδείας και καλεί σε ρήξη με την ΕΕ. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι συμβιβασμός ή ανατροπή! Και σε αυτό το δίλημμα οι μαθητές θα πρέπει να απαντήσουν ανατρεπτικά.

Κώστας Καλαμπόκας, μέλος του «Ανυπόταχτου μαθητή»

 

ΝΕΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τους εργαζόμενους στην έρευνα η εκ περιτροπής εργασία και η αναγκαστική ετεροαπασχόληση αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα! Η έρευνα, αντί να προσανατολίζεται στις κοινωνικές ανάγκες, υποτάσσεται στην επιδίωξη για άμεσο και εύκολο κέρδος. Ελάχιστα χρήματα επενδύονται στη βασική έρευνα των θετικών επιστημών ή στις ανθρωπιστικές/κοινωνικές επιστήμες. Η μεγάλη χρηματοδότηση, που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια/δάνεια, που εκτός από την ολιγόμηνη διάρκειά τους, οδηγούν σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, για έρευνα των κοινωνικών αναγκών απελευθερωμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, για πάλη για αξιοπρέπεια και όχι φιλοδωρήματα!

Σοφία Κυριακίδη, υποψ. Διδάκτωρ, εργαζόμενη στην τεχνική εκπαίδευση

 

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ εξαπολύει μία βάρβαρη επίθεση σε όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης και ειδικά στην τριτοβάθμια. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρείται χτυπά το δικαίωμα της πληττόμενης πλειοψηφίας μέσα στα πανεπιστήμια στη δωρεάν παιδεία και στη μόρφωση με αξιοπρέπεια.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΕΑΑΚ παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στην ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών ΕΕ-ΟΟΣΑ μέσα απ’ τα πανεκπαιδευτικά κινήματα των τελευταίων χρόνων. Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις 26 Μάη εκφράζει τη μαχητική απάντηση που δίνεται από τα αγωνιζόμενα κομμάτια των φοιτητών και την αρχή ενός νέου γύρου αντεπίθεσης για μόρφωση και δουλειά στο ύψος των αναγκών μας.

Παντελής Παπαχρόνης, φοιτητής, μέλος της  ΕΑΑΚ

 

Ποιον θα πονέσει η πρώτη ψήφος;

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα