Log in

Registration

Μιντιάρχες ενάντια στο «μαύρο»; Απολύσεις εννοούν!

Posted: March 11, 2018 / in: Εργαζομενοι, Πισω απο τις καμερες / Comments Off on Μιντιάρχες ενάντια στο «μαύρο»; Απολύσεις εννοούν!

 Κατέρρευσαν και οι τελευταίες αυταπάτες μεγάλης μερίδας εργαζομένων στα ΜΜΕ, κυρίως στην τηλεόραση, πως τα Μέσα τους είναι και η εργασιακή τους «οικογένεια». Είναι μια άποψη που καλλιεργήθηκε εντέχνως τα προηγούμενα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης — γι’ αυτό και το 2016-17 κάποιοι κρατούσαν τις μαύρες σημαίες των εργοδοτών τους στη σφοδρή μάχη ενάντια στην τηλεοπτική αδειοδότηση… Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, που ο Αλαφούζος του Σκάι απαιτεί από το ΕΣΡ να βάλει οριστικά λουκέτο στο Μέγκα γιατί η «λειτουργία του συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ούτε μαύρες σημαίες, ούτε συνθήματα ότι το «μαύρο δεν έχει αποχρώσεις». Κυβέρνηση και μιντιάρχες, πάνω από το άταφο πτώμα του Μέγκα, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με όρους πόκερ την επόμενη ημέρα της εγχώριας διαπλοκής, πάντα με τις τράπεζες στο ρόλο του γκρουπιέρη που μοιράζει χαρτιά και δάνεια. Τα γεγονότα που έπονται φανερώνουν τη συνέχεια στο σκληρό αυτό παζάρι. Το πλούσιο αρχείο του καναλιού θα βγει σε πλειστηριασμό και οι «4» καναλάρχες, σε συνεννόηση, θέλουν να το «χτυπήσουν» με μόλις 17εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τιμή της διαφήμισης στην τηλεόραση, με την έξοδο του Μέγκα από τον ανταγωνισμό, αυξήθηκε ήδη κατά 25%. Φυσικά οι καναλάρχες έχουν περισσότερες επιλογές για κακοπληρωμένο προσωπικό όλων των κλάδων, καθώς μεγαλώνει τραγικά ο αριθμός των ανέργων.

Από την πλευρά τους, οι 420 εργαζόμενοι του Μέγκα, που παραμένουν απλήρωτοι επί 17 μήνες, δεν έχουν καμία ελπίδα, όπως δεν είχαν οι απλήρωτοι των πτωχευμένων ΔΟΛ, Πήγασου κ.λπ. Από τα αντίσκηνα της Motor Oil στη διαμαρτυρία τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, άκουσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζανακόπουλο να παραδέχεται κυνικά πως όντως υπάρχει θεσμικό κενό για την προστασία των εργαζομένων σε αυτές τις περιπτώσεις!

Η παραδοχή αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αυτοί που εδώ και 16 μήνες φρόντιζαν να μειώνουν το χρέος των μετόχων του Μέγκα προς τις τράπεζες έχουν κάποια ελπίδα. Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τους κλείσει το στόμα με τα 1.000 ευρώ του επιδόματος εξαθλίωσης από το υπουργείο Εργασίας. Αν και όταν το πάρουν κι αυτό…

(φωτογραφία του Μ. Βαλασόπουλου)

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες 

Μετά τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, ήρθε η σειρά της Αυγής. Η ηγετική ομάδα των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε, με την απαίτηση οριζόντιας μείωσης των αποδοχών στην εφημερίδα κατά 15%. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τις γνωστές πλέον απειλές ότι όσοι δεν σμφωνήσουν θα απολυθούν, όπως είχε γίνει και στο ραδιόφωνο. Στην Αυγή, βέβαια, οι εργαζόμενοι είχαν κάνει περισσότερο υπομονή, αφού αρκετοί από αυτούς έχουν απλήρωτα δεδουλευμένα έως και 10 μήνες!

 

Πάντως, η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα απέρριψε την πρόταση της μείωσης μισθών και έβγαλε στη φόρα τα ενοχλητικά ερωτήματα προς την ηγεσία. Δεν δόθηκε το περίφημο σχέδιο εξυγίανσης, δεν υπάρχει καμία απάντηση στο αίτημα για χορήγηση των οικονομικών στοιχείων που να πιστοποιούν την πραγματική κατάσταση. Απαιτούν δε άμεσα συνάντηση με τον «βασικό μέτοχο», σημειώνοντας πως ήδη έχουν δεχθεί μείωση κατά 15% των αποδοχών τους.

 

Έχει ακόμη πολύ δρόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα μέλη του ΕΣΡ που ελέγχουν τις αιτήσεις των 6 τηλεοπτικών εταιρειών έχουν διαπιστώσει πληθώρα αδυναμιών, κυρίως οικονομικών. Οι άδειες, όπως όλα δείχνουν, θα παιχτούν ξανά στο πολιτικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών των καναλαρχών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 4 Μαίου, εκτιμάται πως το ΕΣΡ δεν θα προχωρήσει σε απολύτως καμία διαδικασία.

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα