Log in

Registration

Levica προς ΣΥΡΙΖΑ: Μας βάζετε στο ΝΑΤΟ, ενισχύετε τους εθνικισμούς

Posted: February 7, 2018 / in: web only, Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Levica προς ΣΥΡΙΖΑ: Μας βάζετε στο ΝΑΤΟ, ενισχύετε τους εθνικισμούς

Την ημέρα του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το μακεδονικό στην Αθήνα, μια άλλη πρωτοβουλία περνούσε στα ψιλά, αφού φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ την έθαψε. Στις 4 Φεβρουαρίου το αριστερό κόμμα Levica (Αριστερά) από την πΓΔΜ απευθύνθηκε με επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται δραστήρια για να συμπεριλάβει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» και «ο βιαστικός τρόπος για την “επίλυση” της διαμάχης για το όνομα, χωρίς προηγούμενο αγώνα κατά του εθνικισμού και στις δύο χώρες, θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο χώρες μας, διότι θα προκαλέσει μαζική απογοήτευση στους πολίτες των δύο χωρών και θα γεννήσει ένα νέο κύμα επιθετικού εθνικισμού».
Η επισήμανση της Levica είναι βεβαίως σωστή και επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, αποδεικνύοντας πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ της πΓΔΜ και η ενίσχυση των εθνικισμών είναι δύο πλευρές της ίδιας πολιτικής.

Η Levica καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανάδειξη του οποίου στην κυβέρνηση είχε χαιρετήσει, να παύσει να προωθεί την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και να συμβάλλει για επίλυση της διαμάχης για το όνομα, με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τον εθνικισμό και θα σέβεται τις αρχές της αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, όπως θα έπρεπε να κάνουν οι δυνάμεις της Αριστεράς.

Σε ώτα μη ακουόντων απευθύνεται η Levica. Μόνο η κοινή πάλη των εργαζομένων και των λαών μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας στην περιοχή, κόντρα στα συμφέροντα και τα σχέδια του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.
Ολόκληρη η επιστολή της Levica:

Στους αγαπητούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ

Βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία της αποκαλούμενης «διαμάχης για το όνομα της πΓΔΜ» μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Το θέμα έχει προσεγγιστεί με νέο ρυθμό τους τελευταίους μήνες με νέες συνομιλίες που συμβαίνουν τόσο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και με άμεσες συναντήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο χώρες. Έχει καταστεί προφανές ότι αυτή η ανανεωμένη δυναμική είναι μέρος του σχεδίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να γίνει το 30ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο που εμείς ως αριστερό κόμμα αντιτιθέμεθα και αγωνιζόμαστε ενεργά εναντίον του.

Όταν το κόμμα σας ήρθε στην εξουσία πριν από λίγα χρόνια, χαιρέτησαμε αυτή την εξέλιξη πιστεύοντας πως τελικά έχει έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που θα εργαστεί προς όφελος των απλών ανθρώπων. Επίσης, πιστεύαμε ότι θα ξεκινήσουν σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση του εθνικισμού και στις δύο χώρες, που θα περιελάμβαναν λύση της λεγόμενης διαφωνίας για το όνομα, με σεβασμό στις αρχές της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού, σημαντικές αρχές για τους αριστερούς.

Τώρα, στις αρχές του 2018 βλέπουμε ότι η κυβέρνηση στην οποία ηγείστε δεν είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τις αρχές της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού και εργάζεται δραστήρια για να συμπεριλάβει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο βιαστικός τρόπος για την “επίλυση” της διαμάχης για το όνομα, χωρίς προηγούμενο αγώνα κατά του εθνικισμού και στις δύο χώρες, θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο χώρες μας, διότι θα προκαλέσει μαζική απογοήτευση στους πολίτες των δύο χωρών και θα γεννήσει ένα νέο κύμα επιθετικού εθνικισμού.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα που το κόμμα σας θεωρεί αποδεκτό και θα αναλάβει την ευθύνη; Θέλετε οι άνθρωποι και οι μελλοντικές γενιές και στις δύο χώρες να συνεχίσουν να χειραγωγούνται από τους εθνικιστές και των δύο πλευρών και να τοποθετούνται οι μεν ενάντια στους δε;

Στο πνεύμα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης σας καλούμε ανοιχτά:

1) να αποφύγετε να παίξετε ρόλο στη διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

2) να αγωνιστούμε για επίλυση της διαμάχης για το όνομα, έτσι ώστε να μειωθεί και όχι να αυξηθεί ο εθνικισμός και στις δύο χώρες μας, με σεβασμό στις βασικές αριστερές αρχές αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού.

Συντροφικά
Levica (Αριστερά)

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα